Blog


Oct 10, 2013
Posted by: Barbera

Weetjes en tips inzake voeding en gezondheid

voeding gezondheid hsp burnout 2beinbalance

Voor velen geldt de gezondheid als ons belangrijkste goed. Helaas sluit de levensstijl van velen niet aan bij de manier van leven die nodig is om een optimale gezondheid te waarborgen. Tegenwoordig zijn er vele verslavingen waar mensen aan toe geven. Zo wordt er, ook door de overheid, steeds meer aandacht geschonken aan de obesitas-epidemie. Uit cijfers van het CBS blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking tussen de 18 en 65 jaar overgewicht heeft. Morbide obesitas, de ernstige gradatie van overgewicht, komt zelfs voor bij 11% van deze populatie. Het mag duidelijk zijn dat er heel wat kan verbeteren aan de levensstijl van de gemiddelde Nederlander.

  • Een studie van het Amerikaanse Brigham and Women's Hospital heeft uitgewezen dat een beker warme melk bij slapeloosheid en stress werkt net zo goed werkt als een kalmeerpil  Dit komt doordat melkproducten een gespannen geest tot rust brengen door de aanmaak van endorfines

  • Wil je beter kunnen redeneren? Probeer dan eens een kop koffie bij het ontbijt. Of probeer groene thee om je creativiteit te stimuleren.

  • Zwarte (pure) chocolade stimuleert de aanmaak van serotonine waardoor je alles rustiger en positiever gaat bekijken. Een goede behandeling voor je woede en verdriet dus!

  • Fosfor is een mineraal dat je geheugen en concentratievermogen verbetert. Dit is dus een eenvoudige remedie tegen vergeetachtigheid. Fosfor vind men o.a. in vis, eet daarom veel vis. Hou je niet van vis? Ook paprika, kleine pepertjes, tomaten en gele pompoenen zijn rijk aan fosfor.

  • Heb je last van je humeur? Eet dan veel rijpe vruchten. De fructose en dextrose die aanwezig zijn in rijp fruit stimuleren de opname van triptofaan, een aminozuur dat de zenuwcellen helpt bij de synthese van serotonine. Een andere tip hiervoor is de inname van omega-3 vetzuren, deze zouden een gunstige invloed bij de behandeling van depressies. Omega-3 vetzuren vnd je in vis en dan vooral de vette vissoorten als haring, makreel, zalm en sardines.

  • Niet meer zo snel van geest als vroeger? Zet dan boontjes, bloemkool, boerenkool en aanverwanten op het menu. Ook soja zou de geest doen opklaren zodat je weer helder kan denken.

  • Erg last van angstgevoelens en stress? Selenium is een mineraal dat deze gevoelens binnen handelbare grenzen weet te houden. Pas wel op, een overdosis selenium kan je gezondheid schade berokkenen!

  • Het nuttigen van volle granen en biergist welke rijk zijn aan vitamine BI is behulpzaam bij het bevorderen van je intellectuele prestaties.

  • Last van haaruitval? Mogelijk heeft u een tekort aan biotine. Noten, pinda's, eieren, soja, peulvruchten, vis en melkproducten zijn rijk aan biotine.

  • Eén van de eerste tekenen van een verstoorde calciumhuishouding en een gebrek aan silicium zijn broze nagels. De hoogste siliciumconcentraties vindt je vooral in granen zoals tarwe, haver, gierst, gerst en rijst.

Heb je nog meer tips en weetjes inzake voeding en gezondheid? Of heb je er juist vragen over? Plan dan een gratis sessie met mij.

Heb je mijn gratis Burn-out zelfhulpgids al gedownload? 

Download gratis burnout ebook


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!