Blog


Mar 7, 2016
Posted by: Barbera

Waarom vrouwen al een burn-out hebben op het werk voor ze 30 zijn

vrouwen burn-out 2beinbalance arnhemSymptoom #1: Je kijkt uit naar je middag snack om je dag te doorbreken.

Symptoom #2: Je hebt kritiek op of je bent ongeduldig met je collega(s).

Symptoom #3: Je hebt het gevoel dat je efficiënter zou moeten werken en dat er niet genoeg uren in de dag zitten.

Diagnose? Het kan gewoon ouderwets een geval zijn van de maandag ochtend blues....of je kunt op weg zijn naar een burn-out.

Burn-out is een psychisch stress syndroom welke zich presenteert als een 'reactie op chronische emotionele en persoonlijke stress factoren op het werk'. Naast gevoelen van overmatige stress, kan burn-out ook grote gevolgen hebben voor je persoonlijke relaties doordat je last krijgt van oververmoeidheid, slapeloosheid, depressie en spanning.

Wat nog erger is, is dat het steeds vaker voor komt onder vrouwen.

Wat gebeurd er?

Larissa Faw, de schrijfster van Forbes, zegt dat burn-out onder vrouwen van 30 een steeds groter worden probleem is. Ze verwijst hierbij naar het onderzoek van McKinsey. Hierin staat dat hoewel 53% van starters functies naar vrouwen gaan er maar 37% een middle-management functie krijgt en dat zelfs maar 26% van de vrouwen een baan als vice-president of senior manager bemachtigt. Ondertussen maken mannen twee keer zoveel kans om door te groeien naar een hogere functie.

De boosdoener? Faw schrijft dat vrouwen misschien wel "hun breek punt" hebben bereikt nadat ze tijdens hun jeugd een goed CV hebben opgebouwd. Daar komt nog bij dat veel vrouwen misschien wel een onrealistisch beeld hadden van de werkende wereld, inclusief de lange werkdagen en de saaie dag-tot-dag routine. Dit kan als een shock komen na hun vervolgopleiding.

Daar komt nog bij dat werkende vrouwen vaak slecht zijn in het goed voor henzelf zorgen, zegt Faw. Mannen hebben 25% meer kans op het nemen van pauzes gedurende dag voor persoonlijke activiteiten en maken zelfs 35% meer kans op het inplannen van tijd puur en alleen om te ontspannen. Ze gaan ook eerder lunchwandelen of buiten de deur eten dan hun vrouwelijke collega's.

En, daarbij

Doordat zoveel jonge studenten hun vervolgopleiding zijn begonnen tijdens de recessie en ongetwijfeld zijn opgejaagd door de gegevens over het kwijnende arbeidsmarkt (er zijn meer werkeloze mensen MET een goede opleiding dan zonder), kan het zelfs wel meer zijn dat alleen te hoge verwachtingen en te weinig zelf-zorg (hoewel dit wel degelijk mee speelt).

Een burn-out bij een jonge vrouw voort komt misschien wel door (naast de gebruikelijke boosdoeners als onduidelijke verwachtingen, disfunctionele office dynamiek, slecht passende baan en een gebrek aan controle) het feit dat vrouwen zoveel verwachtingen opgelegd krijgen nog bovenop de verwachtingen die je baas van je heeft.

Expert Carol Frohlinger, auteur van "Her Seat at the Table" en "Nice Girls Just Don't Get It" is het hier mee eens. Zij zegt dat vrouwen worstelen met de verwachtingen van de maatschappij dat ze in een vast relatie moeten zitten, met als uiteindelijk doel een huwelijk en het starten van een familie. Dan moeten ze leren omgaan met de dubbele baan van je werk en het moederschap.

8 stappen om burn-out te voorkomen

Dus, wat kun je hier nou allemaal aan doen? Hoewel het waarschijnlijk niet mogelijk is om je 7-tot-7 baan om te zetten in een 9-tot-5 baan of je ouders te vertellen dat ze moeten ophouden met vragen wanneer er nou eindelijk eens een kleinkind komt, zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om een burn-out te voorkomen.

Lees hier hoe:

1. Pas je eigen verwachtingen aan

Als Faw het bij het juiste eind had en jij verwachte dat je diploma in de Engelse literatuur je een baan ging bezorgen als top schrijver bij het Algemeen Dagblad nadat je afgestudeerd was, dan is het tijd om je verwachtingen aan te passen. Iedereen moet ergens beginnen en dat ergens is meestal onderaan de ladder.

