Blogs frontpage » Burnout » Acupunctuur biedt uitstekende remedie tegen burn-out!
26/5-14 om 15.52 door: Barbera

Acupunctuur biedt uitstekende remedie tegen burn-out!

Met acupunctuur laadt u de accu weer op!

Burn-out is een specifieke stressreactie of toestand van overspannenheid die veel voorkomt bij mensen in sociale beroepen. Burn-out treffen we dan ook vaak aan in de gezondheidszorg, de horeca, het onderwijs en bij welzijnswerk. Werkende vrouwen en managers hebben er vaker last van dan anderen. In het algemeen onderscheiden we bij burnout drie reacties, die overigens niet gelijktijdig hoeven op te treden: emotionele uitputting, depersonalisatie (het gevoel buiten het eigen lichaam of geest te staan) en verminderde persoonlijke bekwaamheid. Ben je uitgeblust of voelt je je opgebrand? Met acupunctuur laadt je de accu snel weer op!

Symptomen

Naast slaapstoornissen, minder plezier in het werk (eventueel door vermoeidheid) en te lang en te veel piekeren, zijn specifieke symptomen van burn-out; het niet meer kunnen genieten van uitgaan, seks, sport of andere hobby’s. Ook chaotisch denken, gebrek aan organisatievermogen, hoofd- en nekpijn en verlies van eetlust kunnen duiden op een burnout. Neurotische klachten zoals schuldgevoelens, angsten, depressies en obsessies manifesteren zich meestal in een latere fase.

Eén op de tien

Uit onderzoek blijkt dat één op de tien Nederlanders zich opgebrand voelt. Hoge werkdruk, slechte werksfeer, beperkte controlemogelijkheden (zoals het niet zelf kunnen beslissen over vrije dagen en pauzes) en lage beloning vormen de voornaamste risicofactoren voor een burnout. Verhoogde werkstress komt het meest voor bij mensen tussen de 35 en 55 jaar. Ook bestaat een verband tussen opleiding en werkdruk; hoe hoger de opleiding, hoe groter de kans op stress.

Actie!

Onze reactie op stress is van oudsher bedoeld om het lichaam in stelling te brengen om te vluchten of te vechten, de "fight or flight respons" waar ik het al wel vaker over heb gehad. Ook vandaag de dag is stress in veel gevallen functioneel en welkom. Bijvoorbeeld om een naderende auto te ontwijken, of ter voorbereiding van een sollicitatie. Bij stress op het werk maakt ons lichaam zich nog steeds klaar voor een gevecht of een sprint. Alleen volgt nu geen directe (re)actie meer en duren de momenten van stress veel langer dan vroeger.

Stresshormonen

Door het uitblijven van actie, blijft het lichaam in opperste staat van paraatheid. Wanneer deze stresssituatie te lang aanhoudt, gaat het lichaam lijden onder de vrijkomende stresshormonen, waaronder adrenaline, noradrenaline en cortisol. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat langdurige verhoging van stresshormonen in het bloed leidt tot verminderde geheugen- en concentratiefuncties, veranderingen in het afweersysteem, negatieve stemmingen en chronische vermoeidheid. Aanhoudende stress is ronduit gevaarlijk voor de gezondheid.

Extra Meridianen

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde bestaat een systeem dat nauw betrokken is bij de symptomen die door stress of burn-out ontstaan. Dit systeem is opgebouwd uit de Extra Meridianen. Het omvat een energetisch raamwerk dat het organisme vormt en onderhoudt tijdens het leven. Het systeem van de Extra Meridianen is vergelijkbaar met de expansievaten in een verwarmingssysteem. Zij vangen de schommelingen op, beheren het centraal zenuwstelsel en de waterhuishouding, én ze hebben een regulerende invloed op de bloedsomloop en het hormonale systeem.

Verschillende achtergronden

Er bestaan acht Extra Meridianen. Elk van deze meridianen vormt als het ware een expansievat voor verschillende systemen. Wanneer een van die systemen langdurig overbelast raakt, treden er symptomen van burn-out op. Aangezien deze symptomen bij iedere burn-out verschillen, komen de afzonderlijke Extra Meridianen uitermate van pas om een specifiek probleem te behandelen. De acht Extra Meridianen beïnvloeden namelijk de karakteristieke achtergrond van waaruit de burn-out is ontstaan. Misschien herken je je in een van de acht systemen of hun achtergrond, in de tabel:

Ren Mai Op zich nemen, ondersteunen
verantwoordelijkheid nemen voor het leven, vertrouwen op eigen ervaring
Yin Qiao Mai Kracht om te blijven lopen op je eigen pad, interne stabiliteit, rust
Chong Mai  Verwerken van ervaringen, harmoniseren op de grote lijnen. Yin Wei Mai Integraties van innerlijke ervaringen, verwerken van ervaringen.
Du Mai  Uitstraling, vaste tred, helder denken, concentratie, levenspad lopen, de orde van leven die ons leidt Yang Qiao Mai  Kracht om je eigen pad te bepalen, wilskracht, moed controle
Dai Mai  Grenzen stellen aan jezelf, halt toe roepen aan slechte gewoontes Yang Wei Mai  Trauma’s verwerken in/op je levenspad, reactie op de buitenwereld.

 

De behandeling

Erkenning van de burn-out of overspannenheid is een absoluut vereiste voor een geslaagde behandeling. Vervolgens kan ik – aan de hand van een vraaggesprek – op zoek gaan naar de Extra Meridiaan die de meeste invloed heeft op de symptomen. Om die Extra Meridiaan te herstellen of weer aan het werk te krijgen, prik ik specifieke punten aan. De behandeling richt zich op de meest voorkomende klachten waaronder slaapproblemen, vermoeidheid en snelle irritatie. Om de behandeling te ondersteunen krijg jij als patiënt eventueel oefeningen en/of voedingsadviezen mee. Je moet dus zelf aan het werk om uit de burn-out situatie te geraken. Hierbij is het erg belangrijk om inzicht te krijgen in het mechanisme dat de stressklachten veroorzaakt. Om in de toekomst beter met stresssituaties om te gaan, is het raadzaam regelmatig een boek te raadplegen over dit onderwerp.

Wil je meer weten over de behandeling of preventie van burn-out verschijnselen? Neem dan contact met me op, ik sta je graag te woord.

'