Blogs frontpage » Burnout » 10 redenen om te stoppen met zo hard te werken
25/7-14 om 17.02 door: Barbera

10 redenen om te stoppen met zo hard te werken

Het wordt tijd om in te zien dat hard werken en er belachelijke uren op nahouden jou en de mensen om je heen schaadt. Stop de gekte!

Overwerken - Burnout - Arnhem - 2Beinbalance"30 uur aan het werk en ik voel me nog fit als een hoentje!", tweete copywriter Mita Diran vanuit Indonesië op 14 december. Maar dat was niet waar. En paar uur later stortte ze in, raakte in coma en overleed de volgende dag, een slachtoffer van uitputting, van te hard werken en van een energie drankje genaamd Krating Daeng, ook wel bekend als "Thaise Red Bull".

Helaas is het niet ongewoon dat jonge mensen in sommige delen van Azië sterven door te hard te werken, maar deze specifieke dood werd snel groot nieuws over de hele wereld. Deels omdat ze werkte voor een Amerikaans reclame bureau, maar vooral door de tweet die ze stuurde vlak voor ze in coma raakte en overleed, welke onderdeel was van een serie tweets waarin ze vertelde over haar belachelijk volle werkschema. In een tweet eerder dat jaar schreef ze dat ze serieus aan het overwegen was om haar bed in haar kantoor neer te zetten. In een andere melde ze dat ze blij was een keer voor middernacht thuis te zijn.

Lezen over haar voelde als een wake-up call. Hoeveel van ons werken niet te hard, te veel? Hoeveel van ons gaan constant over onze grenzen heen, terwijl we denken dat we later wel de rust nemen die we eigenlijk nodig hebben? Terwijl er later dan weer wat anders is wat ervoor zorgt dat die rust er nooit komt? We gaan maar door en gaan maar door, tot op een gegeven moment ons lichaam er gewoon mee ophoudt. Als wij dan niet stoppen, dan stopt ons lichaam voor ons. Soms dus pas als het veel te laat is, met alle gevolgen van dien.

Door Diran's verhaal te lezen ben ik eens gaan nadenken over wat nou echt belangrijk is in het leven. Voldoende rust nemen is heel belangrijk, vooral als je lange dagen maakt. Een tijdje wat langere dagen maken is helemaal niet erg, bijvoorbeeld als er een deadline aan komt. Zorg er wel voor dat je dat na de deadline weer compenseert met voldoende tijd om weer bij te komen. Neem een paar dagen of een week vrij en slaap lekker uit, doe wat goed is voor jou en wat nodig is om je energie weer bij te tanken. Ik heb ontdekt dat een goed uitgerust persoon veel efficiënter werkt dan een uitgeput persoon. Dat alleen al is een goede reden om op te houden met belachelijke uren te werken! Hier zijn er nog 10:

1. Hoeveelheid doodt kwaliteit

Je wil goed zijn in je werk. Maar hoe meer taken je op je neemt, hoe kleiner de kans wordt dat je ze allemaal goed uitvoert. Door alleen die taken op je te nemen die echt belangrijk zijn, zorg je ervoor dat de kans dat je die taken perfect uitvoert het grootste is.

2. Slaap is belangrijk

"De manier om productiever, meer geïnspireerd en blijer te zijn in het leven is door te zorgen dat je voldoende slaapt," zei Arianna Huffington in 2011 in een TED sessie. En zij kan het weten. Ze is flauwgevallen door pure uitputting en heeft haar jukbeen gebroken en is nu een soort van slaap prediker. "Pas geleden was ik uit eten met een man die zat op te scheppen dat hij maar vier uur slaap had gehad de vorige nacht," zei ze. Ze overwoog om terug te zeggen: "Als je vijf uur had geslapen was het etentje vast een stuk interessanter geweest."

3. Je bent waardeloos als het erop aankomt

Ik kan je uit ervaring vertellen dat wanneer je moe en afgeleid een belangrijke meeting in gaat, je niet op je best gaat zijn. Je zult niet met nieuwe ideeën kunnen komen, geen creatieve oplossingen kunnen aandragen en het ergste van alles is dat je grote moeite zult hebben met het luisteren naar alle mensen om je heen. Daarmee respecteer je hen niet en verspil je hun tijd en de jouwe.

