Blogs frontpage » Burnout » Bijnier Burnout Syndroom en HSP
09/8-14 om 18.41 door: Barbera

Bijnier Burnout Syndroom en HSP

Bijnier Burnout Syndroom


Symptomen van het Bijnier Burnout Syndroom

 • Slaapverstoringen.
 • Vermoeidheid.
 • Bot/Spier zwakte en/of pijn, pijnlijke gewrichten.
 • Verminderde zin in seks.
 • Apathie, nervositeit, irritatie, angst, paniek aanvallen en depressie.
 • Lage hormoonspiegels (met inbegrip van DHEA en cortisol).
 • Verminderde neuro-chemicaliën (dopamine, acetylcholine, GABA, serotonine).
 • PMS
 • Voedingstekorten, zoals lage Magnesium.
 • Allergieën.
 • Meerdere chemische gevoeligheden (MCS).
 • Huidproblemen (acne).
 • Hypoglykemie (lage bloedsuiker).
 • Stofwisselingsziekte (insulineresistentie en gewichtstoename).
 • Problemen met je bloeddruk.
 • Lage lichaamstemperatuur.
 • Zweten zonder duidelijke aanleiding, opvliegers, nacht zweten.
 • Hunkeren naar zoetigheid en / of zoute producten.
 • Tinnitus (oorsuizen) en / of gevoeligheid voor geluid.

Mogelijke oorzaken van het Bijnier Burnout Syndroom

Iedereen, of je nu hooggevoelig bent of niet, kan last hebben van een bijnier burnout. Het zijn niet alleen veel/chronische stress of dramatische levensgebeurtenissen die een burnout veroorzaken. Wanneer je een gevoelig zenuwstelsel hebt, ben je waarschijnlijk regelmatig overprikkeld. Dit veroorzaakt overweldiging en vergroot je kans op een burnout.

Levensstijl, inclusief wat je eet gecombineerd met eventuele vitamine tekorten, spelen hierbij een belangrijke rol. Te weinig slaap, druk op het werk, het gevoel geen doel te hebben in je leven of niet meer verbonden zijn met een hogere macht, hebben allemaal negatieve invloed op je hormoonspiegel, waardoor de zuurgraad in je lichaam stijgt. Slechte relaties en geen ondersteunend netwerk kunnen schade aanrichten aan je bijnieren welke je belangrijkste hormonen helpen reguleren. En ook al heb je wel fijne relaties, als je doorgaat met onregelmatig eten, teveel stimulanten binnen krijgt als koffie of nicotine en weigert om het langzamer aan te doen en meer te ontspannen, dan zul je uiteindelijk je bijnieren uitputten met alle gevolgen van dien.

Technologie heeft onze manier van leven dusdanig beïnvloed dat we constant blootgesteld worden aan allerlei giftige chemicaliën, conserveringsmiddelen, vervuiling, EMV (elektromagnetische frequenties), lawaai, fel licht, frequente beweging en omgevingstoxines. Een normale stress reactie is bedoelt om ons te beschermen tegen opgegeten worden door leeuwen of opgejaagd te worden door een beer. Dit heet de 'vecht of vlucht' reactie en is een gezonde reactie op echt gevaar. Maar als stressoren ons lichaam ineen constante vecht of vlucht reactie houden, leidt dit tot een slechte stress reactie (constante vecht of vlucht reactie) in het lichaam en dus burnout.

Spirituele/Psychologische oorzaken van het Bijnier Burnout Syndroom


 • Door onbalans;
 • zelfvernietigende of verpletterende boodschappen waar jij in gelooft.
 • Je overweldigt voelen.
 • Je trappelt al veel te lang in diep water en je bent uitgeput.
 • Je houdt niet genoeg van jezelf.

Chakra die hier bij hoort: 5e Chakra.
Geassocieerde Aura Kleur Persoonlijkheid: Blauwe Aura Persoonlijkheid.
Geassocieerde Meridiaan: De driewarmer (schildklier en bijnieren)

Bijnier Weetjes

De bijnieren zitten bovenop je nieren en zijn beide ongeveer zo groot als een walnoot. De 2 nieren produceren cortisol voor diverse soorten hormonen, zoals DHEA. Adrenaline, ook wel epinefrine genoemd, wordt rondgepompt elke keer als we ons bedreigt voelen. Deze bedreiging kan echt zijn of alleen in de verbeelding bestaan. Je kan bijvoorbeeld aangevallen worden door een hond en dan is de dreiging echt. Maar je kan ook in de rij staan bij de supermarkt en ineens, zonder directe aanleiding, een paniekaanval krijgen en dan is de dreiging in je verbeelding. In beide gevallen wordt adrenaline door je systeem gepompt zodat je lichaam klaar gemaakt wordt voor vechten of vluchten.

