Blog


Feb 9, 2016
Posted by: Barbera

7 stappen om in contact te komen met je intuïtie om zo een gebalanceerder leven te hebben als HSP

intuitie HSP

Altijd als ik aan mijn HSP workshop begin stel ik dezelfde vraag: "Wie van jullie voelt zich zo gevoelig dat deze sensitiviteit je hindert in het dagelijks leven?".

Meestal gaan alle handen omhoog, sommige sneller dan anderen. Ook zie ik de emoties voorbij schieten op gezichten, terwijl de interne strijd tussen wat de maatschappij ziet als zwakte en wat hun hart hen vertelt, begint. Het is al een oude strijd, die tussen hoofd en hart en een die de meeste hooggevoelige mensen wel herkennen.

"Dus jullie vertellen mij, dat het feit dat mijn hond geluiden over grote afstanden kan horen of kan ruiken wat ik in de keuken kook terwijl hij buiten is, een teken van zwakte is?", vraag ik vervolgens.

Wil jij leren hoe je geen last meer hoeft te hebben van je sensitiviteit, maar het juist in kunt gaan zetten als je kracht? Plan dan een gratis Moeiteloos Jezelf Zijn sessie met mij!

Intuïtie en Spiritualiteit

Ik stel nog een vraag; "Hoeveel van jullie voelen de sterke behoefte om te werken met de spirituele aspecten van je leven, misschien doordat je de wens hebt anderen te helpen, maar je niet zeker weet hoe je dit moet aanpakken?".

Op een bepaald niveau zijn HSP-ers namelijk allemaal verbonden met spiritualiteit en wat gebeurt er als we dat niet tot uiting laten komen in onze dagelijkse acties?

Met andere woorden, geeft jou leven jouw spiritualiteit weer?

Ik vraag dit om hun gewaarwording van hun eigen spirituele waarden te vergroten, omdat onze diepste waarden altijd vanuit het hart komen. Bij veel hooggevoelige mensen zie ik een diepe connectie met hun spiritualiteit en deze is verbonden met het hart en niet met de geest.

En nee met spiritualiteit bedoel ik niet iets vaags of zweverigs, maar bijvoorbeeld dus die wens anderen te willen helpen, die ik bij zoveel HSP-ers terug zie.

"Vertelt jouw hart je dat er een onbalans is tussen je dagelijks leven en je spirituele leven? Misschien niet met woorden, maar misschien als een onderbuik gevoel of in een droom? Misschien ben je vandaag wel hier in mijn workshop, omdat je de grens tussen beiden wil vervagen?".

De ruimte is erg stil geworden, terwijl men hier over nadenkt. Meestal word de stemming ook een tikkeltje verdrietig, omdat je toch een zekere triestheid voelt als er een lichtje geschenen wordt op de onbalans tussen hoofd en hart.

Terwijl ik ze even de tijd geef om hier over na te denken, denk ik ook terug aan mijn eigen conflict tussen hart en hoofd. Mijn hart riep me te gaan werken met mensen, terwijl mijn hoofd me vroeg welke kwalificaties ik had om dat te doen. Toentertijd had ik nog geen diploma's of training gehad en ik zag mezelf mijn droom nog niet waarmaken.

Intuïtie en kennis

"Weet je nog die sensitiviteit waar ik net naar vroeg? Wat als ik je nou vertel dat je sensitiviteit een gave is die je kunt gebruiken om balans te creëren in je leven? "

Als je er even logisch over nadenkt, dan zie je dat we vanaf dat we jong waren al geleerd krijgen om te kijken naar mensen die wijzer zijn dan wij voor antwoorden. En door dat te doen, stoppen we met luisteren naar de intuïtieve stem van ons hart. Raad vragen aan mensen die ouder zijn dan wij is niet perse fout, maar voor hooggevoelige mensen ligt de fout erin dat we op die manier alleen maar leren van mensen met meer levenservaring dan wij.

Wat je hart je al die jaren al probeert te vertellen is dat er een andere manier is om te leren, eentje die je altijd al in je hebt en die verbonden is met je sensitiviteit. Wat jij misschien nog ziet als zwakte is eigenlijk je sterkste kracht, omdat sensitiviteit je leidt naar je intuïtie. En intuïtie leidt tot balans.

