Blog


Sep 20, 2015
Posted by: Barbera

Je hoeft het niet alleen te doen!

je hoeft het niet alleen te doen 2beinbalance arnhemJe hoeft geen eenling of een gezelligheidsdier te zijn om je verbonden te voelen.

Hooggevoelige mensen zijn erg goed in compassie en empathie. We geven vaak onze tijd en energie aan anderen zonder dat we daar iets voor terug vragen of verwachten. We helpen graag en we voelen emoties en problemen van anderen vaak zo intens dat het bijna onmogelijk is niet onze hulp aan te bieden. Of dat nou een schouder om op uit te huilen of een luisterend oor is, wij bieden die graag. Naast compassievol en empathisch zijn de meeste HSPs ook introvert en brengen we ook graag tijd door in ons eentje. Naast het nastreven van onze eigen creatieve interesses, reflecteren we ook graag over onze ervaringen.

Dit betekend dat HSPs heel gemakkelijk meer geven aan anderen dan dat ze terug krijgen. We zijn bijzonder kwetsbaar, niet alleen omdat we ons vaak anders dan anderen voelen, maar ook omdat we ons afzonderen van anderen als we worstelen met gevoelens van overweldiging en onderwaardering. Dit kan er gemakkelijk toe leiden dat we ons geïsoleerd een eenzaam voelen. Maar hooggevoelige mensen hoeven helemaal niet alles alleen te doen en ze hoeven ook geen gezelligheidsdier te zijn, met eindeloos veel Facebook vrienden en een overvolle kalender. We kunnen onze behoefte aan stilte en eenzaamheid, voor creativiteit en reflectie, evenals onze behoefte aan menselijke verbinding in onze eigen unieke manier te vinden.

Gevoelige, creatieve, introverte types hebben tijd nodig om na te denken en te reflecteren, om zich terug te trekken van de stress van alledag en om onze creatieve interesses na te streven. We vinden rust en plezier in het alleen zijn. Als je alleen bent, kun je jezelf ontdekken en heb je tijd voor zelfrealisatie. Je wordt je bewust van wat je echt nodig hebt, wat je echt wil en wat jou nou drijft.

De schrijver Anneli Rufus zegt: 'eenlingen, vanwege het feit dat ze eenling zijn, hebben het onontdekte, het unieke en het ijle binnen handbereik. Ze hebben aangeboren voordelen als het gaat om de verbeelding, concentratie en innerlijke discipline. Ze hebben een talent voor uitvinding en originaliteit en voor het vinden van middelen in wat anderen leegtes zouden noemen. Ze hebben talent voor visies'.

Maar het is verleidelijk, vooral in onze westers maatschappij, om de waarde van onafhankelijkheid te overschatten. Veel mensen prijzen de voordelen van het individualisme, ze bewonderen de eenling die zijn gevoelens verborgen en zijn ogen op de toekomst houdt, de eenling die nooit te lang op dezelfde plek blijft. Hoewel deze kijk op het leven misschien romantisch lijkt, voegt de druk om het vol te houden en om te gaan met de worstelingen van het leven uiteindelijk alleen maar meer druk en stress toe aan een al stressvol leven. Voor veel hooggevoelige mensen kan de omgang met andere mensen voelen als een een-richting straat. Maar een manier vinden om je toch verbonden en gesteund te voelen in plaats van alleen, kan het verschil maken tussen overleven en leven.

Studies hebben uitgewezen dat mensen die zich meer verbonden voelen met anderen, een groter zelfvertrouwen hebben en minder kans hebben op angst en depressie. Ze zijn ook empathischer, vertrouwen meer en zijn coöperatiever en daardoor staan anderen ook weer meer open in hun vertrouwen en samenwerken met hen.

Jo Griffin zegt: 'Eenzaamheid is niet het resultaat van het alleen zijn, maar van de subjectieve ervaring van isolement'. Dat betekend zoveel als dat het niet uit maakt hoeveel vrienden je hebt of aan hoeveel activiteiten je deelneemt, maar dat het gaat om hoe geïsoleerd of hoe verbonden jij je voelt. Dit is goed nieuws voor HSPs, omdat we vaak aangetrokken worden tot creatieve en compassievolle bezigheden die ons in staat stellen om anderen te helpen om zo een gevoel van verbinding te creëren. Of dat nou met familie is of met de mensen die we helpen, of met een support groep of met andere artiesten.

Hooggevoelige mensen kunnen zich gemakkelijk geïsoleerd voelen, omdat onze behoeftes vaak zo anders zijn dan die van andere mensen. We hebben begrip nodig en we hebben net zoveel liefde en steun nodig van anderen als iedereen. Daardoor voelen we ons begrepen, veilig en beschermt. Het zorgt voor een gevoel van stabiliteit en verbondenheid, wat onze geest weer voedt. Het vult ons met een gevoel van zingeving, terwijl het anderen aanmoedigt om hun potentieel te bereiken. En we kunnen deze cyclus van verbondenheid met anderen voeden door gewoon onze gevoelige, empatische, creatieve, moeiteloze zelf te zijn!

Wil jij je ook je moeiteloze zelf voelen?

Zet dan de eerste stap en plan een gratis je-moeiteloze-zelf-zijn sessie met mij in. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

Heb je mijn gratis HSP Overlevingsgids al gedownload? 

Download gratis HSP ebook


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!