Blogs frontpage » Gezondheid » 3 tips om langer jong & gezond te blijven!
22/10-13 om 10.41 door: Barbera

3 tips om langer jong & gezond te blijven!

Een lang en gezond leven, wie droomt er niet van? Longevity is een veel besproken onderwerp in de Chinese geneeskunde. Al eeuwen voor Christus schrijven Chinese dokters over dit onderwerp. En wat nou zo boeiend is, is dat die onderwerpen uit de TCM (traditional Chinese medicine) ook nu nog zo actueel zijn.
Ben jij benieuwd wat je zelf kunt doen om te zorgen dat je een lang en gezond leven hebt? In deze blog leg ik je uit wat je moet weten over longevity en ik geef je 3 tips die je eenvoudig zelf kunt toepassen.

Volgens de Chinese geneeskunde is een sterke Shen (geest) de basis voor een lang en gezond leven. De Shen bepaalt je psychologisch functioneren en is verantwoordelijk voor je lichamelijke gezondheid. Een ongezonde of ongebalanceerde Shen zorgt voor ziekte en disbalans in je lichaam. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een gezonde Shen.

De activiteiten van de Shen kun je indelen in twee groepen: emoties (stemmingswisselingen) en mentale activiteiten (bewustzijn en gedachten).
Je Shen reageert op invloeden van buitenaf. Door te zorgen voor een rustige ‘mind’ reguleer je je emoties en daarmee hou je je Shen gezond. Benieuwd hoe je dat zelf kunt doen? Lees verder voor 3 manieren om je Shen gezond te houden.

1. Zorg voor een rustige Shen

Met rustig bedoel ik hier: vredig, vrij van destructieve gedachten, niet beïnvloed door omstandigheden van buitenaf. Als je Shen in deze staat is kunnen bloed en Qi vrij stromen, wat heel belangrijk is voor je gezondheid. Een rustige Shen bevorder je door egoïsme en persoonlijke verlangens tot een minimum te beperken.
Buitensporig egoïsme en onbegrensde verlangens putten de Shen uit. Als je geest uitgeput is leidt dat tot onbalans tussen Qi en bloed, wat weer tot ziekte leidt. Door egoïsme en verlangens terug te brengen raak je mentaal minder belast, waardoor je een kalme en nonchalante houding aan kunt nemen ten opzichte van roem, rijkdom en andere verlangens. Dus de energie van de Shen blijft bewaard en je gezondheid wordt bevorderd.
Het is daarbij belangrijk dat je je bewust wordt van buitensporig egoïsme en verlangens, zodat je je Shen bewust op een rationele manier terug kunt brengen in een rustige staat.
Wees blij met wat je hebt, sta niet te lang stil bij tegenslagen en persoonlijke mislukkingen. Dit zal je helpen om je Shen gezond te houden.

2. Het verlichten van de geest

Verandering van je stemming is je reactie op je omgeving. Als je emoties niet goed geregeld zijn, dan veroorzaakt dat een stagnatie van Qi en bloed en een disbalans in je orgaansysteem wat leidt tot ziekte.
Wat je zelf kunt doen om je emoties te reguleren is het toepassen van lichte, zorgeloze activiteiten in je dagelijkse ritme, zoals sporten, piano spelen, schaken, kletsen met vrienden. Dit stimuleert de circulatie van Qi en bloed.

3. Aanpassen van emoties

Iedereen komt in het dagelijkse leven moeilijke situaties tegen die invloed hebben op de stemming en emoties.
Boosheid en verdriet laaien dan op. Als je in een slechte stemming bent is het belangrijk je stemming aan te passen en onder controle te houden, voordat het extreem wordt, of voordat boosheid bijvoorbeeld overgaat in depressie. Dit kun je doen op de volgende manieren:

  • Je emoties rationaliseren. Als je iets moeilijks meemaakt, denk dan bij jezelf: wat is belangrijker, boosheid of gezondheid? Door jezelf deze vraag te stellen zal je woede minder worden. Zoek een manier om je woede/emotie te uiten. Dit kan direct. Als je verdrietig bent, huil dan flink. Dit zorgt vaak voor opluchting. Schreeuw hard wanneer je veel pijn hebt, of zing als je heel erg vrolijk bent.
  • Op een indirecte manier. Neem een goede vriend of vriendin in vertrouwen en uit je negatieve emoties. Het advies en troost die vrienden kunnen bieden kan ervoor zorgen dat je weer rustig wordt.
  • Afleiding zoeken door bijvoorbeeld een wandeling te maken of tijd met vrienden door te brengen. Dit zorgt ervoor dat de Qi weer vrij kan stromen wat voor een rustige geest zorgt.

Een rustige Shen, dat is waar het om draait bij het in stand houden van je gezondheid en van een lang leven te genieten.

Ik ben benieuwd, wat doe je zelf om met je heftige emoties om te gaan?
Deel jouw tips en ervaringen met anderen.

Laat het me weten in het commentaarveld hieronder