4. Je humeur is om te snijden

De geïrriteerdheid en ongeduldigheid die gepaard gaat met overwerkt zijn en achterlopen op schema zal een zwarte wolk werpen over de mensen om je heen, zowel op het werk al s thuis. Als je een medewerker bent, zal dit schadelijk zijn voor je carrière. Als je een ondernemer bent, zal het schadelijk zijn voor je bedrijf.

5. Je oordeel wordt aangetast

Het onderzoek is eenduidig: een gebrek aan slaap schaadt je besluitvorming. Als leider is gebrekkige besluitvorming iets wat je je niet kunt veroorloven. Bepaalde zaken van je to-do lijstje afstrepen, sommige zaken overdragen aan iemand anders of sommige zaken niet op tijd af hebben kunnen dat echt wel waard zijn als het betekend dat je je volledige concentratie en intelligentie kunt inzetten om de moeilijke beslissingen te kunnen nemen die je baan vereist.

6. Je geeft een slecht voorbeeld

Jouw werkschema en hoe streng je bent voor jezelf, zal waarschijnlijk de toon zetten voor je slimste en meest ambitieuze medewerkers. Wat voor soort leiders of bazen wil je dat zij zijn? Wil je de voordelen plukken van hun beste ideeën en hun beste inzicht? Creëer dan geen omgeving waar iedereen het gevoel heeft dat je moeten bewijzen hoeveel uur ze kunnen werken zonder om te vallen.

7. Er zal altijd meer werk zijn

Als je je eigen bedrijf hebt, dan is er altijd wel een nieuw project om aan te beginnen, een nieuwe klant om binnen te halen, een nieuwe technologie om uit te proberen. Je zal nooit zonder (nieuwe) dingen om te doen zitten. En als je voor een baas werkt, zal veel gedaan krijgen leiden tot het krijgen van nog meer werk. Dat kan goed zijn, maar alleen als je de tijd en de energie hebt om die taken perfect te kunnen uitvoeren.

8. Je schaadt je relaties

Als je geluk hebt, dan heb je iemand in je leven die jouw erop wijst dat je teveel werkt en dat je het wat rustiger aan moet doen. Er kunnen ook mensen in je leven zijn die zich buitengesloten voelen en die dat niet tegen je durven te zeggen. Wacht niet tot het te laat is.

9. Je speelt met je eigen gezondheid

Wist Mita Diran dat ze haar eigen leven riskeerde door zo hard te werken? Haar tweets lijken te suggereren dat ze dat niet in de gaten had en dat als ze dat wel had gehad ze andere keuzes gemaakt zou hebben. Ik ben er van overtuigd dat jij slim genoeg bent om niet 30 uur achter elkaar te werken, maar laat jij je werkschema invloed hebben op gezond en regelmatig eten, regelmatig bewegen en niet te vergeten genoeg te slapen? Als dat zo is, dan is het mogelijk dat jij je eigen leven verkort door zoveel en zo hard te werken. Is het dat waard?

10. Het meeste werk is minder belangrijk dan jij denkt

Een paar jaar geleden heeft armenhuis medewerkster Bronnie Ware de top 5 van dingen waar mensen spijt van hebben gepubliceerd, die ze gehoord had van patiënten op hun sterfbed. Diegenen die een carrière hadden, hadden allemaal spijt van het aantal uur wat ze doorgebracht hadden op hun werk. Teveel van haar patiënten spraken van dromen die ze hadden willen laten uitkomen, maar waar ze geen tijd voor genomen hebben om die te laten uitkomen.

Al deze dingen samen vormen een belangrijke les: Als er iets is wat jou helpt een levenslange droom te laten uitkomen, dan is het het waard om lange uren aan te besteden en anders niet. Dus vraag jezelf af: over 10 jaar, zal mij dit dan nog interesseren? Als het antwoord nee is, dan is het misschien wel tijd er mee op te houden en wat uit te rusten.