Blogs frontpage » Gezondheid » Emotionele genezing
02/2-14 om 12.41 door: Barbera

Emotionele genezing

Emotionele Genezing - HSP - Arnhem

Emotionele genezing is een heel groot onderwerp. Om effectief te zijn, moet emotionele genezing worden afgestemd op de individuele persoon en de situatie die de noodzaak van genezing heeft veroorzaakt.

Een holistische aanpak voor emotionele genezing

Emoties worden vaak gezien als lastig en onhandig. Als iemand last had van emotionele pijn dan werd dat gezien als een persoonlijk probleem.

Echter deze houding is aan het veranderen. Nu dat onderzoek uitwijst dat geest en lichaam eigenlijk helemaal niet gescheiden zijn en dat het model van geest over materie helemaal niet klopt, wordt het steeds duidelijker dat emotionele schade en traumatische stress problemen zijn van het gehele menselijke organisme.

Daarom is een holistische aanpak van emotionele genezing niet alleen erg belangrijk, het is zelfs noodzakelijk.

De hindernissen van emotionele genezing

Er zijn meerdere redenen waarom emotionele genezing zo moeilijk is.

  • Het geheugen: Het menselijke geheugen is een van de grootste hindernissen om te nemen bij emotionele genezing. Op het moment dat een bepaalde ervaring in ons geheugen zit, ziet onze geest dit als de werkelijkheid en niet alleen maar als een gebeurtenis. En als ons geheugen terugdenkt aan de gebeurtenis, dan  lijkt het zo echt dat het net lijkt alsof we een eerder trauma weer herbeleven.

    Geconditioneerde ervaring is eigenlijk een conditie van het geheugen. Wat wij in ons geheugen hebben opgeslagen wordt de basis voor onze verwachtingen en heeft daardoor invloed op wat wij aantrekken in het leven. Als je een trauma hebt meegemaakt, dan kan je geheugen het verwerken daarvan moeilijk maken en daarmee dus ook emotionele genezing. Dat lijkt misschien niet eerlijk, maar dat is vaak wel wat er gebeurd.
  • Steun: We krijgen vaak niet de steun die we nodig hebben van de mensen die dichtbij ons staan. De situatie kan aanvoelen alsof we elke keer weer opnieuw pijn gedaan worden, omdat de validatie die we nodig hebben om te genezen maar niet komt en andere hard nodige steun misschien ook niet beschikbaar is.
  • Proberen om het verleden op te lossen: Als we proberen om het verleden op te lossen in plaats van het te accepteren zoals het is, creëren we een aantal problemen voor onszelf. We kunnen mogelijk mensen aantrekken in ons leven die schadelijk zijn voor ons en we kunnen een hoop energie besteden aan piekeren en peinzen over het verleden en daarmee verspillen we eigenlijk onze tijd en onze energie. Eigenlijk blijven we onszelf daarmee telkens weer pijn doen.

 

Het maken van een Emotioneel Genezing Plan

Om een effectief emotioneel genezingsplan te maken voor jezelf, zijn er een aantal stappen die je moet nemen:

  1. beslis of je lange termijn of korte termijn genezing nodig hebt.
  2. bedenk een plan om om te gaan met:
  • het loslaat proces, zodat je opnieuw pijn voelen kunt minimaliseren. Therapie, schrijven in een dagboek, meditatie en visualisatie kunnen helpen.
  • het krijgen van de validatie die je nodig hebt, zo dat je je zelfwaardering kan herstellen. Als de persoon die jou pijn heeft gedaan dat niet kan erkennen, dan kan een coach of een supportgroep je daarbij helpen.
  • het herstellen van je fysieke gezondheid. Emotionele pijn kan serieuze fysieke problemen veroorzaken, omdat emotionele pijn opgenomen kan worden in ons lichaam. Het zorgen voor een goede basis in de vorm van voldoende slaap, voldoende beweging en goed, gezond en regelmatig eten kan een begin zijn. Overweeg ook om te gaan werken met energie vormen als Reiki, EFT etc.

Op het moment dat je een genezingsplan hebt gemaakt voor jezelf, kun je beginnen met nieuwe mogelijkheden voor jezelf te visualiseren. Geef je fantasie de vrije hand, dit helpt om nieuwe mogelijkheden te creëren voor je geest en je emoties.

Alle veranderingen kosten tijd. Een nieuw leven beginnen terwijl je aan het genezen bent is een geweldige manier om het genezingsproces blijer te maken en tegelijkertijd je nieuwe leven de aandacht te geven die het verdiend.

Het kan voelen als een hard gelag om behoefte te hebben aan emotionele genezing. Dat is het ook. MAAR als je klaar bent met het proces, dan heb je jezelf het cadeau van eigen belang cadeau gedaan en dat is een van de mooiste cadeaus die je jezelf kunt geven.