Blog
Vier oefeningen om je emoties in balans te brengen
Goed en slecht, op en neer. Is dit niet hoe we ons vaak voelen? We schommelen tussen goed en slecht, blij en verdrietig. We vinden dit leuk en hebben afkeer van dat. We proberen blijdschap aan te trekken en lijden te voorkomen. We reageren en handelen, over en weer.
Deze tegenovergestelde staten van ervaring worden beschreven in het boeddhisme als obstakels langs onze weg naar de vrijheid. Als we het gevoel "goed" hebben willen we dit houden. We ontwikkelen een bepaalde gehechtheid aan alles waar we een goed gevoel bij krijgen. Als we het gevoel "slecht" hebben, ontwikkelen we een bepaalde afkeer tegen die persoon, gebeurtenis of situatie waar we ons slecht bij gaan voelen.
Twee kanten van de medaille , de ene kant veroorzaakt een verlangen, en de andere veroorzaakt pijn. Dit "op en neer" is een patroon waar we constant door heen gaan. De hele dag. Elke dag, in meer of mindere mate. Deze emotionele schommelingen remmen ons af om innerlijke vrede en blijvend geluk te ervaren. Als we ons bewust worden van deze emotionele schommelingen kan er een verandering plaats vinden. Tot die tijd zijn we overgeleverd aan onze geconditioneerde patronen.
Denk eens terug aan toen je vanmorgen opstond tot nu. Hoe vaak ben je in de richting bewogen van je goed voelen en hoe vaak ben je afgekeerd van je slecht voelen? Vaak gebeurt dit onbewust maar dit bepaalt wel veel van onze beslissingen en ons gedrag. Op deze manier kan er geen evenwicht komen en blijf je heen en weer wippen tussen het je goed en slecht voelen. Je zult geen harmonie ervaren in lichaam, geest en emoties.
Volgens het boeddhisme is het belangrijk "the mind" stil te krijgen en zo tot onze ware "ik" te zakken. Als we blijven reageren en voelen wat er om ons heen gebeurt en verandert zullen we niet bij onze ware essentie komen.
"The mind" kan ook het ego worden genoemd. Het ego zit in het hoofd en vertelt wat je hiervan vindt en dat je daar die mening over hebt. Hoe meer we leven vanuit ons ego hoe instabieler we zijn (ook al voel je dat niet zo, hoe meer je in je hoofd zit hoe minder je voelt).
De volgende anekdote vertelt het als volgt: "je hebt trek, enorme trek. Een vriend komt langs en heeft je favoriete chocolade reep mee gebracht voor je. Heerlijk vind je deze reep! Als je hem helemaal op hebt krijg je er nog een. Deze gaat er ook nog wel bij en smaakt nog goed. Dan krijg je nog een reep en deze begint al wat minder lekker te smaken omdat je honger al gestild is. De vierde reep begint je tegen te staan en je begint je al misselijk te voelen bij het idee dat je deze ook nog op moet eten. Dat waar je eerst heel blij van werd, gaat je tegen staan."
Zo werkt het ook met het ego. Het is altijd maar voor een korte tijd tevreden en blij. Die nieuwe kleren, die nieuwe baan of relatie.
Ga maar eens na. Noem een ding wat je voor altijd blij en tevreden kan maken. Niet voor even maar voor altijd.
Om harmonie te ervaren zullen we de neiging van het ego om constant te bewegen naar het "goede" of van het "slechte" gevoel moeten overwinnen. Het kiezen om niet te reageren en ergens niet iets van te vinden is de manier om uit die emotionele wip te komen.
Hier zijn vier oefeningen om je emoties in balans te brengen:
- Let op de impuls om in een bepaalde richting te gaan. Richting het "goede" of van het "slechte" gevoel vandaan. Kies ervoor om in plaats daarvan neutraal blijven. Probeer erachter te komen wat de oorzaak is van je beweging en hoe gek het ook klinkt; omarm het, het gebeurt met een reden.
- Oefen om tevreden te zijn met wat er gebeurt, in plaats van te letten op je eigen bevrediging.
- Probeer met mededogen en compassie aanwezig te zijn in omstandigheden die ongewenst of ongemakkelijk voelen.
- Oefen non-reactiviteit als er een conflict ontstaat en streef naar een evenwichtige, vreedzame oplossing .
Een tip bij deze suggesties is om met je aandacht naar net onder je navel te zakken als je merkt dat je ergens wat van vindt of ergens een bepaald gevoel bij krijgt. Dit kun je doen door middel van je ademhaling (tot in je buik) en in gedachten naar je buik te gaan. De energie gaat naar de plek waar je aandacht is. Het ego zit in het hoofd. Volgens het boeddhisme komt elk "slecht" gevoel uit het ego. Teleurstelling, jaloezie, irritatie, achterdocht, pessimisme, rusteloosheid etc.
Al deze gevoelens komen niet van je essentie, je ware "ik". Deze gevoelens komen niet uit onze oorsprong, de Bron van leven en liefde. Elke keer als je je bewust wordt van je reactie en dit bij kan sturen, zal je daarin sterker worden. Dan kun je van daaruit leven en werkelijk vrijheid, tevredenheid en blijdschap voelen, omdat dit je verbinding is met je oorsprong; de universele Liefde die in ieder van ons is.
Wil jij ook leren hoe je beter om kunt gaan met je emoties, zodat jij je emoties de baas bent in plaats van andersom? Maak dan een vrijblijvende kennismakingsafspraak met mij, ik help jou hier graag bij!
Heb je mijn gratis HSP Overlevingsgids al gedownload?
bron: nieuwetijdskind.com