Blog


Feb 21, 2016
Posted by: Barbera

Gevoelig en sterk: Kunnen we het echt alle twee zijn?

gevoelig en sterk 2beinbalance arnhem

6 redenen waarom gevoeligheid en kracht hand in hand gaan

Gevoelig en sterk: Kunnen we het echt alle twee zijn?

Is het je ooit opgevallen dat de meest gevoelige mensen vaak ook het sterkste zijn?


Wanneer het gaat om innerlijke kracht en veerkracht, het vermogen om te kunnen gaan met moeilijke situaties en stress en het overwinnen van obstakels, lijken hooggevoelige mensen een soort van geheim vermogen te hebben om om te gaan met de moeilijkheden van het leven. Kijk eens naar Prinses Diana, Ghandi, Moeder Theresa & Eleanor Roosevelt. Zij overleven tegenspoed niet alleen, ze gedijen en leren van hun ervaringen. Ze ontwikkelen nieuwe vaardigheden en komen er nog sterker uit dan ze erin gingen. Verder komen ze niet door hun moeilijke tijd heen door hun gevoelens te begraven of stoïcijns te zijn. Ze komen er door heen door helemaal zichzelf te zijn en door hun hooggevoelige eigenschappen ten volste te gebruiken.

Gevoeligheid wordt vaak gezien als een zwakte in onze cultuur, vooral als een HSP veel stress heeft. Te makkelijk overweldigt door teveel sensorische input, te veel te doen of teveel mensen, hebben we de neiging om emotioneel te worden en te willen ontsnappen aan de stressvolle omgeving waarin we ons bevinden. We laten vaak onze gevoelens zien, zowel goed als slecht, waardoor anderen snel de neiging hebben te denken dat we ons aanstellen. De intensiteit van onze gevoelens kan hen er zelfs van overtuigen dat we niet goed om kunnen gaan met de situatie.

Wat nog erger is, is dat wij onszelf vaak ook zo zien. Hooggevoeligheid in het dagelijks leven kan aanvoelen als een drama film in HD (High Definition). Het kan overweldigend zijn en onze eigen intense en emotionele manier van zijn, kan ons doen geloven dat we niet zo taai zijn als anderen. Dat we zwak zijn en dat we anderen nodig hebben om leiding te geven aan ons leven. Dit is een gevaarlijk en zelfvernietigend concept, welke gemakkelijk ons zelfvertrouwen aantast en waardoor we onszelf in de slachtoffer rol plaatsen.

De waarheid is echter dat hooggevoeligheid ons de mogelijkheid geeft om sterk en capabel te zijn en zelf te gedijen bij tegenslag. Het is zelfs zo dat dezelfde eigenschappen die ons hooggevoelig maken, ook de eigenschappen zijn die ons een enorme innerlijke kracht geven.

De sleutel tot het ontwikkelen van die innerlijke kracht is dan ook niet proberen om minder gevoelig te zijn, maar juist herkennen dat die gevoeligheid je kracht is.

Bewustwording: Omdat HSP-ers zich bewuster zijn van hun omgeving en hun gevoelens dan andere mensen, zijn wij beter in staat te begrijpen wanneer we ons gestrest of overweldigt voelen en wat we moeten doen om ons weer kalmer te voelen, waardoor we beter om kunnen gaan met moeilijke situaties in plaats van daarvoor weg te vluchten.

Creativiteit: Creatieve uitingen geven ons een medium om onze energie op een positieve manier te uiten. Als we het zwaar hebben, kan de mogelijkheid om ons creatief te uiten een echte uitlaatklep zijn voor onze intense gevoelens en emoties. Hier zijn niet alleen wij, maar ook anderen bij gebaat, omdat we dan vaak de prachtigste dingen maken.

Empathie: Onszelf in andermans schoenen verplaatsen is iets wat HSP-ers van nature doen. Het geeft andere mensen een gevoel van herkenning, terwijl wij ons eigen begrip van de menselijke aard vergroten. Daarnaast geeft onze afschuw van mishandeling, verwaarlozing en misbruik van anderen, ons de motivatie om te gaan staan voor waar wij in geloven.

Waardering: Hooggevoelige mensen merken veel details op en hebben een diepe waardering voor schoonheid. Zo diep dat we het eigenlijk overal in terug zien, elke dag weer, in de kleinste dingen. Deze waardering voor de mooie dingen in het leven versterkt onze innerlijke kracht, omdat wij weten dat er zo veel is om dankbaar voor te zijn en omdat het een gevoel van innerlijke rust, vreugde en blijdschap in de dagelijkse dingen creëert.

Intuïtie: Onze hoog ontwikkelde intuïtieve zintuigen, geven ons een diep begrip van mensen en situaties. Dit stelt ons in staat om helder te zien wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren.

Passie: Ondanks onze gevoelig- en zachtaardigheid, zijn wij HSP-ers ontzettend gepassioneerde mensen. We voelen heel sterk onze normen en waarden en we geloven in het creëren van een krachtige energie die onze veerkracht versterkt. Het is deze passie die ons in staat stelt om door te blijven gaan en de uitdagingen van het leven op ons te nemen, ondanks de risico's, de gevaren en onze eigen angsten. We doen waar wij in geloven, omdat we er zo sterk in geloven en dit maakt ons ontzettend dapper.

De wetenschap dat jij deze eigenschappen bezit, betekend dat je volledig op jezelf kunt vertrouwen in moeilijke tijden. Als je gelooft dat je een sterk, capabel persoon bent MET de innerlijke middelen om om te kunnen gaan met elke situatie, dan zal jij je realiseren dat je helemaal niet afhankelijk bent van andere mensen en dat jij zelf dus sterk genoeg bent om alles aan te kunnen. Op het moment dat je gelooft dat jij alles aan kan, dan zal je merken dat je tegen alles opgewassen bent en vind jij je enorme innerlijke kracht, zelfs als het stormachtig is in je leven.

Hoe meer jij je gedraagt als jezelf op het moment dat je oog in oog komt te staan met een uitdaging of een probleem, hoe meer gevoelig, creatief, empatisch, intuïtief en gepassioneerd je bent, hoe meer je ook die eigenschappen zult gaan voeden. Hoe meer jij je leven leidt als een hooggevoelig persoon, je dus creatief uit, de tijd neemt om alleen te zijn met de natuur, naar muziek luistert en de schoonheid van de wereld om je heen bewondert, hoe sterker jij je zult voelen.

Gevoelig zijn is geen gevangenisstraf die ons veroordeelt tot een leven waarin je je verstopt van over stimulatie en stress en waarbij je worstelt om jezelf te beschermen tegen een leven vol leugens. Gevoeligheid is een manier van zijn die jou speciale gaven geeft. En hoe meer jij je bewust bent van deze gaven en hoe meer jij keuzes maakt die eren wie jij bent, hoe sterker jij zult worden. Dit geeft jou wat je nodig hebt om de obstakels van het leven te overkomen, het geeft je zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde en het stelt je in staat om een meer liefdevolle, accepterende en mooiere wereld om je heen te creëren.

Twijfel je of je hooggevoelig bent doe dan de test!

Weet je het sinds kort en wil je er zelf mee aan de slag? Maar weet je niet zo goed waar te beginnen of hoe het aan te pakken? Plan een gratis HSP groeigesprek met mij.

 


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!