Adrenaline is niet gemaakt voor constante, episodische of chronische fysieke of emotionele stress. Als je bijnieren overbelast zijn, houden ze op een gegeven moment helemaal op met het produceren van bepaalde hoeveelheden noodzakelijke hormonen als DHEA(dehydroepiandrosteron), welke nodig is voor de juiste niveaus van oestrogeen, testosteron en progesteron. Als het DHEA niveau zakt, dan zul je symptomen krijgen van de menopauze (andropauze voor mannen) en zul je sneller oud worden.

Een van de eerste tekenen van een DHEA tekort is slapeloosheid, wat veroorzaakt wordt door verhoogde cortisol niveaus. Andere tekens zijn hypoglykemie, duizeligheid, verwardheid, geheugen problemen, palpaties, hoofdpijn, ontstekingen, spier- en gewrichtspijn, welke allen kunnen leiden tot depressie.

Het doel van cortisol is om de effecten van mentale en fysieke stress te compenseren. Het zet ook koolhydraten (suikers) en vet om in energie, helpt bij het verminderen van ontstekingen in je lichaam, balanceert elektrolyten en zorgt ervoor dat je hart goed klopt. Het wordt geproduceerd door je bijnieren totdat langdurige stress of trauma het cortisol niveau blijvend verhoogd. Dit zorgt ervoor dat je lichaam op verschillende manieren verzwakt wordt. Gezonde spieren en botten worden verwoest. Celregeneratie vertraagd het genezingsproces en zorgt voor geheugen en afweer problemen. 

De spijsvertering en de stofwisseling worden aangetast, wat zorgt voor verzuring van het bloed (slechte pH-balans) en toxiciteit en buikvet begint zich op te slaan rond je middel.

Langdurig hoge Cortisol niveaus stelen ook andere moleculen in je lichaam die nodig zijn om andere hormonen te maken. Als de situatie te lang duurt, dan zullen uiteindelijk de cortisol niveaus kelderen naar een gevaarlijk laag niveau. Dit is een burnout.

Ons Oude Brein & Bijnier Burnout Syndroom

De amygdala is het oude deel van de hersenen wat is afgestemd op wat er bewust met je aan de hand is, maar ook onbewust, 24 uur per dag. Het wordt gezien als het prehistorische amfibie deel van de hersenen. Je amygdala slaat elke herinnering aan elke angst die je ooit hebt gehad, nu hebt of zal hebben op. Het pikt gedachten, gevoelens en angsten op waar je je misschien niet eens bewust van was. Als je je bedreigt voelt, is de amygdala het die dat weet en erop reageert, door signalen te sturen naar je sympathische zenuwstelsel om hormonen los te laten als adrenaline en cortisol, zodat je kan vechten of snel kunt vluchten. Deze reactie speelt een grote rol bij Hooggevoelige mensen.

Op het moment dat deze hormonen continu, gedurende de hele dag, aangemaakt worden, dan zal dit leiden tot overbelasting en uiteindelijk een bijnier burnout.

Wat kun je eraan doen?

Als je last hebt van een bijnier burnout, dan is het mogelijk dit weer terug te draaien en weer normaal en energiek te gaan leven. Hoe lang dat duurt hangt af van de ernst van jouw situatie en je bereidheid om de noodzakelijke levensstijl veranderingen te maken. Met andere woorden, je moet bereid zijn je te committeren aan het emotioneel voor jezelf zorgen, gebalanceerd te gaan eten, de nodige levensstijl veranderingen te maken en genoeg rust te nemen.

Lifestyle Management Oplossingen voor bijnier Burnout

Persoonlijk en Spiritueel

Maak een persoonlijke, fysieke en omgevingsinventaris op. Maak een lijst met alles wat je stress bezorgt, die dingen, mensen of plaatsen die jou op regelmatige basis gestrest maken.

Een van de redenen voor een bijnier burnout is stress door onopgeloste emotionele problemen of slechte gewoontes die gevoelens van woede, angst, verbittering, haat, schuld, schaamte of angst oproepen. Het oplossen van emotionele bagage is een vereiste om het disfunctioneren van je bijnieren op te lossen. Negatieve emoties maken ons geïrriteerd en laten ons voelen alsof we maar nauwelijks genoeg energie hebben om de dag door te komen. In feite kun je de dag dus niet normaal doorkomen als je een bijnier burnout hebt. Het is fysiek onmogelijk.

