Blogs frontpage » HSP » HSP en zelf-zorg: Waarom eerst aan jezelf denken niet egoistisch is
22/8-14 om 14.47 door: Barbera

HSP en zelf-zorg: Waarom eerst aan jezelf denken niet egoistisch is

HSP hooggevoelig arnhem 2beinbalanceHooggevoelige mensen, als groep, zijn vaak mensen die veel geven en die vaak de behoeftes van anderen voor hun eigen behoefte laten gaan.

Natuurlijk is er helemaal niets mis met het hebben van een gevende natuur, maar waar veel HSP'rs vaak tegen aan lopen is dat ze maar geven en geven en geven totdat ze uiteindelijk opgebrand raken en er niets meer over is om aan andere mensen te geven.

Is nee zeggen egoïstisch?

Ik heb al een flink aantal HSP'rs ontmoet die op deze manier in een burn-out terecht zijn gekomen. Na een kort gesprek wordt al snel duidelijk dat, hoewel ze heel goed zijn in het zorgen voor anderen, ze geen idee hebben hoe ze goed voor zichzelf moeten zorgen. Het is zelfs zo dat ze hun eigen behoeftes vaak negeren.

Het gesprek vordert en we praten over "het verzorgen van de hond van Kees als hij weg is" en "overwerken omdat Henny herstellende is van een operatie" en "het buurthuis helpen met hun geld inzamelactie" en dan is er natuurlijk ook nog "deze en die familie bijeenkomst, verjaardag etc." vaak met familie leden die de HSP'r in kwestie niet eens mag. Het wordt al snel duidelijk dat ze veel te veel hooi op de vork nemen en daardoor over-gestimuleerd en gefrustreerd raken, dit alles een gevolg van het op je schouders nemen van de zorgen en verantwoordelijkheden van de rest van de wereld.

Ik vraag dan vaak of ze wel eens overwogen hebben om gewoon nee te zeggen tegen (sommige) van deze mensen?

"Nee, nee, nee...dat kan ik echt niet maken hoor!", is vaak het antwoord, "ze rekenen op me, ze hebben me nodig. Bovendien zou dat heel egoïstisch zijn van mij!"

Het respecteren van je eigen grenzen is niet egoïstisch

HSP'rs worstelen vaak met het stellen van hun eigen grenzen. Ze worstelen vooral met het ja zeggen tegen teveel verschillende dingen, omdat ze graag behulpzaam willen zijn en omdat ze bang zijn om nee te zeggen, ook als is dat ook gewoon een geaccepteerde optie.

Een van de meest indringende vraagstukken waar we als HSP'rs voor staan is hoe we om moeten gaan met overstimulatie; hoe om te gaan met een leven dat domweg teveel dingen bevat. Er is enorm veel advies te vinden - seminars, workshops, hulpgidsen om timemanagement te leren of "Hoe ook jij alles kunt hebben?" bijvoorbeeld. Maar voor een HSP'r is het probleem echter dat al deze methoden gefocust zijn op hoe je "teveel ballen" in leven kunt jongleren in plaats van hoe je kunt vermijden dat je om te beginnen al teveel van jezelf vraagt, dus hoe je juist niet "teveel ballen" tegelijk moet oprapen om mee te jongleren. Dit is een probleem omdat een centraal deel van gezonde zelfzorg voor HSP'rs gaat over het laag houden van je belasting tot een niveau dat je goed aan kunt.

Als ik praat over "zorgen voor jezelf" met een overbelaste HSP'r, dan is de reactie die ik vaak krijg of ik ze vraag om "egoïstisch" te zijn. En dat nee zeggen tegen iemand die jou om hulp vraagt gewoon niet kan of mag. Ongeacht of zo'n reactie het gevolg is van een idealistische aard of een twijfelachtig gevoel van eigenwaarde, feit blijft dat we goed voor ons zelf moeten zorgen!

Waar het op neer komt is dit: Wat kun je voor een ieder ander betekenen, als je te uitgeput bent om je beloftes na te komen?

Het is niet egoïstisch om op je best te zijn voor anderen

Jezelf op de eerste plaats zetten - als het gaat om gebalanceerd en gezond te blijven - is niet egoïstisch. Dit klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar in de praktijk krijg ik vaak een heel assortiment aan protesten als dit me opvalt aan iemand en ik dat benoem. Dus als ik iemand er op wijs dat ze zich moeten focussen op zichzelf - en er komen protesten - dan maak ik vaak het onderscheid tussen "ego-istisch" (als in, iemand die in zichzelf gekeerd en met zichzelf bezig is) en "egoïstisch" (wat betekent dat iemand zorg draagt ​​voor een gezonde Zelf).

Ik gebruik vaak ook nog een andere metafoor om dingen duidelijk te maken. De meeste van ons hebben wel eens gevlogen. Voor dat de vlucht vertrekt doen de stewardessen altijd de "veiligheid aan boord" demonstratie. Dit omvat ook hoe de zuurstofmaskers werken in het geval van verlies van cabine druk. Het belangrijkste om te onthouden hieraan, is wat ze altijd zeggen: "Als je reist met een kind of iemand anders die jouw hulp nodig heeft, doe dan eerst je EIGEN masker op voor je de ander gaat helpen."

Dit is eigenlijk een belangrijke herinnering aan het feit dat wij HSP'rs eerst voor onszelf moeten zorgen voor we het te druk krijgen met het zorgen voor een ander. Als het nodig is om gezond te blijven, dan moeten we bereid zijn om "nee" te zeggen tegen de volgende persoon of het volgende project wat om onze aandacht vraagt!

Hoe zorg jij goed voor jezelf?