Blog


Apr 7, 2016
Posted by: Barbera

22 tekens dat je een hooggevoelig persoon bent (en dat is OK!) (deel 2)

hsp kenmerken 2beinbalance arnhem
Vorige week hebben we het gehad over de eerste 11 tekens die er op wijzen dat je een hooggevoelig persoon bent. Heb je dit artikel gemist, lees het dan hier. Vandaag deel 2, de laatste 11 tekens dus die erop wijzen dat jij een hooggevoelig persoon bent en dat is oké!

12. Je bent niet bang om op zijn tijd eens een lekker potje te janken. Je huilt bij vrolijke films. Je huilt bij verdrietige films. Je huilt gewoon. Dit is normaal voor hooggevoelige mensen volgens de nieuwsbrief van Elaine Aron. Voor jou is huilen niet altijd een uiting van wanhoop, het is een teken dat je leeft.

13. Mensen kijken vaak op je neer vanwege je emotionaliteit of ze zeggen je dat je de dingen niet zo serieus moet nemen. Mensen en dan vooral hele logisch ingestelde mensen, zijn soms erg verbaasd over jouw reacties omdat ze zichzelf daar totaal niet in herkennen.

14. De mensen die van je houden doen het anders. Je geliefden weten dat je emotioneel bent en als je overstuur bent zeggen ze je vaak dat je je niet zo'n zorgen moet maken, omdat dat het 'niet waard' zou zijn (ook al weten ze dat je overstuur blijft totdat jij jezelf gekalmeerd hebt). Maar als jij huilt van blijdschap, dan giechelen ze wat en kloppen ze je op je rug.

15. Je hebt een lagere pijngrens dan de meeste andere mensen. Je houdt niet van pijn, kan er soms zelfs bang voor zijn, zoals wanneer je bloed moet laten prikken bijvoorbeeld. Wat andere mensen gewoon pijnlijk vinden, is voor jou ondraaglijk. "Hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen en algehele malaise zijn allemaal indicatoren die je lichaam je zend om je duidelijk te maken dat je dingen moet veranderen. HSP-ers zijn hier veel attenter op en zullen serieus wat doen met die signalen in plaats van ze te negeren en een aspirientje te slikken.

16. Je bent vrij snel bang. Je bent gevoeliger voor geweld en enge situaties, zelfs in films. Omdat je je zo levendig voor kunt stellen hoe het zou zijn, kun je contact maken met de hoofdrol spelers op emotioneel niveau en daar wordt het des te enger van voor jou. Vaak heb je 's nachts in je dromen nog last van enge films.

17. Niemand houd echt van luide, vervelende geluiden, maar jij haat ze echt. Het geluid van statische ruis op de radio als je een slecht signaal hebt, een schreeuwende baby naast je, het auto alarm wat verderop in de straat afgaat....iedereen heeft er last van, maar bij jou vullen ze je hele hoofd. Je voelt de overweldigende behoefte om het geluid te laten stoppen of om er zo snel en zo ver mogelijk bij weg t lopen.

8. Je haat felle, fluorescerende lichten. Je geeft de voorkeur aan gezellig, dimmende verlichting omdat dat rustiger is voor je ogen. Het harde licht is gewoon te veel om aan te kunnen. In zijn algemeen is alles wat extreem belastend is voor je zintuigen teveel voor jou.

19. Je bent super creatief. Je denkt buiten de gebaande paden. Je geest lijkt op een andere manier te werken dan voor de meeste van ons. Je hebt een passie voor creatieve hobby's als schilderen, muziek of schrijven. Jouw capaciteit om aandacht te kunnen schenken aan elk sensorische detail, bevordert jouw super creatieve kant.

20. Je bent niet de enige in jouw familie die hooggevoelig is. "Hooggevoeligheid" is een erfelijke eigenschap volgens Dr. Aron.

21. Je hebt moeite om goed voor je lichaam te zorgen. HSP-ers stellen vaak dingen uit, zoals het nemen van voldoende pauzes gedurende de dag of tijd maken om gezond te eten. Soms slaan we zelfs maaltijden over omdat we er op dat moment geen tijd voor hebben. Omdat je gevoeligheid zich ook kan uiten als gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of andere fysieke reacties, is het goed om de tijd te nemen om goed en gezond te eten en voldoende te bewegen.

22. Je hebt de neiging om dingen al leuk te vinden voor ze "klaar" zijn. Je intuïtieve natuur heeft de neiging ervoor te zorgen dat jij dingen sneller herkent en waardeert dan de meeste anderen. Dit maakt jou de ultieme gangmaker.

Herken jij je in de meeste van bovenstaande punten en de punten van het vorige artikel? Dan is de kans heel groot dat je hooggevoelig bent.

Wil je hier begeleiding in? Of gewoon eens praten over de dingen waar je tegen aanloopt? Dat kan! Ik bied een gratis HSP Groeisessie en deze kun je via mijn website boeken.

Heb je mijn gratis HSP Overlevingsgids al gedownload? 

Download gratis HSP ebook


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!