Blogs frontpage » Meditatie » Ademhalingsmeditatie
09/5-14 om 15.45 door: Barbera

Ademhalingsmeditatie

Ademhalings mediatie 2beinbalance arnhem barbera schoutenGa op een gemakkelijke manier staan en laat je gewicht als het ware de grond in zinken. Stel je voor dat je een boom bent, met wortels diep de aarde in. Probeer je hoofd en nek in één lijn met je rug te houden door je schouders helemaal naar opzij te laten hangen, zwaar en los. Je heupen zijn minder gespannen als je je knieën iets doorbuigt. Om je onderkaak los te maken sper je drie keer je mond zo wijd mogelijk open, iedere keer gevolgd door een diepe ademhaling. Sluit dan nu je ogen en laat al je gezicht spieren helemaal ontspannen door een lichte glimlach – probeer die glimlach vast te houden. Laat je ademhaling vanzelf komen en gaan, en laat die stroom van je adem die zachte glimlach naar alle delen van je lichaam overbrengen.

Je ellebogen en polsen zijn volkomen los. Ontspan je vingers een voor een. Wanneer je dan prettig en ontspannen staat, leg dan je handen eens op de buik en laat nog steeds je adem gewoon doorgaan zoals deze vanzelf in en uitstroomt. Bij de inademing stel je je voor dat al je gedachten naar het gebied van je buik stromen en daar kunnen rusten. Als je uitademt laat dan je hele lichaam zacht en schoon worden, terwijl spanningen en stressgevoelens uit je lijf wegstromen, samen met die adem. Als je inademt zeg je stilletjes ‘rustiger’,terwijl al die geestelijke activiteit tot rust komt in je buikgebied. Zeg dan rustig, tijdens de hele lengte van je uitademing, ‘zachter’, terwijl je lichaam zich ontspant en zo zacht wordt als een babylijfje. Doe deze oefening – inademend ‘rustiger’, uitademend ‘zachter’ – een aantal minuten of zolang het goed voelt, tot je je heerlijk op je gemak en volkomen kalm voelt worden.

Schenk nu al je aandacht alleen maar aan die ademhaling en niets anders dan dat. Voel hoe je buik op en neer gaat met je in- en uitademing. Nu dan, als je inademt, ga dan eens die ademstroom naar binnen volgen: door de neusgaten, langs luchtpijp en longen, voel het uitzetten van je buik en zeg daarbij stilletjes: “In, één”. Bij je uitademing voel je het terugkomen van de buik, waarbij je rustig zegt: “Uit, één”. Bij de tweede adem zeg je “In, twee”, en “Uit, twee” bij de tweede uitademing. Doe dit gedurende tien volledige ademhalingen.

Mochten er gevoelens in je opkomen van onrust, zorgen, verwarring of angst, begroet ze dan maar met een zachte glimlach; en als je visueel ingesteld bent vraag dan maar of ze even naast je komen staan. En richt je weer opnieuw op het bewuste ademen: “In, ik voel (of glimlach naar) mijn inademing” – “Uit, ik voel (of glimlach naar) mijn uitademing”.

En als je dan 10 volledige ademhalingen op deze manier geademd hebt, merk dan eens op hoe je je nu voelt. En doe dan langzaam je ogen weer open en neem dat gevoel met je mee naar het hier en nu.