Het is ontzettend belangrijk om je emoties te erkennen en ze te benoemen. Schrijf ze op, praat er over of zoek een coach of andere begeleider. Doe wat je doen moet. Burnout is serieus. Het is een enorme ineenstorting van het energie systeem van je lichaam.

Als is dit het enige wat je doet, maar neem tijd om te ontspannen, mediteer, bidt of zit stil en doe even helemaal niets.

Hoe treurig het ook is om te zeggen, zelfs kinderen kunnen een bijnier burnout krijgen. Kinderen kunnen makkelijk omgaan met hun emoties door te kleuren, tekenen of schilderen. Als jij ook artistiek bent, is dit voor jou misschien nog wel een betere manier om je innerlijk kind zich te laten uiten dan het vinden van woorden om te schrijven.

Fysiek en de Omgeving

Test je hormonen. Is er iets giftig in je huis als schimmel, nieuwe meubels van geperst hout of plastic? En hoe staat het met de schoonmaakmiddelen die je gebruikt? Controleer de etiketten. Zijn ze veilig? Krijg je giftige stoffen binnen via je eten of je drinken? Beweeg je voldoende? Krijg je voldoende liefde en aandacht? Het is erg belangrijk dat je voldoende geknuffeld wordt! Slaap je voldoende en is de kwaliteit van je slaap wel goed? Slecht slapen is de nummer 1 oorzaak van een bijnier burnout.

Elimineer Elektromagnetische Frequenties (EMV)

Krijg je teveel straling binnen van magnetrons, mobiele telefoons, computer of stopcontacten in je huis? Zijn er hoogspanningsdraden, telefoonmasten, transformatoren of andere hoge voltage gebieden in je buurt?

Het menselijk lichaam heeft zijn eigen elektromagnetisch veld. Dit veld, de aura, wordt enorm beïnvloed door EMV's. Jouw lichaam zend ongeveer 3 volt aan elektriciteit uit. Dat is ongeveer de helft van de energie die nodig is voor een nachtlampje. Mobiele telefoons en elektrische apparaten brengen ons eigen elektrische systeem in de war. Het is zelfs zo dat hoge doseringen van elektromagnetische straling ervoor zorgen dat je bijnieren cortison en adrenaline vrijgeven wat leidt tot een bijnier burnout.

Zet apparaten uit als je ze niet gebruikt en haal de stekker uit het stopcontact. Verwijder kleine elektronische apparaten uit je huis en je kantoor. Als je in een gebied met hoge voltage woont, overweeg dan om te verhuizen, vooral als je je huis huurt.

Verbeter je slaap

Als een nachtje goed slapen er voor zorgt dat je je (een beetje) bijgetankt voelt en je weer wat perspectief biedt, dan heb je waarschijnlijk geen bijnier burnout. Het lichaam herstelt zich 's nachts gedurende de slaap. Dit gebeurd niet regelmatig genoeg voor iemand die een bijnier burnout of een slaap stornis heeft. Het is zelfs zo dat een bijnier burnout slaap stoornissen kan veroorzaken door een onbalans in je hormonen. Sommige slaapstoornissen kunnen ook een bijnier burnout veroorzaken vanwege een zuurstof tekort tijdens de slaap. Als je wakker wordt met weinig tot geen energie na een volle nacht slaap van 8-9 uur en als je je binnen 2 uur na het opstaan weer zo voelt als toen je naar bed ging, dan is er iets niet goed. Ga niet te laat naar bed.

Vooral HSP's hebben nog wel eens de neiging lat op te blijven ook al moeten ze de volgende dag weer vroeg op om te gaan werken. "s nachts kun je namelijk relaxen zonder de stress die de dag met zich mee brengt. Geen felle lichten, geen drukke kinderen, geen geluid van verkeer, de tv of de radio, geen telefoon die overgaat. Geen afleiding. De nacht kan een paradijs zijn voor die HSP-er die overprikkeld is gedurende de dag. Het kan soms zelfs de enige tijd zijn waarop een HSP-er zich normaal voelt. Hormonen worden 's nachts weer in balans gebracht en het lichaam herstelt zich weer. Als het dus rustig en donker is.

Beweging om te ontspannen

Als je kunt bewegen doe dat dan ook. Het hoeft niet eens te zijn om te sporten, alleen al een beetje rondwandelen kan je helpen ontspannen en dat is dan ook gelijk het doel.

Haal diep adem

Het is makkelijk om oppervlakkig adem te halen als we gespannen zijn. Gespannen, pijnlijke spieren, vooral in de bovenrug, schouders en nek, zijn tekenen dat je meer je adem inhoudt dan dat je door ademt.

