Blogs frontpage » Burnout » Burnout - Zelfhulp gids
01/11-13 om 19.15 door: Barbera

Burnout - Zelfhulp gids

Vanuit een zelfhulp perspectief heb ik gemerkt dat de volgende stappen erg waardevol zijn:

 • Leer ontspannen
  Probeer waar mogelijk je werkstress te verminderen, overweeg om regelmatige vrije dagen en/of vakanties in te plannen. Werk niet over en neem geen extra werk aan naast je huidige werk. Leer wat ontspanningstechnieken.
 • Leer Mediteren
  Meditatie is belangrijker dan algemene ontspanningstechnieken. Correct uitgevoerde meditatie kan de geestelijke activiteit op zo'n manier veranderen dat het een omkerend effect heeft op de vecht of vlucht reactie (zie vorige blog), zodat de lichaamschemie zich kan normaliseren. Vanuit een TCG standpunt kan meditatie de Qi reguleren en conserveren en voedt het Lever en Nier Yin.
 • Eet regelmatig en vermijdt "junk food" en onregelmatig eten
  Het is beter om regelmatig kleine beetjes te eten, dan te overeten of de verkeerde etenswaren, zoals chocoladerepen of koekjes, te kiezen omdat je honger hebt. Eet eten dat zo min mogelijk bewerkt is, vers fruit, verse groenten, noten en zaden, hele granen en mager vlees en vis. Vermijdt geraffineerde etenswaren, etenswaren gemaakt van witte bloem en wit brood. We krijgen Qi van ons voedsel en een constante bron van voedsel kan helpen de beschikbaarheid en de soepele doorstroming van Qi te reguleren.
 • Beweging
  Ga regelmatig een stukje wandelen. Overweeg om Yoga, Qi gong of Tai Chi te leren. Beweging helpt om Qi en bloed te bewegen, maar overmatig bewegen kan Qi uitputten en het probleem erger maken. Wandelen wordt beschouwd als een van de meest natuurlijke en heilzaamste vormen van beweging. Studies hebben uitgewezen dat wandelen een sterk anti-depressief effect heeft en kan helpen om slaap en darm functie te verbeteren. Als je je meer stabiel gaat voelen en je energie weer terug komt, kun je langzaam aan de intensiteit van je beweging verhogen.
 • Diep ademen
  Diep ademen is ademhalen vanuit je diafragma. Haal diep en langzaam adem door je neus met je mond gesloten, laat je buik uitzetten als je inademt, adem dan langzaam weer uit door je mond. Herhaal dit 4 a 5 keer. Deze vorm van ademhalen heeft bewezen angst en spanning te verminderen. Dus als je je gespannen of angstig voelt, stop dan even met waar je mee bezig was en doe deze ademhalingsoefening. Deze oefening versterkt de Longen en verhoogt de circulatie van Qi.
 • Lach regelmatig
  Neem regelmatig de tijd om te lachen, kijk een film, lees een boek, ga naar een voorstelling of breng tijd door met mensen die lol hebben en je aan het lachen maken. Lachen opent de ademhaling en ontspant ons. Het heeft ook een positieve invloed op onze stress reactie op dezelfde manier dat meditatie dat heeft.
 • Laat je leven geen soap serie zijn
  Het leven gebeurd, soap series zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen, maar ze zijn gedramatiseerd, overdreven en gebeuren in ongewone frequentie en ernst. Helaas kijken we soms naar deze series en verwachten we onbewust dat onze eigen levens ook zo lopen. Kijk naar jezelf en de mensen om je heen, lijkt je leven op een soap serie? Indien ja, neem dan een stap terug, realiseer je dat je leven niet op een soap serie hoort te lijken, deze realisatie zal je gedrag en daarmee je leven veranderen.

Met goede hulp en door het volgen van deze tips, kun je zeker weten je burn-out verslaan!

Heb jij nog meer tips? Deel ze dan via het commentaar hieronder, dank je wel!