Blogs frontpage » HSP » HSP Overlevingsgids: Tip 9
19/11-13 om 11.41 door: Barbera

HSP Overlevingsgids: Tip 9

Tip 9: Aandacht

De sleutel tot het vinden van je eigen unieke weg is aandacht en dat is minder moeilijk dan je denkt. Door onszelf er steeds weer aan te herinneren om zorgvuldiger, langzamer, bewuster te worden, kunnen we leren onszelf met zachte drang ertoe te zetten stil te worden. Stil worden, mediteren, aandachtig aanwezig zijn. Als je al je aandacht, geeft aan een bepaalde bezigheid, merk je dat die bezigheid, hoe simpel die ook lijkt, er heel anders uit gaat zien en waardevol aan gaat voelen. HSP: Aandacht - ArnhemHet gaat ademen en leven. Het is los van jou en heeft toch met jou te maken.

Door de normale, alledaagse dingen eens met je volledige aandacht te doen, valt de haast voor het volgende weg en verdwijnt de dwang van het moeten. Aandachtig zijn, aandachtig voelen, bij jezelf naar binnen gaan en jezelf de vraag stellen: wat leeft daar?

 

 

........voor onszelf

Ga zorgvuldig om met ieder moment, iedere gedachte, ieder gevoel. Hou je zorgen op een afstand. Oprechte aandacht voor jezelf en je eigen behoeften is niet, zoals veel mensen denken, egoïstisch. Integendeel, respect en begrip voor jezelf kan juist heel goed samengaan met respect en begrip voor een ander. Als je jezelf oprecht waarneemt, zal je waarschijnlijk ook de ander beter kunnen zien voor wie of wat doe is.

..........voor de ander

Hoe meer je je eigen ziel vindt, hoe meer je geneigd zult zijn de ander op zijn of haar zielenwensen aan te spreken. Op veel niveaus vind er een verschuiving plaats om tot de kern te komen. Voor sommige hooggevoelige mensen is dit vanzelfsprekend, maar voor anderen, die nog niet weten wie ze tot in hun diepste wezen zijn, is dat een toekomstbeeld.

Aandacht zit in de kleine dingen in het leven. Een glimlach, een compliment, hulo bieden aan een ander. Bedenk jezelf dat elk positief gebaar het hele universum helpt verschuiven. Een boom gaat op in het bos, maar een bos bestaat uit bomen.

Oefening: Neem de komende 3 dagen minstens 3x10 minuten de tijd om ongestoord op de bank te zitten en niets te doen. Niets betekend dan ook echt helemaal niets! Als je een hele drukke week heb, is dat zelfs nog beter. Zet een wekker en leg eventueel pen en papier bij de hand. Doe niets en neem uitsluitend waar.

Welke onrust komt er naar boven als je niets doet?
Welke gedachten en gevoelens proberen je weg te duwen?
Wat onttrekt je uit het hier en nu?

Noteer deze dingen als je daartoe de behoefte voelt. Onderzoek zowel je lichamelijke, je geestelijke, je emotionele als je energetische bevindingen. Probeer ze zo goed je kunt van elkaar te onderscheiden en schrijfna de 10 minuten bij alle 4 op wat je is opgevallen.