Blogs frontpage » HSP » Waarom HSP-ers vaak fixers zijn?
05/1-14 om 14.48 door: Barbera

Waarom HSP-ers vaak fixers zijn?

Fixers zijn vaak hooggevoelige mensen - ze zijn empathisch en voelen aan aan wanneer iets niet goed zit of niet klopt. Omdat ze ook creatief zijn en medelevend, weten ze vaak precies in te schatten wat het probleem is en hoe dat op te lossen. Ze willen graag doen wat ze kunnen om dingen beter te maken. Ze willen graag helpen. Dat is goed toch? Ja en nee. Soms werkt het averechts en zien mensen de "fixer" als een druktemaker; ze voelen zich gecontroleerd en gemanipuleerd - niet goed dus.

Het is goed om medelevend en empathisch te zijn en het is ook goed om dingen te willen verhelpen. Ja, MAAR ongedisciplineerd medeleven met zwakke of geen grenzen leidt rechtstreeks tot burnout en zal waarschijnlijk leiden tot een grote hoeveelheid wederzijdse afhankelijkheid ... welke disfunctioneel is - niet goed dus.

Wat veroorzaakt hooggevoeligheid?

De reden dat mensen hooggevoelig zijn heeft te maken met hoe hun centrale zenuwstelsel is bedraad. HSP zenuwstelsel - ArnhemHooggevoelige mensen krijgen meer zintuiglijke gegevens binnen dan de meeste mensen. Dat is gelijk ook de reden dat ze vaak wat langzamer zijn in het uitvogelen wat ze nou precies denken of voelen - ze hebben veel meer data om te sorteren voor ze tot een conclusie kunnen komen. Het duurt echt langer als je meer variabelen en factoren moet laten meewegen. Emotionele data wordt ook waargenomen en gevoeld door hooggevoelige mensen als zijnde van hen zelf. Ze hebben meer "alleen-tijd" - oplaad tijd nodig om hun energie op te laden dan de meeste mensen. Dus worden ze vaak als "anders" gezien.

Niet alle problemen zijn slecht. Niet alle pijn hoeft weggehaald te worden. Pijn kan een goed doel dienen, dat heet verlossende pijn. Pijn kan je helpen dingen in te zien, dingen te leren. Pijn is een zegen als het  je helpt een sterk karakter te ontwikkelen, terwijl je je er tegen verzet - door niet negatief te worden en niet te klagen maar door de pijn te gebruiken als een stuwkracht net als een polsstokhoogspringer zijn polsstok gebruikt om zichzelf voort te bewegen, hoger en verder dan hij kon springen zonder polsstok.

Ook al voelen hooggevoelige mensen andermans pijn, het is niet de bedoeling dat we toesnellen om het probleem op te lossen! Als jij steeds andermans problemen oplost, beroof je ze als het ware van de kans zelf te leren hun eigen problemen op te lossen. Iedereen weet dat je alleen leert door ervaring. Sommige problemen bevatten de kaders waarbinnen je kunt leren en karakter kunt ontwikkelen. Ik weet zeker dat Mark zijn bijna burnout ervaring niet nog een keer wil overdoen, maar ik weet ook dat hij dankbaar is voor de dingen die hij over zichzelf geleerd heeft die hij anders nooit geleerd had. Hij heeft onmisbare dingen geleerd over zijn eigen grenzen, zijn volwassenheid en zijn beperkingen. We willen niet in de weg staan van iemands kans om te groeien.

Een van de onaangename dingen van hooggevoelig zijn is dat we zo gevoelig zijn! Elk zintuig lijkt mega versterkt.....alsjeblieft, iemand....draai de sterkte omlaag! (de warmte, de geluiden, de lichten, knip de labels uit mijn t-shirts!) Dus als we iemand tegen komen die pijn lijdt, dan voelen we dat. Het doet pijn en wij willen dat het ophoudt. We kunnen ons zelfs in allerlei bochten wringen om het te laten ophouden.

Hooggevoelige mensen kunnen zelfs het pijn niveau van een persoon omlaag trekken als die overweldigd is - en het als het ware overhevelen naar zichzelf. Ze kunnen in een pijnlijke situatie duiken en de overtollige pijn gewoon opscheppen om de hoeveelheid pijn die ze voelen te verminderen - als jij geen pijn hebt, dan hoef ik het niet te voelen. Dit is onverloste lasten dragen. Ongecontroleerd kan dit tot allerlei soorten disfuncties leiden; het kan leiden tot fysieke en emotionele ziekten zoals bijvoorbeeld depressie en het kan de mensen om je heen tot waanzin drijven! Het is ook maar een tijdelijke oplossing.

Stappen voor actie

stappenplan - arnhem - hsp

De volgende keer dat je verleid wordt om "de pijn weg te gaan halen", voordat je snel iemand fixt die overweldigd is zodat je zelf niet overweldigd raakt, stop alsjeblieft! Draai het volume van andermans pijn omlaag als deze te hard staat en vraag jezelf af:

  • Is dit verstandig?
  • Doe ik hier goed aan?
  • Wat moet deze persoon hiervan leren en belemmer ik hem/haar in zijn of haar leerproces als ik het voor hem/haar oplos?

Laat de persoon weten dat je er voor hem of haar bent in de vorm van een luisterend oor of een schouder om op uit te huilen, maar ga niet hun problemen oplossen. Hier leren ze niets van en het kost jou enorm veel energie en als je pech hebt nemen ze je het later nog kwalijk ook!

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en zou het fijn vinden als je die hieronder zou willen delen? Alvast bedankt en voor nu Namaste!