Blog


Dec 21, 2015
Posted by: Barbera

Als we anderen helpen, dan helpen we onszelf

hsp zorg 2beinbalance arnhem
Waarom hooggevoelige mensen de beste mensen zijn om hulp te bieden

Is het je ooit opgevallen dat als iemand problemen heeft of er is een crisis van het een of het ander, dat de hooggevoelige mens diegene is die meteen klaar staat om te helpen?

En als je dan kijkt naar onze neiging om snel overweldigt en overstuur te raken van teveel stimulatie, dan zou je denken dat we hard weg zouden lopen van zulke situaties. Dus waarom hebben HSPs altijd die behoefte om te helpen? Misschien is dat wel omdat wij zo goed weten wat het is om hulp nodig te hebben.

Een HSP-er zijn is niet altijd even gemakkelijk. We leven in een luidruchtige, drukke en vaak chaotische wereld, welke te luid, te snel en vaak te veel van het goede is voor de meeste van ons. We hebben grote behoefte aan werk die onze passie weerspiegelt en die ons in staat stelt om iets van betekenis te doen, maar de realiteit is dat we ons brood moeten verdienen met iets wat praktisch is en wat zorgt dat de rekeningen betaald worden. We verlangen ernaar om dicht bij anderen te zijn en het gevoel te hebben dat we ergens thuishoren, maar we worden maar al te vaak verkeerd begrepen en voelen ons dan geïsoleerd en alleen als we proberen om onze gevoelige aard te beschermen.

De meeste van ons geven diep om andere mensen. We kunnen er niet goed tegen als iemand overstuur of ongelukkig is of een conflict heeft. We begrijpen niet alleen waar de ander doorheen gaat, we kunnen het ook voelen alsof we zelf diegene zijn die het meemaakt. En daar willen we graag wat aan doen. We willen helpen. En toch raken we overstuur en overweldigt als we ons gaan bemoeien met de zorgen en emoties, worstelingen, angsten en trauma's van andere mensen.

HSPs voelen niet alleen mee met anderen, we kunnen ons zelfs zo goed inleven dat we de emoties van andere mensen absorberen als een spons. Op het moment dat een HSP een ander gaat helpen, dan voelt de ander zich beter, lichter en rustiger. Maar de HSP-er loopt weg met niet alleen zijn/haar eigen gevoelens, maar ook die van de ander, waardoor we ons leeggezogen moe en vol emoties, die we niet altijd begrijpen, voelen

Misschien is het wel omdat het leven van een HSP zoveel uitdagingen biedt en dat we vaak verkeerd begrepen worden, dat we zo goed kunnen begrijpen hoe het is voor anderen. Onze eigen worstelingen om onszelf te begrijpen en te accepteren, zorgen er vaak voor dat HSPs opzoek gaan naar zowel een gevoel van zelfbesef als een gevoel van eigen waarde. Gebombardeerd door signalen dat we anders zijn, dat we te gevoelig en te emotioneel zijn, dat we overdreven reageren, dat we gewoon niet goed genoeg zijn, hebben we allemaal ons zelfvertrouwen weleens voelen wankelen en hebben we verlangd naar een helpende hand.

Maar misschien is het wel onze gevoelige aard die ons doet willen helpen. Met gevoeligheid komt een uitdaging, maar je krijgt ook compassie en empathie. Je bezit begrip en warmte. En je hebt veel liefde om te geven. En dat maakt HSPs misschien wel tot de beste mensen om anderen te helpen. We weten wat het betekend om om te gaan met uitdagingen, om verkeerd begrepen te worden en om je alleen te voelen. En omdat we zelf ook zo onze uitdagingen hebben, geeft dit ons niet alleen de kracht om door te gaan en om succesvol te zijn in onze eigen levens, maar ook om er te kunnen zijn voor anderen.

De wetenschap dat je een enorme hoeveelheid aan innerlijke bronnen als compassie, empathie en begrip bezit, stelt je in staat om jezelf niet als slachtoffer van de omstandigheden te zien, maar als een held. Het is alleen een kwestie van het herkennen van de positieve eigenschappen die je in je hebt en je te realiseren dat sensitiviteit geen zwakte is, maar een kracht. En hoe ontwikkel je die kracht?

1. Ga de uitdagingen van het leven aan

Het is de angst over wat er zou kunnen gebeuren die ons immobiliseert.

2. Handhaaf je grenzen

HSPs zijn van nature gevers, maar het is niet jouw taak om iedereen te redden. Balanceer je behoefte om te helpen, met je behoefte aan stilte, afzondering en voldoende "ik" tijd. Het is gemakkelijk voor HSPs om in de valkuil van het 'overgegeven zijn aan de emoties en wensen van anderen' te stappen, dus leer "NEE" zeggen als het je allemaal teveel wordt.

3. Wees jezelf

Veel van ons proberen onze gevoeligheid te verbergen in een poging om erbij te horen of om conflict te vermijden. Maar als je trouw bent aan jezelf en je sensitiviteit, in plaats van het te onderdrukken, dan wordt het een kracht. Doe wat je moet doen om jezelf te kunnen zijn, of dat nou tijd met dieren doorbrengen, iets creatiefs doen of lange wandelingen in de natuur is. Hoe meer je jezelf geeft wat jij nodig hebt, hoe meer je te geven hebt aan anderen.

Hooggevoelig zijn kan een uitdaging zijn. Maar het stelt je ook in staat om diep en intens te voelen, om empathisch en vol met passie te zijn. Misschien ontwikkelen we deze eigenschappen wel doordat we anderen helpen en versterken we zo het idee in ons eigen hoofd dat we niet zwak, een slachtoffer of niet goed genoeg zijn, maar bekwame, sterke, meelevende mensen die zowel anderen als zichzelf kunnen helpen. En misschien is dat wel precies wat de wereld nodig heeft.

Wil jij ook graag je hooggevoeligheid gaan zien als kracht? Plan dan vandaag nog een gratis je moeiteloze zelf sessie met mij. Ik help je graag!

Heb je mijn gratis HSP Overlevingsgids al gedownload? 

Download gratis HSP ebook


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!