Blog
7 strategieën om op te houden met piekeren en te beginnen met leven
Piekeren is een krachtige emotie. Het houdt duizenden, zo niet miljoenen mensen aan het werk. Het is de drijvende kracht achter de verkoop van geneesmiddelen op recept en doorverwijzingen naar medische specialisten, zoals psychiaters of psychologen. De hele economie is er op gericht mensen te helpen te stoppen met piekeren.
Piekeren kan een bron van stress en angst zijn, welke een schadelijk effect kunnen hebben op je gezondheid. Het kan er voor zorgen dat mensen een misdaad begaan, of gewelddadig worden of zelfs zichzelf wat aan doen. Piekeren is een krachtige emotie, maar tussen de vele manieren waarop piekeren invloed kan hebben op jouw leven, moet je zoeken naar een manier die positief is voor jou.
Waarom moet je stoppen met piekeren
Van alle emoties die je kunt hebben, is piekeren toch wel de kanshebber voor de titel: "Meest zinloze emotie". Er zijn 3 basis redenen waarom piekeren zinloos is:
* Je kan een hoop tijd doorbrengen met piekeren over iets wat misschien wel nooit zal gebeuren. Dit is tijd die je nooit meer terug krijgt, tijd die je had kunnen besteden aan iets wat je leven vooruit had kunnen helpen. En zelfs al zou er wel gebeuren waar je over piekert, de tijd die je hebt besteedt aan het piekeren hierover had je beter kunnen besteden door proactieve maatregelen te nemen welke de gebeurtenis hadden kunnen voorkomen.
* Piekeren leidt tot uitstelgedrag en zorgt er zo voor dat je vermijdt iets te doen wat je eigenlijk graag zou willen doen. Je maakt je zorgen dat er iets verkeerd zal gaan, dus onderneem je geen actie. Als je nooit actie onderneemt, zul je ook nooit echt zeker weten of er wel gebeurd waar je je zorgen om maakt. En zelfs al zou dat wel gebeurd zijn, dan zou je daar waarschijnlijk wel mee om hebben kunnen gaan.
* Piekeren is iets wat je misschien geleerd hebt als kind. Piekeren is misschien wel jouw natuurlijke reactie elke keer als je aan niets nieuws denkt. Als je piekeren jouw leven over laat nemen, dan zul je nooit je dromen waarmaken en je gezondheid zal hier hoogstwaarschijnlijk onder leiden. Maar er is goed nieuws! Net zoals je geleerd hebt om te piekeren, kun je je zelf ook trainen om anders te reageren. Het zal tijd kosten, maar door het creëren van nieuwe positieve gewoontes, kun je leren leven met de onzekerheid en ophouden met piekeren.
7 strategieën om te stoppen met piekeren
De volgende tips, wanneer regelmatig beoefent, zullen je helpen om je instinctieve reactie te veranderen wanneer je geconfronteerd wordt met onzekerheid. Ze zullen je helpen om te stoppen met piekeren over het onbekende en de onzekerheid te omarmen.
1. Leef in het nu
Piekeren wordt getriggered door onzekerheid over toekomstige gebeurtenissen. Hoe meer je hier aan denkt, hoe meer je je realiseert dat de uitkomst onzeker is. Kies er voor te leven in het nu, in plaats van te piekeren over de toekomst. Natuurlijk kun je plannen maken/hebben voor de toekomst, maar zodra je die plannen gemaakt hebt, focus dan je aandacht weer op het huidige moment.
2. Stel een eerlijke vraag
Als je merkt dat je aan het piekeren bent, moet je jezelf realiseren dat je gepieker je niets gaat opleveren. Je kunt jezelf hieraan herinneren door jezelf deze eerlijke vraag te stellen: "Brengt piekeren hierover mij de gewenste uitkomst?" Het voor de hand liggende antwoord is "Nee". Het enige wat voor de gewenste uitkomst zal zorgen is positieve actie. Op het moment dat je jezelf er aan herinnert dat piekeren zinloos is, dan kun je ophouden met piekeren en jezelf motiveren om je te richten op positieve actie.
3. Dompel jezelf onder
Als je merkt dat je aan het piekeren bent over iets wat je moet doen, herinner jezelf er dan aan dat je het niet weet tot je het probeert. Je kan jezelf dan geleidelijk onderdompelen in de activiteit. Door het uiteindelijk doel op te breken in kleine stukjes, stel je jezelf in staat om te stoppen met piekeren over het uiteindelijke doel en je te focussen op het stap voor stap bereiken van je doel.