Omring jezelf met mensen die jou goed laten voelen over jezelf

Neem de beslissing dat jij het verdient om een goede relatie te hebben met jezelf en met anderen. Als je op dit moment geen positieve mensen hebt in je leven, zorg er dan voor dat je die op een andere manier in je leven brengt. Bijvoorbeeld door je aan te melden bij een groep of een klas, door vrijwilligerswerk te gaan doen daar waar je ook gewaardeerd wordt of bezoek plekken waar veel vriendelijke, positieve mensen komen en omring jezelf met hen (het winkelcentrum, de bieb, het park etc.). Creëer je eigen positieve support netwerk. Er is niets erger voor het leeglopen van je energie dan negatieve relaties en een slecht zelfbeeld of lage eigenwaarde.

Natuurlijke hulpmiddelen bij Bijnier Burnout syndroom

Verminder je inname van geraffineerde koolhydraten, terwijl je gelijktijdig meer vers voedsel gaat eten. Gebruik nog maar max. 2 stimulanten (koffie etc.) per dag, of beter nog gebruik ze helemaal niet meer.

Neem nog maar 1 glaasje alcohol per dan en dan bij voorkeur 1 glas rode wijn.

Bijnier burnout put met name Vitamine E, C, D-3, B-complex, A, Mangaan en Zink uit. Eet dus voedsel wat hiervan hoge concentraties bezit. Neem eventueel in overleg met een natuurgenezer een goede multi-vitamine.

Drink meer puur water (4-8 glazen per dag).

Echinacea, zowel in capsule als in thee vorm, help het immuun systeem een boost te geven. Gebruik dit echter niet langer dan 2 weken achter elkaar en zorg dat je tenminste 2 weken pauze houdt daarna.

Groene thee, zowel in capsule als in thee vorm, geeft een boost aan je immuunsysteem. Je kunt ook groene decaf thee drinken.

Ashwagandha (capsules) stimuleert ook het immuun systeem. Het is een geweldig kruis, maar het kan effect hebben op sommige medicijen en het kan bijwerkingen geven voor gevoelige mensen. Check dit zeker met een natuurgenezer voor je dit gaat slikken.

Astragalus wortel (kruid) helpt het lichaam bij het vechten tegen virale infecties. Je kunt het ook goed combineren met L-Lysine (aminozuur) bij koortslip en/of het herpes virus.

Essentiële vetzuren (600 mg per dag Omega 3 vis olie). Gemalen flaxzaad is ook een goede bron van gezonde vetten (2 eetlepels per dag).

De schildklier

De schildklier is een kleine klier welke zich aan de onderkant van je keel bevindt. Deze kan ook enkele belangrijke en noodzakelijke hormonen produceren, welke weer de nodige functies in het lichaam uitoefenen. Stress en bijnier burnout kunnen de schildklier hinderen in deze functie waardoor deze drastisch vermindert. Dit kan ook de nodig klachten veroorzaken. Deze hier noemen is wat veel, maar google er eens naar.

Maar hier houdt het niet op. De schildklier werkt nauw samen met het hormoon insuline en als insuline uit evenwicht raakt in het lichaam dan krijgen we bloedsuiker problemen als hypoglykemie en diabetes. Ook krijgen we dan een toename in het lichaamsvet, vooral rond de middel en gewichtsproblemen.

Het is erg belangrijk om eens goed na te gaan welke dingen er op persoonlijk, fysiek en omgevingsvlak voor veel stress zorgen en die dan te gaan elimineren.

Wat kun je nog meer verwachten?

Misbruik, in al zijn vormen, draagt bij aan een bijnier burnout. Het is een serieuze aandoening die mogelijk gevaarlijk kan zijn. Het is belangrijk dat je werk aan levensstijl veranderingen op het gebied van gedrag, gedachten, houding en overtuigingen. Hier valt ook het stoppen met verslavingen onder. Of je nou verslaaft bent aan alcohol, drugs, nicotine, koffie, gokken, kopen, porno, computeren, gamen, seks of wat dan ook naar je bijnieren in werking stelt, je moet een manier vinden om hier mee te stoppen.

Het terugdraaien van een Bijnier Burnout bij lichte tot matige burnout, kost meestal ergens tussen de drie en zes maanden als je de suggesties opvolgt die ik hier heb gegeven. Bij extreme burnout kan dat nog veel langer duren, maar geef vooral niet op! Focus je op de gezonde jaren die je nog voor je hebt.

En als je hulp nodig hebt, een steuntje in de rug, een goed gesprek of wat dan ook, aarzel vooral niet om contact met me op te nemen. Ik help je graag en je bent meer dan welkom!