Blogs frontpage » Burnout » Burn-out en TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde)
30/10-13 om 22.45 door: Barbera

Burn-out en TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde)

Voel je je moe, geirriteerd of depressief, slaap je slecht, is je concentratie niet meer wat het was? Voel je je gespannen en vol twijfels? Heb je regelmatig last van lichamelijke klachten als infecties, hoofpijn, digestieve problemen, hooikoorts of andere allergieen?

Mogelijk heb je last van een burn-out.

Burn-out komt vaak voor bij mensen die voor langere perioden in hoge stress situaties leven. De stress is gewoonlijk meer emotioneel dan fysiek. Veel mensen met een burn-out hebben een baan die veel van ze vraagt en waarin ze zich vaak machteloos voelen. Leraren, doktoren, zusters en sociale werkers behoren tot een verhoogde risico groep. Er is vaak een conflict tussen hun verwachtingen en de harde realiteit van de baan, wat leidt tot frustratie en teleurstelling.

Veel specialisten beschouwen een burn-out als psychologisch. Anderen zien het meer als een fysiek probleem gerelateerd aan de hormonale en chemische veranderingen die ontstaan als gevolg van de "fight or flight response". Herbert Benson MD beschrijft, in zijn boek "The Relaxation Response", de "fight or flight response" als volgt; "When we are faced with situations that require adjustment of our behaviour, an involuntary response increases our blood pressure, heart rate, rate of breathing, blood flow to the muscles and metabolism, preparing us for conflict or escape".

Hij zegt dus eigenlijk dat als we geconfronteerd worden met een situatie waarin het nodig is dat wij ons gedrag aanpassen, we onbewust reageren door onze bloedruk, hartslag, ademhaling en metabolisme aan te passen om ons voor te bereiden op een conflict of een ontsnapping; de vecht of vlucht reactie. Dit was een erg nuttige overlevings tacktiek in de oer tijd, maar tegenwoordig komt deze reactie ook voor op het werk of in andere situaties waarin het sociaal niet geaccepteerd is om te slaan of weg te rennen. Het veelvuldig uitlokken van deze reactie en ons onvermogen deze reactie te uiten, bouwt zich op en leidt tot een burn-out. Deze burn-out staat ook wel bekend als Adrenaline Uitputting omdat adrenaline een belangrijke rol speelt in onze vecht of vlucht reactie.

Als je het gevoel hebt in een burn-out te zitten, raad ik je ten zeerste aan contact te zoeken met een arts of therapeut, vooral eentje die werkt vanuit een natuurlijke, holistische visie. De reden daarvoor is dat burn-out een vicieuze cirkel kan zijn. Als je in een burn-out zit wordt de stress reactie vaak uitgelokt, wat vervolgens weer leidt tot meer burn-out. Soms hangt de juiste behandeling af van de mate van burn-out waar je last van hebt. En van hoe diep het al geintegreerd is in je systeem. Veel mensen stellen bijvoorbeeld lichamelijke activiteit voor bij een burn-out. De gedacht hierachter is dat het kan helpen een uitlaatklep te bieden voor de vecht of vlucht reactie. Maar als de burn-out al te ver gevorderd is, dan kan lichamelijke activiteit de zaak helaas alleen maar erger maken.

In de Traditionel Chinese Geneeskunde (TCG) begint een burn-out meestal met iets wat we Lever-Qi stagnatie noemen. De Lever is verantwoordelijk voor het regelen van een goede circulatie van Qi of energie in het lichaam. Wanneer we in moeilijke situaties terecht komen, kan de Qi geblokkeerd raken. De Lever probeert dan die blokkade op te lossen, wat vaak resulteert in boosheid. In gezonde toestand is die boosheid meer een vastberadenheid welke we aanwenden om de uitdaging te overwinnen. Wanneer de Lever niet in een gezonde staat is, wordt die reactie meer een soort ongecontroleerde woede. Als die ongezonde staat lang aanhoudt wordt de Lever steeds zwakker, vooral in zijn rustige yin natuur, terwijl zijn vurige yang natuur overtrokken raakt, wat weer leidt tot slapeloosheid en digestieve problemen.

5 fase cirkel arnhem acupunctuurIn de TCG zijn alle lichaamssystemen onderling afhankelijk, in het bijzonder is dat zichtbaar in de 5 fasen cirkel. In deze cirkel is elke orgaan verantwoordelijk voor het ondersteunen en voeden van het ene orgaan en het reguleren van een ander orgaan. Het orgaan dat de Lever ondersteunt is de Nier. Dus na lange tijd van voortdurende stress wordt niet aleen de Lever uitgeput, maar ook de Nieren welke proberen de Lever te ondersteunen en te voeden. Pas wanneer de Nieren verzwakt raken, zien we de eerste tekenen van een burn-out.

De Lever is ook verantwoordelijk voor het ondersteunen en voeden van het Hart en als de Lever verzwakt en vurig wordt, dan raakt het Hart geagiteerd en zien we symptomen als irriteerbaarheid, slapeloosheid, depressie en irrationeel gedrag. Het vurige aspect van de Lever leidt ook tot onderdrukking van het orgaan wat de Lever moet reguleren, in dit geval de Milt. In de TCG zijn de Milt en zijn partner de Maag verantwoordelijk voor de spijsvertering, vandaar dat mensen met een burn-out ook vaak spijsverteringsproblemen hebben.

Het orgaan dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de Lever is de Long. Als de burn-out erger wordt probeert de Long ondersteunng te bieden aan de Nieren, terwijl de Long gelijktijdig probeert de Lever te reguleren. Hierdoor raakt de Long (en specifiek Long Qi) ook uitgeput. Omdat Long Qi verantwoordelijk is voor ons immuunsysteem, krijgen we steeds meer last van infecties en allergieen.

Om een burn-out te overwinnen moet dus Lever Qi gereguleerd worden en moeten de verzwakte organen gevoed worden. Goede manieren om dit te doen zijn acupunctuur en kruiden. Sommige mensen hebben ook baat bij coaching. Dit helpt hun verwachtingen van zichzelf aan te passen om zo de emotionele oorzaken van de Lever Qi stagnatie te verbeteren. Ik kan op beide vlakken ondersteuning bieden. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

Ook is het mogelijk zelf het een en ander te doen aan je burn-out. Hou mijn blog in de gaten, want mijn volgende blog gaat een Burn-out zelfhulp gids zijn.

Vond je dit een interessant stuk of heb je nog aanvullingen, dan zou ik het fijn vinden als je dit wil delen via het commentaar formulier. Tot de volgende blog!