Blog


Oct 7, 2015
Posted by: Barbera

5 tips om om te gaan met een slecht dag

slechte dag 2beinbalance arnhem5 tips om om te gaan met een slechte dag

Wat te doen als alles verkeerd gaat...?

We hebben allemaal wel eens dagen gehad die een opeenstapeling zijn van dingen die fout gaan: je auto gaat kapot, je moet 2 uur wachten bij de dokter, het koffieapparaat op je werk is stuk, je gaat op je bril zitten en je begint aan het maken van het avondeten om er dan achter te komen dat je een essentieel ingrediënt bent vergeten.

Deze blog gaat erover hoe je om gaat met zulke dagen. De soort dagen die je depressief kunnen maken, maar die niet van het niveau zijn dat je erachter komt dat je kanker hebt of dat je partner ineens wil scheiden.

Tips

1. Erken dat het hebben van geluk kan veranderen

Als je een tijdje last hebt van pech, dan kan dat maar zo lang duren voordat het omslaat in een periode waarin de dingen weer eerder goed dan fout gaan.

2.  Heb de intentie om zacht te zijn richting jezelf

Als je het gevoel hebt gehavend te zijn door de wind van geluk, dan heb je een extra dosis zelf liefde nodig. Zet de intentie neer dat je lief bent voor jezelf terwijl je erop wacht dat het universum je weer wat goedheid toebedeelt.

3. Verwen jezelf

Geef jezelf een dosis positieve emotie! Hierdoor vergroot je je weerstand tijdens stressvolle dagen. Ken jezelf goed genoeg en heb een kort mentaal (of geschreven) lijstje met dingen die je leuk vind om te doen en die je humeur een boost geven. Voorbeelden:

- Koop eten dat je lekker vind, maar wat je niet vaak voor jezelf koopt. Dit kan van alles zijn van ff naar de snackbar voor een kaassoufflé tot ff naar de markt voor een doos kersen.

- Neem een voetmassage op weg naar huis vanuit je werk.

- Koop lekkere badschuim en trakteer jezelf op een heerlijk bad met een lekker maskertje.

- Koop een leuk nieuw boek voor jezelf bij de boekhandel of download het laatste e-book van je favoriete schrijver voor op je e-reader.

Probeer minstens 5 dingen voor jezelf te verzinnen waarvan je zeker weet dat het je humeur een positieve boost geeft. Ze moeten eenvoudig zijn en volledig onder jouw controle staan (dus zonnige dagen gaat niet werken, want daar heb je geen controle over). Als je dit lastig vind, schrijf dan op wat je wel bedacht krijgt en voeg er elke keer als je weer iets bedenkt wat aan toe.

4. Doe iets kleins wat al een tijdje op je lijstje staat

Een positieve stemming krijg je door een combinatie van plezier en een gevoel van meesterschap (het gevoel dat je competent bent en dat je dingen gedaan krijgt). Beiden vliegen het raam uit op slechte dagen, omdat pech hebben meestal frustrerend, demoraliserend en ongecontroleerd voelt.

Ga op zoek naar iets dat je gedaan krijgt zodat je niet de hele dag hoeft af te schrijven als waardeloos of onproductief. Het is een talent om snelle, makkelijk uitvoerbare taken te kunnen identificeren, die je het gevoel geven dat ze haalbaar zijn zelfs op een **** dag. Hoe meer je oefent, hoe beter je erin zult worden. Voorbeelden:

- Sla een haak in de muur waar je je sleutels aan op kunt hangen zodat je ze niet steeds kwijt bent.

- Verdeel een grote zak chips in kleinere porties, zodat je niet teveel van eet.

- Maak eindelijk een back-up van alle foto's/video's op je telefoon, zodat je ze niet meer kwijt kunt raken.

- Test/vervang de batterijen van je brandmelder(s)

- Al het andere dat je het gevoel geeft dat je iets nuttig hebt gedaan, zodat je het gevoel hebt toch nog een beetje controle te hebben.

5. Herken de impact van gebeurtenissen

Tijdens mijn werk als therapeut, zie ik dat cliënten regelmatig de impact van stressvolle gebeurtenissen op hun humeur of niet zien of onderschatten. Het is veel makkelijker om te gaan met 1 geïsoleerde gebeurtenis van iets wat frustrerend is, dan dat je om moet gaan met een hele serie aan frustrerende gebeurtenissen die elkaar snel opvolgen. Als je je overweldigt voelt, kan het handig zijn om in te zien dat veel van de oorzaken van jouw stress maar tijdelijk zijn, eenmalige gebeurtenissen of willekeurige pech incidenten.

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan mijn tips en ik zou het heel leuk vinden als je je menig of andere tips zou willen mailen?

Vind je het lastig om dit allemaal alleen te doen, kom je er niet (meer) uit en/of wil je hulp? Meldt je dan aan voor een gratis je-moeiteloze-zelf sessie. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

Heb je mijn gratis HSP Overlevingsgids al gedownload? 

Download gratis HSP ebook


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!