Hou je hoofd hoog en weet dat door jezelf te bewijzen, door middel van zelfs de meest onbetekenende taken, terwijl je positief en professioneel blijft, dit jou zal helpen om je carrière te sturen in de richting die je wilt.

2. Leer zaken te 'managen'

Een disfunctionele office dynamiek staat bovenaan in het rijtje van burn-out oorzaken, samen met problemen met de leidinggevende. Leren hoe je zaken beter kunt 'managen' zal je helpen om te gaan met een baas die gemeen, hypocriet of onzeker is. Tegelijkertijd helpt het je ook om de meest efficiënte manier te bedenken om aan de verwachtingen te voldoen.

3. Realiseer je dat het prima is om 'Nee' te zeggen

Medewerkers die proberen alles voor iedereen te zijn en te doen, die altijd maar maximaal efficient bezig zijn, lopen ook maximaal risico op een burn-out. Daar komt nog bij dat het slechtste wat je kunt doen, zowel voor je carrière als voor jezel,f is te veel beloven en te weinig leveren, zegt expert Jodi Glickman. Er is echter wel een goede en een foute manier om 'Nee' te zeggen.

4. Hou op met jezelf te vergelijken

We hebben allemaal wel een Facebook vriend die 3 maanden vakantie lijkt te hebben, met genoeg geld om in die maanden uit te geven terwijl hij rondreist door Europa samen met zijn bloedmooie vriendin. Vergeet hem en vergeet haar. Hoewel gezonde vergelijkingen je kunnen helpen om te bepalen wat je nou echt wil en wat je doelen zijn, zal 'vergelijkenitis' je bankrekening leegzuigen samen met je geluk, terwijl je eindeloos probeert om gelijke tred te houden met (of beter dan) vrienden of familieleden. Heb jij last van 'vergelijkenitis'?

5. Zorg dat je al je vakantie dagen opneemt

Volgen het CBS bedraagt het aantal niet opgenomen vakantiedagen aan het eind van het jaar gemiddeld 15 - 20 dagen. Zorg dat jou dit niet gebeurd. 48% van de medewerkers voelt zich gelukkig en beter nadat ze terug komen van een vakantie. En omdat je cynisch voelen ten opzichte van je baan een van de oorzaken van een burn-out is, is het nemen van een vakantie een makkelijk en leuke manier om je batterij weer op te laden.

6. Zorg dat je voldoende interesses en hobby's hebt naast je werk

Is je gevoel van eigenwaarde en je identiteit alleen maar gebaseerd op je baan? Dan loop je een nog groter risico op een burn-out. Tijd besteden aan je hobby's en interesses naast je baan, zorgt ervoor dat je een gebalanceerd persoon bent. Als je je niet kunt herinneren wanneer je voor het laatst een hobby had, denk dan aan wat je als kind of tiener graag deed. Overweeg om je aan te sluiten bij een sportvereniging, leer een nieuwe taal of meldt je aan als vrijwilliger.

7. Neem pauzes

Zoals eerder al gezegd, is de onwelwillendheid van vrouwen om pauzes te nemen niet de belangrijkste oorzaak van een burn-out, maar het helpt zeker weten niet mee. Dus, neem de tijd om je batterij weer op te laden gedurende de dag. Pauzeer je werk zodat je ogen rust krijgen en lunchwandelen is ook nog eens goed voor de lijn. Zelfs als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan. Of vraag eens een collega mee koffie drinken ergens. Positieve relaties aangaan met je collega's maakt jou gelukkiger en helpt je om langer te leven. (Echt...dat is zelfs wetenschappelijk bewezen).

8. Neem de tijd om je carrière te evalueren

Als je al een hele tijd hetzelfde doet en je voelt de tekenen van een burn-out, neem dan de tijd om eens kritisch naar je carrière te kijken. Zijn je normen en waarden veranderd sinds je daar bent gaan werken? Of zijn de normen en waarden van je werkgever veranderd? Word je niet voldoende uitgedaagd in je baan? Of word je juist overbelast? Misschien wordt het tijd voor een andere baan?

Ben je bang dat je in een burn-out zit of dat je hier op afstevend? Plan dan een gratis moeiteloos jezelf zijn met mij, dan kunnen we samen kijken hoe ik jou kan helpen.

Heb je mijn gratis Burn-out zelfhulpgids al gedownload? 

Download gratis burnout ebook


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!