Blogs frontpage » Burnout » Burnout herstel begint bij voeding
25/10-13 om 09.55 door: Barbera

Burnout herstel begint bij voeding

Burnout voeding arnhem

Hierboven zie je de piramide van Maslow, waarin de basisbehoeften van de mens worden weergegeven. Volgens de theorie van Maslow kun je alleen een gezonde persoonlijkheid ontwikkelen als een aantal fundamentele behoeften minimaal bevredigd zijn.

Onder aan de basis van de piramide staan de lichamelijke behoeften. We kunnen niet zonder een dak boven ons hoofd, warmte, slaap, voeding, water en zuurstof. Deze dingen zijn nodig om te kunnen overleven en vormen de basis voor onze energie. Pas als deze primaire behoeften zijn vervuld, kunnen we ons gaan bezig houden met de volgende behoefte in de piramide: veiligheid en zekerheid. Als ook daaraan is voldaan, geeft dat extra energie om ons verder te gaan ontwikkelen. Zo klimmen we naar boven de trap op om steeds hogere doelen te behalen. Dit bevordert onze geestelijke gezondheid en welbevinden. Het is niet mogelijk om een trap over te slaan maar we kunnen wel een stap terug doen.

Bij een burnout heb je gedurende langere tijd te weinig aandacht gegeven aan je basisbehoeften. Je bent door omstandigheden de trap af naar beneden gelopen tot je uiteindelijk je lichamelijke reserves moet aanbreken. Als je gaat inleveren op de basis-energie raak je langzaam opgebrand.

Het is daarom belangrijk om je bij het herstel van een burnout eerst te richten op de lichamelijke behoeften. Zonder de nodige energie kun je niet goed luisteren naar een therapeut, psycholoog of bedrijfsarts en ben je snel overvol. Je kunt de dingen niet goed overzien en alles lijkt teveel. Voldoende rust houden is heel belangrijk net als het opnieuw leren luisteren naar de signalen van je lichaam. Gezonde voeding – eventueel aangevuld met de juiste supplementen – vormt de basis die nodig is om je reserves weer op te bouwen. Daardoor krijg je energie en wordt je geest weer in balans gebracht. Als al je lichamelijke behoeften zijn vervuld, kun je langzaam de trap weer op naar boven.

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met mij op.

Heb je zelf nog tips en/of adviezen? Deel ze dan via het commentaar hieronder.