Blog


Feb 9, 2014
Posted by: Barbera

De Onmisbare HSP Rescue Kit: 1e hulp bij stress

HSP Rescue Kit

Tijd voor en met jezelf, heel vaak blijft het een wens. Teveel stress, een te hoog levenstempo, allerlei soorten externe druk.... Dit alles leidt vaak tot vermoeidheid, twijfelen aan jezelf, depressies en burn-out. Terwijl we meer luxe en welstand bereiken, lijkt het levensgevoel, onze levensvreugde steeds meer afgestompt te raken. We haasten ons van de ene naar de andere afspraak, van de ene naar de andere verplichting (hoe leuk soms ook) en we voelen ons steeds minder onszelf. We raken steeds meer lichamelijk en geestelijk opgebrand en dit leidt weer tot irritaties, ongenoegen en verzet.

Wil jij weten hoe je jezelf in balans kan houden, ongeacht de situatie en hoe je de baas word over jouw energie? Plan dan een gratis Moeiteloos Jezelf zijn sessie met mij.


Of je nou hooggevoelig bent of niet, wij allemaal hebben last van een te veel aan hectiek, stress, hoge verwachtingen en druk, maar hooggevoelige mensen hebben er wel meer last van. Hooggevoelige mensen zijn sensitiever voor (te veel) prikkels, het (te hoge) levenstempo en (te veel) negativiteit.

De invloed en uitwerking van andere mensen en de omgeving op een hooggevoelig persoon, is heel groot. Het is daarom extra belangrijk voor hooggevoelige mensen om een veilige voedende basis te hebben, waar ze veel tijd in door kunnen brengen. Dit geldt niet alleen voor je (t)huis, maar ook voor je werk, je vrienden, je huisgenoten en je familie.

Stel je eens voor dat je dag in dag uit moet werken met mensen die luid en grof en gefrustreerd zijn, zou je daar geen last van hebben? En als het altijd druk is in je huis, iedereen wil wat van je en je hebt geen plek om je rustig in terug te kunnen trekken, hoelang hou je dat vol? Hoeveel je ook van je werk en je familie houdt, als jij geen tijd en ruimte hebt voor jezelf dan bouw je teveel stress op en daar krijg je geheid last van.

Als de overprikkeling van korte duur is, dan ben je weliswaar voor een korte periode maar voor jou toch te lang, blootgesteld aan een stressfactor. Overprikkeling van korte duur kan optreden als je bijvoorbeeld te lang op een feestje bent geweest, of als je bent gaan winkelen in de uitverkoop, of als je lang vast hebt gestaan in de file etc.

Twijfel je og je hoogsensitief bent? Doe dan de quiz!


Alle vormen van overprikkeling (en bij hooggevoelige mensen kan het kleinste beetje al genoeg zijn), zorgen ervoor dat het lichaam stresshormonen gaat aanmaken. Denk hierbij aan adrenaline, noradrenaline, cortisol, dopamine, prolactine en endorfines. Ook het deel van je zenuwstelsel waar je wil geen invloed op heeft, de zogeheten 'sympathicus', wordt geactiveerd en dat zorgt ervoor dat we in een staat van alertheid komen. Je kan dit waarnemen als een rusteloos, opgejaagd gevoel.

Als we alle vormen van overprikkeling zoals licht, geluid, geur, gedachten en gevoelens bij elkaar optellen dan kan je je misschien voorstellen dat ons zenuwstelsel snel overbelast kan worden. Dit is vaak ook de reden dat (hooggevoelige) mensen opiaten, drugs en alcohol gaan gebruiken. Ze doen dit om een halt toe te roepen aan de stressreactie van het lichaam door een te veel aan prikkels. Dit is gelijk ook de belangrijkste reden waarom verslavende middelen zo geliefd zijn. Het onderdrukt de overprikkeling en brengt rust in een overbelast lichaam.


Als de overprikkeling te hoog is en/of te lang duurt dan spreken we van langdurige overprikkeling. Denk bijvoorbeeld aan te lang in een baan blijven hangen die slecht voor je is of vast zitten in een relatie waarvan je weet dat die slecht voor je is, maar waaruit je het gevoel hebt niet weg te kunnen. Het kan zelfs zo zijn dat je al overprikkeld op de wereld bent gekomen of dat je in je baby- of kindertijd al zoveel hebt meegemaakt dat overprikkeling voor jou (bijna) normaal is geworden. Veel hooggevoelige kinderen hebben al voor hun geboorte de stress van hun moeder gevoelt of zijn in hun kindertijd blootgesteld aan onzekerheid, angst en instabiliteit.

De gevolgen van langdurige overprikkeling kunnen onder andere zijn: hormoonstoringen, onevenwichtigheden die (op lange termijn) leiden tot persoonsveranderingen, lichamelijke - en geestelijke ziekten als depressie, maar ook burn-out. Vaak ben je je er niet bewust van, maar wordt je handelen, je denken en je voelen er wel diepgaand door beïnvloed en ben je (onbewust) uit balans.


Deze balans is echter wel weer te leren! Met veel tijd en moeite, een goede aanpassingsstrategie en persoonlijke inzichten is het mogelijk een gezondere balans en een groter gevoel van welzijn te creëren. Belangrijk daarbij is een grote hoeveelheid zelfliefde en zelfacceptatie.

Voor iedereen is het belastingniveau en de mate waarin stress zich ontwikkelt weer anders. Rust alleen helpt vaak niet. Wat wel effectief kan zijn is een persoonlijk en op maat gemaakt reddingsprogramma, de zogenaamde rescue kit.

De rescue kit is een door jou opgesteld reddingsprogramma wat je in kan zetten als je kortstondig overprikkeld bent. Het is gebaseerd op wat jou weer tot een prettig niveau van alertheid brengt en bijna onmisbaar voor elk hooggevoelig persoon!

Wil jij weten hoe je jouw eigen HSP Rescue Kit samen kan stellen? Plan dan een gratis HSP strategie sessie met mij.

Heb je mijn gratis HSP Overlevingsgids al gedownload?

Download HSP Gids


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!