Voorbeeld: Stel je maakt je zorgen over het geven van een presentatie aan een groep, dan kun je beginnen met oefenen met het geven van je presentatie in je eentje in je kamer. De volgende keer oefen je je presentatie voor een vriend. Elke keer dat je oefent, kun je dan meer mensen toevoegen voor wie je oefent (vrienden, familie etc.). Je zelfvertrouwen zal groeien en het zorgen maken zal steeds minder worden met elke oefensessie.
4. Gebruik positief beeldmateriaal
Beeldmateriaal is een erg effectieve methode om om te gaan met piekeren. Wanneer je je zorgen maakt over een aanstaande gebeurtenis, dan heb je de neiging je te visualiseren wat er mis kan gaan. Dit maakt dat het echt gaat aanvoelen en verhoogt je gepieker. Je kan positief beeldmateriaal inzetten om de negatieve beelden te vervangen. Het heeft geen zin om je te visualiseren dat de gebeurtenis goed gaat, want dat geloof je toch niet. In plaats daarvan kun je:
* Bepalen wat het dan is waar je je zorgen om maakt
* Manieren bedenkenom hier succesvol mee om te gaan als dit inderdaad mocht gebeuren
* Visualiseer dan dat het verkeerd gaat
* Visualiseer daarna dat je je strategie inzet om hier succesvol mee om te gaan
Doe dit 5 minuten 3-4 keer per dag. Dit zal je helpen te stoppen met zorgen maken, door je zelfvertrouwen in het omgaan met de situatie op te bouwen, mocht deze toch mis gaan.
5. Oefen
Soortgelijk aan het jezelf onderdompelen, je kunt ook oefenen met de meeste situaties. Elke keer als er iets aan komt waar je je zorgen over maakt, oefen met die situatie. Zelfs als het niet mogelijk is om de hele situatie te kunnen oefenen, oefen dan met die delen van de situatie waarmee dat wel kan. Hoe meer je oefent, hoe comfortabeler je je gaat voelen. En als de situatie dan daar is, dan zul je meer zelfvertrouwen hebben en dus in staat zijn om je gepieker te verminderen.
6. Gebruik Socratische vragen
Wanneer je je zorgen maakt, dan ben je geneigd aannames te doen. En je betwist deze aannames niet eens, je neemt ze aan voor waar. Socratische vragen zijn vragen die jou dwingen om stil te staan en ergens over na te denken. Deze vragen kunnen niet makkelijk met 1 woord beantwoord worden. Socratische vragen zijn vooral nuttig bij het afbreken van aannames en negatieve overtuigingen. Wanneer je deze aannames betwist, zul je zien dat er meestal geen waarheid in zit en zul je snel ophouden met erover te piekeren. Socratische vragen zijn onder andere:
* Waarom denk je dat?
* Is dat altijd zo?
* Welk bewijs heb je om dat te ondersteunen?
7. Ga op zoek naar alternatieven
Wanneer je je zorgen maakt, dan heb je de neiging om alleen maar die ene mogelijke uitkomst te zien. Jezelf dwingen om ook naar andere mogelijkheden te kijken zal de wurggreep van het piekeren verzwakken. Wanneer je ziet dat er ook andere mogelijkheden zijn, dan ben je niet langer overtuigd van die ene negatieve uitkomst. Hoe meer positieve andere mogelijke uitkomsten je ziet, hoe gemotiveerder je raakt om die uitkomsten ook waarheid te maken.
Piekeren is een van de meest zinloze activiteiten die je kunt uitvoeren. Het weerhoudt je van het ondernemen van positieve acties en kan leiden tot ontelbare gezondheids-, relationele- en persoonlijke problemen. Hele industrieën zijn geschapen om mensen te helpen om te gaan met piekeren. Ondanks dit, is de waarheid nog steeds dat piekeren iets is wat wij onszelf aandoen. In plaats van te piekeren, moet je je energie richten op het ondernemen van positieve activiteiten zoals het waarmaken van je dromen en het creëren van het leven dat je graag zou willen hebben. Om dit te doen kun je bovenstaande 7 strategieën gebruiken om je te helpen te stoppen met piekeren. Het zal tijd, geduld en moeite kosten, maar ook jij kunt een positief leven leiden, vrij van piekeren.
Gebruik de 7 strategieën en stop met piekeren en begin met leven!
Klinkt dit goed, maar weet je nog niet goed hoe dit toe te passen in je leven? Plan dan een gratis moeiteloos jezelf zijn sessie met mij en we maken een strategie voor jou!.
Heb je mijn gratis Burn-out zelfhulpgids al gedownload?