Blog


Oct 7, 2014
Posted by: Barbera

3 simpele assertiviteits technieken

assertiviteit 2beinbalance arnhemIn je leven zul je ongetwijfeld mensen tegen komen die jou willen dwingen om hun standpunt te zien of te doen wat zij ook doen. Als je het daar niet mee eens bent dan kunnen ze best boos en agressief worden. De sleutel tot het vermijden van een serieus conflict is om vanaf het begin af aan effectief te communiceren. Verlies dus niet je kalmte. Om je te helpen kalm te blijven in moeilijke situaties, bestaan er een aantal simpele assertiviteitstechnieken welke jij kunt inzetten om helder en effectief te communiceren en daarmee te voorkomen dat een situatie escaleert. Assertiviteitstechnieken zijn simpele communicatie methoden welke je eenvoudig kunt implementeren op het moment dat jij opmerkt dat je mogelijk op een conflict afstevent. Dit artikel gaat over de 3 meest gebruikte en simpelste assertiviteitstechnieken.

3 simpele assertiviteitstechnieken

Hier volgt een kort overzicht van de 3 meest simpele assertiviteitstechnieken die jou kunnen helpen omgaan met een groot aantal verschillende situaties:

1. Zeg "Nee" 

Dit klinkt logisch en voor de hand liggend, als je iets niet wilt doen dan zeg je gewoon "Nee". En toch zul je misschien merken dat "Nee" een van de moeilijkste woorden is om te zeggen. Dit komt vaak doordat je bang bent voor de mogelijke reactie die je zou kunnen ontvangen. Je bent bang dat "Nee" zeggen tegen bijvoorbeeld een leidinggevende, je problemen op het werk zal opleveren. Je kunt ook bang zijn voor de afkeuring van anderen als jouw antwoord hen teleurstelt. Of je bent misschien bang voor een agressieve reactie van de ander. Het is belangrijk om te blijven onthouden dat mensen het recht hebben om jou te vragen dingen te doen, maar dat jij ALTIJD het recht hebt om "Nee" te zeggen. In tegenstelling tot wat jij misschien denkt, als jij duidelijker jouw grenzen aangeeft, dan zullen mensen meer respect krijgen voor jou en je tijd. Uiteindelijk zal leren "Nee" zeggen jou helpen om conflicten te vermijden, grenzen te stellen en stress te verminderen.

2. De gebroken grammofoon plaat techniek

Deze techniek ontleent zijn naam nog uit het tijdperk van de grammofoon plaat. Als een grammofoon plaat gekrast of gebroken was, dan bleef hij hetzelfde stuk muziek maar constant herhalen. Met de gebroken grammofoon plaat techniek, blijf je dezelfde boodschap steeds maar weer herhalen, net zo lang tot de andere persoon eindelijk door heeft dat je niet van gedachte gaat veranderen. Deze techniek is vooral handig als iemand jou constant probeert te manipuleren door jouw argumenten af te breken om zo jouw verzet af te breken. Maar, met deze techniek, is er maar 1 constante boodschap zodat ze niets hebben om af te breken. Een voorbeeld van een boodschap die je kunt brengen door middel van de gebroken grammofoon plaat techniek is: "Ik begrijp dat je wil dat ik vanavond laat werk, maar ik heb al andere afspraken."

3. Overbluffen

Overbluffen, wanneer correct gebruikt, kan een leuke assertiviteitstechniek zijn. Ook al is het een hele simpele techniek, hij wordt meestal niet gebruikt totdat iemand zich agressief gaat gedragen. Op het moment dat iemand agressief gaat doen tegen jou, dan proberen ze jou een agressieve reactie te ontlokken. Het is essentieel dat je niet in deze val loopt. Door te overbluffen, zorg je ervoor dat jij de controle behoudt om zo de situatie te ontmantelen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door het eens te zijn met een klein deel van hun argument. Op het moment dat je dat doet, dan breng je de ander in verwarring omdat het laatste wat ze verwachten is dat je het met ze eens gaat zijn op welke manier dan ook. Een voorbeeld van verbluffen kan zijn:

Commentaar: Je werkt nooit over. Jij geeft niet om dit bedrijf.

Reactie: Inderdaad, ik werk maar zelden over. Ik werk heel hard aan mijn timemanagement om er zo voor te zorgen dat ik mijn doelen haal binnen de geplande werkuren, zodat ik daarbuiten quality time kan doorbrengen met mijn familie.

Er zullen altijd mensen zijn die jou willen proberen te manipuleren om de dingen te doen die zij vinden dat je moet doen. En hoewel ze het recht hebben aan je te vragen dingen te doen, jij hebt het recht om dat niet te willen doen. Heel vaak zal dit dan ook het einde van de discussie zijn. Maar er zullen altijd mensen zijn die zullen proberen om jou verder te pushen in de hoop dat je zult toegeven en toch zult doen wat zij van je willen. Het is belangrijk voor je gezondheid, je geluk, je effectiviteit en je zelfvertrouwen dat je leert omgaan met zulke mensen. De sleutel is het hebben van een aantal simpele assertiviteitstechnieken die je in dat soort situaties kunt inzetten. De 3 simpele technieken die ik hierboven heb uitgelegd, zullen jou helpen om te gaan met de meerderheid van de situaties die je tegen komt.

Heb je moeite met jouw assertiviteit en zou je hier aan willen werken? Plan dan een gratis moeiteloos jezelf zijn sessie met mij en zet de eerste stap!

Heb je mijn gratis Burn-out zelfhulpgids al gedownload? 

Download gratis burnout ebook


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!