Sensitiviteit wordt door hooggevoelige mensen vaak gevoeld als emotie, emotie die ons kan afleiden en waar we in verstrikt kunnen raken. Intuïtie is echter veel subtieler. Een korte sensatie in je buik, een stille stem in je hoofd, het definieert wat betekenis heeft in ons leven, een manier om te weten, zonder te weten hoe we het weten. Sensitiviteit is iets wat niet aangeleerd kan worden en wat de sleutel is tot het werken met mensen. Zonder sensitiviteit gaan we op de auto piloot door ons leven.

Door te leren luisteren naar en te werken met je intuïtie, ga je alles in je leven zien als energie. Hooggevoelige mensen hebben al een natuurlijke gave om de energie van de omgeving en de emoties van de mensen om hen heen te voelen. Door nog een stap verder te gaan en je intuïtie te gebruiken om te peilen wat voor effect deze energie op jou heeft, ben je in staat om betere beslissingen te nemen op het gebied van lichaam, geest en ziel.

De makkelijkste manier om je intuïtie aan te spreken is door er "contact mee te maken" en te voelen wat je buik je vertelt. Concentreer je op het gebied net achter je navel, let op fysieke reacties eventueel gevolgd door snelle gedachten of beelden in je geest, zonder (waarde)oordeel.

Oefeningen om je intuïtie aan te spreken

Tijdens de workshop bespreken we ook een gemakkelijke manier om op dagelijkse basis te gaan werken met onze intuïtie, de 7 stappen van de intuïtie, 1 voor elke dag:

Maandag - Beslissingen nemen
Sta elke keer als je een beslissing moet nemen even stil bij je intuïtie. In welke richting stuurt je buikgevoel jou?

Dinsdag - Relaties
Check je intuïtie om te kijken hoe je lichaam reageert op de energie van de mensen om je heen. Geven ze je energie of laten ze je leeglopen?

Woensdag - Gezondheid en welzijn
Check je intuïtie en kijk hoe je lichaam reageert op de keuzes die jij maakt voor een goede gezondheid.

Donderdag - Dieet
Check je intuïtie een half uur na elke maaltijd. Hoe reageren jouw lichaam en geest op het voedsel dat je net binnen hebt gekregen? Voedsel kan ons net zo sterk beïnvloeden als medicijnen kunnen.

Vrijdag - Onze interne criticus een halt toe roepen
Zit 5 minuten stil en observeer je gedachten. Hebben ze constant kritiek op de wereld om je heen? Die kritiek is de stem van je ego, je interne criticus, of die van je strenge ouders. Check je intuïtie en vraag of deze kritieken nodig zijn in jou leven?

Zaterdag - De kunst van het luisteren
Terwijl je aan het praten bent met iemand, check je intuïtie en kijk wat die jou te vertellen heeft. Is deze persoon eerlijk of manipuleert hij jou? Dit kan een erg effectieve strategie zijn tijdens afspraken met nieuwe klanten of leveranciers.

Zondag - Luisteren naar je Droom
Als je wakker wordt 's morgens, check je intuïtie en kijk wat je emoties je te vertellen hebben. Vaak komen in onze dromen gevoelens van ons onderbewustzijn naar voren. Je herinnert je misschien niet de droom zelf, maar de gevoelens waar je mee wakker wordt zijn een goede indicatie van waar je onderbewustzijn mee bezig was terwijl jij sliep.

Als je dit elke week weer blijft oefenen, dan zul je merken dat je intuïtie je tweede natuur wordt. Na een tijdje zul je vanzelf regelmatig je intuïtie checken, zonder dat je daar dus nog bewust over na hoeft te denken. Onthoud dat je, om te leren werken met je intuïtie, niet eerst een boek erover hoeft te lezen.

Als ik terugdenk aan mijn eigen conflict tussen hart en hoofd, dan realiseer ik me nu dat ik helemaal geen diploma of certificaat nodig heb om mensen te helpen. De gave van mijn sensitiviteit, gecombineerd met mijn intuïtie is al genoeg. De diploma's die ik door de jaren heen heb verzameld zijn hier slechts een mooie aanvulling op.

Zou jij graag willen leren vertrouwen op jouw intuïtie? Zodat je het kunt gaan inzetten als jouw HSP super power? Plan dan een gratis Moeiteloos Jezelf Zijn sessie met mij!

plan HSP afspraak


Heb jij mijn gratis HSP Overlevingsgids als gedownload?

Download HSP gids


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!