Blogs frontpage » Gezondheid » Extreem moe? Denk aan uitgeputte bijnieren.
12/10-13 om 18.07 door: Barbera

Extreem moe? Denk aan uitgeputte bijnieren.

Gebrek aan energie is de meest voorkomende klacht die ik hoor om me heen hoor van vrouwen.

Soms weten ze waardoor het komt en is het tijdelijk. Bijvoorbeeld tijdelijk druk op het werk, ineens stress in hun relatie, een aankomende verhuizing, zorg om een kind of ouder of een pijnlijke ontsteking die niet over wil gaan. Vaak hoor ik echter dat ze niet weten wat er aan de hand is en moe blijven ondanks alles wat ze proberen om meer energie te krijgen. Een vraag die je je dan moet stellen is: “Hoe staat het met je bijnieren?”

Extreem moe en je bijnieren

Het is de taak van je bijnieren om je te helpen met stress om te gaan en te overleven. In je bijnieren wordt het hormoon cortisol aangemaakt dat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stijgt in je bloed. Dit resulteert in meer energie, doorzettingsvermogen en veerkracht.  Je bloedsuiker stijgt natuurlijk vaker en sneller als je veel en vooral voor lange tijd stress hebt. Je lichaam wil namelijk áltijd overleven dus denkt het dat je extra energie nodig hebt en dat krijg je dan ook. In de oertijd was dit een fantastisch systeem. Als vrouwen hadden we toen maar af en toe een stresspiek, terwijl er ook voldoende ruimte was was voor rust en stilte.

Helaas is rust en stilte in ons leven tegenwoordig vaak ver te zoeken. De bijnieren maken dus alsmaar overuren en als dit te lang duurt dan worden ze moe en gaan ze trager werken. Dit betekent dat je vermoeidheid ervaart en minder energie in je systeem hebt. Als de stress blijft aanhouden, dan kan er een moment komen van totale uitputting. Je bijnieren zijn gestopt met het produceren van cortisol en hoeveel je ook slaapt of hoe goed je ook eet, je blijft moe en energieloos. Je voelt je opgebrand omdat je bijnieren letterlijk zijn opgebrand. Het vuur is eruit. Dit ervaar je eens te meer omdat je bijnieren ook invloed hebben op je denken. Depressieve klachten of gevoelens van angst komen dan ook veel voor in combinatie met uitgeputte bijnieren.

Wat kun je doen aan uitgeputte bijnieren?

Bezoek aan de huisarts heeft doorgaans weinig zin omdat de reguliere geneeskunde uitgeputte bijnieren niet kent als ziektebeeld. Er zijn namelijk geen medicijnen voor. Gelukkig kun je zelf wel heel veel doen.  De bijnieren willen niets anders dan herstellen en jou je energie en levenskracht weer terug geven. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam is enorm. Alternatieve geneeswijzen kunnen een goede ondersteuning zijn bij het aanwakkeren van je zelfgenezend vermogen en daarmee het herstel van de functie van de bijnieren.

Doe dit incombinatie met de juiste voeding, leefstijl aanpassing en vermindering van stress en je kunt volledig herstellen van uitgeputte bijnieren.  Hoe lang het herstel duurt hangt af van de mate van uitputting en de manier waarop jij je herstel aanpakt.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid laat dan een reactie achter.