Blog


Mar 21, 2016
Posted by: Barbera

22 tekens dat je een hooggevoelig persoon bent (en dat is OK!) (deel 1)

hsp kenmerken 2beinbalance arnhem
Mensen zeggen dat je emotioneel bent, maar misschien voel je gewoon veel dingen?

Er is niets mis mee om een gevoelig wezen te zijn, er is zelfs heel veel voor te zeggen. Maar het komt wel met zijn eigen diepte en hoogte punten. Sommige hooggevoelige mensen, een term bedacht door Dr. Elaine Aron, voelen zich eenzaam, omdat veel mensen niet begrijpen hoe zij in elkaar steken. Maar er zijn veel meer mensen hooggevoelig (HSPs) dan je denkt. Maar liefst 1 op de 5 mensen is hooggevoelig. "Deze eigenschap reflecteert een bepaalde overlevingsstrategie, eerst goed kijken voor je handelt," schrijft Dr. Aron. "De hersenen van een hooggevoelig persoon (HSP) werkt net iets anders dan dat van anderen". Vermoed jij dat je misschien hooggevoelig bent? Kijk dan naar deze lijst van eigenschappen. Als de meeste op jou van toepassing zijn, dan verwelkom ik je bij onze club! We hebben geen t-shirts, maar we hebben wel zakdoeken en een hele hoop gevoelens.

1. Je voelt ALLES! Je emoties zijn levendig, bijna tastbaar. Je wordt gemakkelijk geraakt door bijvoorbeeld een toneelstuk, een film, een boek of simpelweg een interactie op straat.

2. Je weet vaak wat een ander voelt of wanneer er iets niet oké is met diegenen waar je van houdt. HSPs zijn vaak erg intuïtief. Omdat je zo in harmonie met je gevoelens bent, pik je ook de gevoelens op van diegenen waar je van houdt. Wanneer een vriend of vriendin zegt dat het goed met ze gaat, kijk jij daar doorheen en zeg je vaak: "Alsjeblieft vertel met wat er aan de hand is. Je weet dat je me kunt vertrouwen".

3. Je sport of beweegt liever in je eentje. Hooggevoelige mensen hebben vaak de neiging team sporten te vermijden, vooral als ze het gevoel hebben dat iedereen naar hen kijkt en dus op hen let. Zelfs als je ontzettend graag fit bent kan het naar de sportschool gaan, waar het druk en vol is, jou soms intimideren.

4. . . .of zelfs het gewoon in je eentje werken. De gedachte om thuis te werken is voor jou geweldig. Jij bent in controle van je omgeving en je hebt gemerkt dat je zo het beste werkt en het meest productief bent. Maar als je dan toch op kantoor moet werken, dan werk je het liefste in een eigen kamer. Een kantoor tuin vind je echt vreselijk. In een eigen kamer heb je meer privacy en voel je je veel productiever.

5. Je bent erg beleefd. HSPs hebben vaak uitstekende manieren en er vallen hen dingen op die anderen niet zien. Het valt jou altijd op wanneer iemand "alsjeblieft" en "dank je wel" zegt en je zorgt er zelf ook altijd voor dat je dit zegt tegen anderen. Diep van binnen ben je bang dat je anderen voor het hoofd stoot, daarom let je altijd op je manieren tot je je 100% op je gemak voelt bij iemand. En zelfs dan ben je nog altijd beleefd.

6. Het is zelf zo dat je jezelf omschrijft als een "people pleaser". De gedachte aan kritiek is vreselijk.Je doet er ook vaak alles aan om dat te voorkomen. En dit leidt dan tot people-pleasen en enorm je best doen om ervoor te zorgen dat iedereen je aardig vindt en blij met je is. "Weet je waarom ik dat doen? Waarom ik zo hard werk om mensen niet tot last te zijn? Dat is om te voorkomen dat ze het gevoel krijgen dat ik ze tot last ben", zei een van mijn cliënten laatst. "Ik ben zo bang dat mensen zullen denken dat ik irritant ben, dat ik mijn uiterste best doe om ervoor te zorgen dat ze zich dus zo niet voelen."

7. Daarom is het ook zo moeilijk om "Nee" tegen dingen te zeggen. Je bent soms zo bang om iemand te kwetsen of te beledigen, dat je gewoon overal maar "ja" op zegt. Ook als je eigenlijk helemaal geen "ja" wilt zeggen. Je helpt bijvoorbeeld toch mee die verjaardag te plannen ook al voel je je helemaal uitgeput. Of je gaat toch je vriendin van het vliegveld halen terwijl je eigenlijk al andere plannen had.

8. Je doet er eeuwig over om beslissingen te nemen....hoe klein ook. Ken je dat licht ongemakkelijke gevoel dat iedereen weleens krijgt als ze zich realiseren dat ze een verkeerde beslissing hebben genomen over iets klein? Ja? Jij krijgt dat ook, maar dan keer tien. Zelfs iets kleins als beslissen wat voor ijsje je gaat eten, kan al enorm moeilijk zijn. Dat is waarom het vaak eeuwen duurt voor jij een beslissing kunt nemen, je wilt er zeker van zijn dat je keuze de juiste is. Je maalt en je maalt en je stelt je in je hoofd de uitkomst van alles opties voor.

9. Je bent ontzetten oplettend. Geen detail ontgaat jou. Je ziet elke nuance. Soms voel je je ook overweldigd (op een goede manier!) door gewoonweg buiten te zijn, in de natuur. Vooral tijdens de wisseling van de seizoenen. Het valt je op hoe de zon door de blaadjes schijnt, waardoor ze nog fellere kleuren krijgen. Of hoe de wind iets kouder wordt als de zomer overgaat in de herfst. Combineer deze observeringen met je intuïtie en emotionele intelligentie en je zult altijd weten wanneer iemand oprecht is of niet.

10. Je bent een beetje een perfectionist. Omdat je zoveel details opmerkt, merk je ook fouten sneller op dan anderen. Je hebt de neiging om een perfectionist te zijn in veel van de dingen die je doet, vooral als je werkt op een vlak waar je passie voor voelt.

11. Je hebt de neiging meer te reageren dan anderen. Als er iets gebeurd, de telefoon gaat over, er klopt iemand op de deur, of iemand stelt plotseling een vraag, vaak ben jij de eerste die reageert. Dit gebeurd ook met alles wat een emotie is. Je zal je zelf niet omschrijven als dramatisch, maar je voelt alles wel sterker en dat zorgt ervoor dat je ook sterker reageert. "De meeste mensen hebben wel een reactie op het zien van een ongeluk, maar voor hooggevoelige mensen kan het effect hiervan dramatisch en langdurig zijn", schrijft HSP blogger Edward Mills.

Ben je hooggevoelig (of vermoed je dit) en wil je daar een keer vrijblijvend met me over praten? Plan dan een gratis je-moeiteloze-zelf sessie met mij in. Ik sta je graag te woord!

Heb je mijn gratis HSP Overlevingsgids al gedownload? 

Download gratis HSP ebook


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!