Blog


Sep 21, 2015
Posted by: Barbera

Pesten en intimideren op het werk: hoe ga je hier mee om?

intimidatie op het werk - hsp- arnhemHelaas kunnen moeilijke economische omstandigheden ervoor zorgen dat de mate waarin mensen negatief gedrag tolereren op het werk om hun baan niet kwijt te raken, toeneemt. Als je ooit merkt dat jij het slachtoffer bent van pesten of intimideren op het werk, dan is het erg belangrijk om een strategie voor handen te hebben die jouw emotionele en fysieke welzijn beschermd.

Als je gepest/geïntimideerd wordt op het werk

Als je gepest/geïntimideerd wordt op het werk:

  • Ontken het probleem niet. Het is belangrijk dat je herkent wanneer je gepest/geïntimideerd wordt en dat je stappen onderneemt om jezelf te beschermen.

  • Verwijt het jezelf niet. Pesten/intimideren draait vaak om macht en zelden heeft het iets met jou persoonlijk te maken.

  • Zorg voor hulp. Controleer het bedrijfsbeleid. Zijn er richtlijnen of protocollen die zich richten op pesten of intimideren op het werk? Is er een HR medewerker waar je mee kunt gaan praten over de situatie? Of neem contact op met de bedrijfsarts. Deze mensen hebben hier vaak ervaring mee en kunnen je helpen of adviseren. Een bijkomend voordeel is dat alles op papier komt te staan. Je kunt ook hulp vragen aan familie, vrienden en/of een professionele coach/therapeut.

  • Zorg dat het "slechte gedrag" van de pester en jouw "goede gedrag" op papier komt te staan. Bijvoorbeeld, als je een intimiderend telefoontje krijgt van je pester. Stel jezelf niet bloot aan verdere intimidatie door de pester terug te bellen. Reageer in plaats daarvan via de email en som de dreigementen van je pester op en vermeld daarna je eigen professionele reactie daarop. Als de pester jouw werkgerelateerde verzoeken negeert, stuur hem dan een email waarin je aangeeft dat je nog geen reactie heb mogen ontvangen op jouw verzoeken (vermeld deze ook) en stuur de email via cc ook naar andere relevante mensen.

  • Als je er voor kiest je pester aan te spreken op zijn gedrag, doe dit altijd schriftelijk. Som je bezwaren op in een email en hou die professioneel. Geef aan dat je deze email stuurt omdat je probeert de samenwerking beter te laten verlopen.

  • Wees voorzichtig als je collega's in vertrouwen neemt. Zeg geen dingen tegen anderen waarvan je niet wil dat de pester deze ook te horen krijgt. Het laatste wat je wil doen is de ander bewijs tegen jezelf geven. Sommige collega's willen er ook niet bij betrokken worden, hou daar ook rekening mee en respecteer hun wensen. Zoek ergens anders steun.

  • Wees onberispelijk. Houd je prestatieniveau hoog en hou je strikt aan de regels. Dit is vaak de beste verdediging tegen iemand die probeert om je succes te saboteren.

  • Probeer een positieve en vrolijke houding te handhaven, ook al moet je doen alsof. Ook al zal dit heel moeilijk zijn om te doen, het laat je pester wel zien dat zijn intimidaties niet het gewenste effect hebben en soms is juist dat nog wel de beste wraak. (waarschuwing: soms kan dit ook resulteren in een verergering van de pesterijen)

  • Verlies niet je geduld. Gedraag je altijd op een professionele manier, ongeacht hoe de pester zich gedraagt. Je zult je niet alleen beter voelen over jezelf, je zorgt er ook voor dat je de pester niet nog meer ammunitie tegen jou geeft.

  • Wees proactief. Het gedrag van je pester is vaak voorspelbaar en herhaalt zich volgens een vast patroon. Probeer op dat gedrag te anticiperen en heb je actieplan klaar. Probeer 1 stap vooruit te denken.

  • Zorg goed voor jezelf. Geniet van je vrije tijd. Ontspan en doe dingen die je leuk vind. Maak een afspraak met de huisarts of een coach als je last hebt van stress of andere medische problemen.

  • Werk je CV bij en hou je ogen open voor een andere leuke baan. Het geeft kracht om te weten dat je keuzes kunt maken en dat je niet in deze vijandige omgeving hoeft te blijven werken als jij dat niet wilt. Je moet je ook realiseren dat veel pesterijen of intimidaties op de werkvloer niet naar tevredenheid van alle partijen kunnen worden opgelost. Je kunt je maar beter goed voor bereiden op alle mogelijke uitkomsten.

  • Hoe maak je melding van pesterijen of intimidatie?

Als je besluit dat je melding wilt maken van een pesterij of een intimidatie:

  • Hou een geschreven dagboek bij met details over de aard van de pesterij of intimidatie. (datum, tijd, locatie, wat er gezegd of gedaan is en wie daarbij aanwezig waren etc.)
  • Maak kopieën van intimiderende e-mails of andere documenten en neem bedreigende voice-mails op.
  • Bewaar ook alle documenten die de beweringen van je pester tegenspreken goed! (tijdsrapporten, audit rapporten, gespreksverslagen etc.)
  • Hou een lijst bij van mensen waarvan je denkt dat ze afweten van de pesterijen/intimidaties. Probeer er ook achter te komen of daar mensen tussen zitten die voor je zouden willen opkomen.
  • Maak ook een lijst van alle activiteiten die jij hebt gedaan om de situatie op te lossen (e-mails, telefoongesprekken, hulpvragen bij bijvoorbeeld HR etc.)
  • Als je serieuze gezondheidsproblemen ondervind als gevolg van de pesterijen of intimidaties, vraag of de dokter dit vast wil leggen in een brief.
  • Meldt het gedrag bij een daarvoor aangewezen persoon of afdeling binnen het bedrijf, bijvoorbeeld HR of de vakbond. Wees er ook op voorbereid dat je gevraagd wordt om je claim te verdedigen en te bewijzen.
  • Zorg dat je geen slachtoffer wordt. Neem een proactieve houding aan en bescherm jezelf. Gebruik deze situatie om jezelf te motiveren en betere situatie c.q.. werkomgeving te vinden.

Merk je dit soort gedrag ook bij jou op de afdeling of heb je een werknemer die hier niet mee om kan gaan? Misschien is een preventief spreekuur op de zaak een goed idee. Neem contact met me op voor de mogelijkheden, ik sta je graag te woord.


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!