Blogs frontpage » Gezondheid » Hoe je boosheid loslaat (deel 3)
10/3-14 om 19.19 door: Barbera

Hoe je boosheid loslaat (deel 3)

Boosheid kan je van binnenuit opeten en zo langzaam je leven verwoesten. Hoewel boosheid een neutrale emotie is en soms ook een gezonde reactie kan zijn, kan vasthouden aan je boosheid erg gevaarlijk zijn. Je moet leren je boosheid los te laten voor je eigen bestwil. Hier wat advies over hoe je dat kan aanpakken.

Deel 3: Boosheid benaderen vanuit een sociaal niveau

 1. Positief 2beinbalance arnhemOmring jezelf met positieve mensen. Om het simpel te zeggen, als je jezelf omringt met het optimisme en de positieve gedachten van andere mensen, dan breng je positief denken terug in je leven. En dan zul je merken dat je op een gegeven moment zelf weer positieve gedachten gaat vormen om je boosheid mee te vervangen.
  • Zet je zelf niet klem door te denken dat je beperkt bent tot 1 groep mensen waar je mee om kunt gaan, vooral niet als dat mensen zijn die jou steeds afkraken of die een bijdrage leveren aan jouw boosheid.
 2. Positieve invloed 2beinbalance arnhemBesluit bewust om een positieve invloed te hebben op de wereld. Je kan je boosheid eruit laten en zo van invloed zijn op de mensen om je heen, maar dan zou je de boosheid alleen maar verspreiden en daarmee die negative gevoelens versterken. Door bewust het besluit te maken alleen maar positieve invloed te verspreiden naar anderen, kun je een ommekeer bewerkstelligen in hoe jij omgaat met sociale interacties op een manier die leidt tot minder boosheid.
  • De wereld is al vol genoeg met boosheid, leed en verdriet zoals hij is. Door bewust te besluiten daar niet aan bij te dragen, kun je jezelf en anderen helpen helen.
 3. Verantwoordelijkheid nemen 2beinbalance arnhemNeem verantwoordelijkheid voor je eigen acties. Op het moment dat je je in een situatie bevindt met iemand die je boosheid uitgelokt heeft, vraag jezelf dan eerlijk af of er iets is wat jij beter of anders had kunnen doen of misschien zelfs wel fout hebt gedaan. Accepteer je eigen verantwoordelijkheid voor deze acties in plaats van alles af te schuiven op de ander.
  • Dit betekend niet dat je niet mag erkennen dat je slecht behandelt bent door de ander. Het betekend gewoon dat als jij iets fout hebt gedaan, je daar eerlijk over moet zijn, vooral als je ooit nog wil dat het goed komt.
 4. Sociale gelegenheden 2beinbalance arnhemVermijdt zo nodig sociale gelegenheden. Op het moment dat je weet dat er iemand die jou boos maakt naar een bepaalde sociale gelegenheid komt en je de verleiding van een ruzie of het oprakelen van pijnlijke gevoelens wil vermijden, dan is er niets mis mee als je gewoon niet gaat, ook al begrijpt niet iedereen volledig jouw redenen.
  • Tegelijkertijd moet je ook voorkomen dat de persoon die je boos maakt jouw leven verpest zodat je nergens meer heen kan. Als jullie samen dezelfde vriendengroep hebben, probeer dan actief tijd in te plannen met je vrienden zonder dat de andere partij daarbij aanwezig is.
 5. razen en tieren 2beinbalance arnhemGeef jezelf en "raas en tier moment" voor je mensen ontmoet die je boos maken. Als je samenwerkt met iemand die je boos maakt of op een andere manier gedwongen wordt met zo iemand om te gaan, geef jezelf dan zo'n 30 minuten voor je hem of haar ziet. In die tijd ventileer je hardop en tegen jezelf hoe boos die ander je maakt. Tegen de tijd dat de afspraak met die persoon is, ben je misschien wel te moe om nog daadwerkelijk boos te zijn op dat moment.
 6. verzoening 2beinbalance arnhemBepaal of verzoening een optie is. Begrijp wel dat vergeven niet automatische leidt tot verzoening. Als je vermoed dat de andere partij er spijt van heeft en het weer goed wil maken, dan zou verzoening een optie kunnen zijn.
  • Aan de andere kant, als de andere partij niet open staat voor verzoening of als de aard van de pijn zo erg is dat je de andere partij nooit meer kunt vertrouwen, dan is verzoening misschien niet een goed idee.

En wat ik je als laatste nog mee wil geven is: mediteer! Of je nou in een bepaald geloof gelooft of niet, mediteren is een goede manier om je lichaam, geest en ziel te stabiliseren. Er zijn veel verschillende vormen van meditatie die je kunt uitproberen, dus kies de voor die het beste bij jou en jouw behoeftes past.

 • Mediteren 2beinbalance arnhemAls je voor het eerst leert mediteren, kies dan een basis meditatie programma uit en creëer een ruimte voor jezelf die kalmerend, maar niet zo ontspannen is dat je in slaap valt tijdens het mediteren.

Dit was mijn 3-delige blog over hoe je boosheid loslaat. Ik hoop dat ik je wat tips en inzichten heb kunnen geven die jou helpen om je boosheid los te kunnen laten. Heb jij nog andere tips of wil je gewoon iets kwijt na aanleiding van mijn blog dan zou ik het fijn vinden als je hieronder je reactie wil plaatsen.