Blogs frontpage » Burnout » 5 tips om angst om te zetten in kracht
07/11-14 om 10.33 door: Barbera

5 tips om angst om te zetten in kracht

“The components of anxiety, stress, fear, and anger do not exist independently of you in the world. They simply do not exist in the physical world, even though we talk about them as if they do.” ~ Wayne Dyer

angst hsp burnout 2beinbalance arnhemDeze stelling zet je aan het denken of niet? Hoe kan iets niet bestaan als er zoveel bewijs is dat het problemen veroorzaakt in jouw eigen fysieke wereld? Het is een goed voorbeeld van iets uit de non-fysieke wereld wat zichzelf manifesteert middels zelfdestructieve gedachten en keuzes. Je hiervan bewust zijn is belangrijk.

Als je niet regelmatig oefent met positieve gedachten en positieve keuzes, kan ons leven snel in een neerwaartse spiraal duiken. Als jij liever kiest voor een levenspad wat jou helpt een sterke, zelfverzekerde innerlijke zelf die niet zo snel uit het evenwicht te slaan is op te bouwen, dan is het belangrijk dat je, elke dag indien nodig, stilstaat bij elke van de volgende punten:

1. Haal een frisse neus

 

Er gaat niets boven wandelen door een park of een mooie natuuromgeving om je gedachten weer op een rijtje te zetten. Wanneer je je begeeft in een rustige omgeving, dan lijkt het alsof die rust zich ook in jou begeeft. Het doet er niet toe waar je een frisse neus haalt, je kunt zelfs rondwandelen in je eigen tuin als je geen natuurgebied in de buurt hebt.

Ruik de geuren van de natuur; de bloemen, de bomen, luister naar de geluiden van de natuur; de vogels, de wind. Wees een met de natuur en je stress smelt weg. Het enige wat jij hoeft te doen is te proberen alles los te laten in je geest, inclusief angst en geniet simpelweg van de sereniteit die de natuur te bieden heeft.

2. Beweeg regelmatig

Ken je dat gevoel dat je wel wil gaan bewegen, maar dat je domweg niet in staat bent om op te staan van de bank? Dat gevoel is meer dan een gebrek aan motivatie, het is angst, angst die jou recht aankijkt en je verteld dat je het niet kunt. Maar ik heb nieuws voor je; je kunt het echt, je kunt het zelfs nu!

Wat is het voordeel? Je voelt je beter als je gaat bewegen en morgen voel je je zelfs nog beter!

Denk er niet te lang over na, maak je geen zorgen over waar je nu bent want dat gaat niet veranderen tenzij jij verandert. Wat belangrijk is is dat je HET GEWOON DOET.

3. Verzorg je lichaam

Verzorging is de perfecte aanvulling op bewegen. Als je goed voor je lichaam wil zorgen tijdens fysieke activiteiten, dan is het belangrijk dat je je lichaam van de juiste voeding voorziet die het nodig heeft om goed te kunnen presteren. Verse groenten en fruit hebben daarbij de voorkeur boven ingeblikt voedsel. Maar ook na afloop van de fysieke activiteit is het van belang dat je je lichaam goed verzorgt, bijvoorbeeld door je huis lekker in te smeren met een verzorgende crème.

4. Zorg voor verandering

"Wat kan ik doen aan de negatieve mensen om me heen?"

Dit is een vraag die ik heel vaak te horen krijg als mensen willen weten hoe ze positief moeten blijven in een negatieve omgeving. Er kunnen mensen in je omgeving zijn die zaadjes van angst en negativiteit proberen te zaaien in jouw geest. Maar jij bent sterker dan dat, jij wil positief en blij zijn en niet verslagen worden door zulke mensen. Waar of niet?

Er wordt gezegd dat je gedachten je realiteit kunnen veranderen, dus dat betekend dat je de realiteit kunt veranderen met je gedachten, toch? Iemand zei ooit:

“Watch your thoughts, for they become words.

Watch your words, for they become actions.
Watch your actions, for they become habits.
Watch your habits, for they become character.
Watch your character, for it becomes your destiny.”

Zie je hoe deze quote alleen begint met je gedachten? Inderdaad, je kunt de finish niet halen als je niet begint met rennen zodra het startschot is gegeven. Het is aan jou om die gedachten op te volgen met woorden, acties etc. om zo je eigen lot te bepalen.

Wil je de houding veranderen van de mensen om je heen? Zo pak je dat aan (voor het geval je eigen positieve rimpeleffect nog niet begonnen is):

Denk na over hoe zij gelukkig kunnen zijn. Praat vervolgens met hen over wat hen gelukkig maakt. Dit kan al zo simpel zijn als hen vragen wat hen gelukkig maakt. Wees niet verrast als ze niet meteen beginnen te praten over wat hen echt gelukkig maakt.
Gefeliciteerd, je hebt NU het zaadje van gedachte gepland! Het begint allemaal met een gedachte namelijk, de gedachte aan wat hen gelukkig maakt, welke uiteindelijk zal leiden tot het creëren van een gelukkig leven. Dat is de kracht van Positiviteit!

Wees je er van bewust dat je positieve gebeurtenissen mogelijk kunt maken in je eigen leven en in de levens van anderen. Wees als een leeuw(in) - onbevreesd, omdat je weet dat jij de koning(in) bent van jouw jungle.

5. Bevestig, bevestig, bevestig

“People often say that motivation doesn’t last. Well, neither does bathing – that’s why we recommend it daily.” – Zig Ziglar

Affirmaties: We hebben er allemaal van gehoord. Herhaal dit of dat tegen jezelf en geloof er in. Vraag me niet HOE het werkt, ik weet gewoon DAT het werkt. Hoe ik dat weet? Elke keer als ik iemand vraag hoe ze zo succesvol zijn geworden, dan is het antwoord: "Ik heb me gefocust op mijn dromen en heb niets in de weg daarvan laten komen". Zo is het voor mij ook begonnen trouwens.

Zo werkt het: Als je het gevoel hebt dat je tekort schiet, faalt of welke negatieve gedachte  er ook maar bij je op komt, herhaal dan dagelijks het tegenover gestelde daarvan tegen jezelf. Bijvoorbeeld: "Ik kom altijd geld te kort" vs. "Mijn inkomen stijgt constant". Je zult merken dat op een gegeven moment door te blijven herhalen en te blijven geloven in jezelf dat er veranderingen zullen plaatsvinden. In het begin zijn het misschien kleine veranderingen, maar als je vol blijft houden dan worden het steeds meer veranderingen!

Volg deze stappen en je bent op weg naar een levenspad waar je tot nog toe alleen maar van gedroomd hebt!

Wil jij vandaag nog aan de slag met het omzetten van jou angst in een kracht? Neem contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek en dan gaan we kijken hoe we dit voor jou mogelijk maken.