Blogs frontpage » HSP » HSP Overlevingsgids: Tip 8
18/11-13 om 09.54 door: Barbera

HSP Overlevingsgids: Tip 8

Tip 8: Loslaten

HSP: loslatenHoe moet je loslaten? Ja, dat is een goede vraag. Loslaten is het moeilijkste wat er is. Probeer maar eens niet aan de kleur rood te denken. Het enige wat je dan ziet is rood.
We proberen de hele dag van alles krampachtig vast te houden terwijl we denken daar controle over te hebben.

Loslaten is niets anders dan weten wat je vasthoudt en het dan naast je neer leggen. Het is dan nog steeds bij je, maar je kunt er nu los van bewegen, het van meerdere kanten bekijken en
hierin keuzes maken. Als datgene wat je loslaat verdwijnt, dan past het ook echt niet meer bij je. Blijft het, dan hoort het bij je en hoef je het niet krampachtig vast te houden.

Loslaten is niet iets wat je ineens doet, het is een proces. Eerst krijg je:

 • Inzicht (wat houd ik vast?).
 • Dan wordt je het Bewust (ik moet dit eigenlijk gaan loslaten)
 • Dan komt de Acceptatie
 • en vervolgens kun je Loslaten.

Als je weet wat je vasthout, weet dat je dat eigenlijk moet loslaten en dan accepteert dat je het gaat loslaten, dan is het loslaten het makkelijkste stukje. Dan laat je het vanzelf gaan.

De eerste stap is dus je bewust worden van wat je vasthoudt. En dan kun je je afvragen:

 • wat doet dit vasthouden met mij? Het kost ontzettend veel energie, ik bent er de hele dag mee bezig, ik kan het niet van me afzetten.
 • wat gebeurt er als ik het loslaat? Kun je je dit voorstellen in je verbeelding? Kun je voelen wat het met je doet als je je voorstelt dat je het loslaat? Krijg je voor je gevoel meer lucht, ruimte etc

Om jezelf vervolgens verder te helpen met loslaten kun je:

 • In plaats van piekeren: gaan schrijven. Wanneer je schrijft dan komen je gevoelens op orde. Al schrijvende kom je op nieuwe ideeën, creëer je openingen in je situatie.
 • Veel meer in je waarneming komen, wat is er nu echt aan de hand. Kom uit je hoofd en meer in het nu. Is het waar wat ik denk? Zie ik dat wel goed? Voel ik dat wel goed?
 • Veel sporten, dansen, bewegen, creatieve dingen doen. Wend je energie aan om te scheppen, te creëren, dingen die je wel kunt doen en haal daar kracht uit.
 • Beseffen dat de wereld, de mensen om je heen, alle situaties zonder dat jij ze vasthoudt, gewoon doorgaan. Je hebt alleen controle over jezelf, niet over alle andere dingen.
 • Ontspanningsoefeningen doen, bijvoorbeeld door middel van geleide meditaties of stilte wandelingen.

Het bovenstaande breng ik nu al enkele jaren in de praktijk. Het werkt. En soms ineens niet en dan zit ik ook weer in een proces. Loslaten!

Heb je moeite met loslaten, heb je veel spanningen? Een gecombineerde massage/reiki behandeling kan je helpen los te laten door meer bij jezelf te komen, meer contact te hebben met je lijf en dus met wat je voelt.