Blog
Baan burn-out: hoe herken je die en wat doe je dan?
Ontdek of jij risico loopt op een baan burn-out en wat je kunt doen als je baan je gezondheid en je geluk begint aan te tasten.
Baan burn-out is een speciaal soort werkstress. Je bent fysiek, emotioneel en mentaal uitgeput en dit, gecombineerd met twijfels over je competentie en de waarde van je werk, maakt dat je een vergroot risico loopt op baan burn-out.
Kan jij last hebben van een baan burn-out?
Stel jezelf de volgende vragen:
Ben je cynische of kritisch geworden op je werk?
Moet je jezelf elke dag naar je werk slepen en heb je moeite met beginnen als je eenmaal daar bent?
Ben je geïrriteerd en ongeduldig geworden met je collega's, klanten of cliënten?
Heb je te weinig energie om constant productief te zijn?
Haal je geen voldoening uit je werk?
Voel je je gedesillusioneerd over je werk?
Gebruik je eten, alcohol of drugs om je beter te voelen of zelfs helemaal niets meer te voelen?
Zijn je slaapgewoontes of eet behoeftes veranderd?
Heb je last van onverklaarbare hoofdpijn(en), rugpijn of andere fysieke klachten?
Als je ja hebt geantwoord of 1 of meerdere van deze vragen, dan loop je al risico voor een baan burn-out. Ga voor de zekerheid ook even langs de huisarts. Sommige van deze symptomen kunnen ook wijzen op een ernstiger ziektebeeld, zoals een niet goed werkende schildklier of een depressie.
Wat veroorzaak een baan burn-out?
Een baan burn-out kan het gevolg zijn van een aantal verschillende factoren, waaronder:
Gebrek aan controle. Het niet in staat zijn om invloed uit te oefenen op beslissingen die van invloed zijn op jouw werk, zoals je agenda, opdrachten of werklading, kan leiden tot een baan burn-out. Net als een tekort aan middelen om je werk goed uit te voeren.
Onduidelijke verwachtingen. Als je niet zeker weet tot hoever jouw autoriteit reikt of wat je baas of anderen nou precies van je verwachten, dan zal je je hoogstwaarschijnlijk niet op je gemak voelen op het werk.
Disfunctionele werkplek dynamiek. Misschien heb je op het werk wel een kantoor pestkop, of voel je je ondermijnd door je collega's of je baas micro-managed jouw werk. Dit kan allemaal bijdragen aan werkstress.
Mismatch in waardes. Als jouw waarden afwijken van die van je werkgever en/of de manier waarop je werkgever zaken doet of met klachten omgaat, dan kan deze mismatch uiteindelijk grote invloed hebben op je werkstress.
Slecht geschikte baan. Als je baan niet past bij jouw interesses en jouw vaardigheden, dan wordt het in de loop van de tijd steeds stressvoller.
Extremen in activiteit. Als een baan monotoon of chaotisch is, heb jij constant energie nodig om gefocust te blijven en dit kan weer leiden tot (extreme) vermoeidheid en uiteindelijk een baan burn-out.
Gebrek aan sociale ondersteuning. Als je je geïsoleerd voelt op het werk en in je privé leven, dan voel je je meer gestrest.
Werk-leven onbalans. Als je werk je zoveel tijd en moeite kost dat je geen energie meer hebt om tijd door te brengen met je familie en vrienden, zal je snel in een burn-out terecht komen.
Wie loopt er risico op een baan burn-out?
Je loopt meer kans op een baan burn-out als je:
-
Je zo sterk identificeert met je werk dat een redelijke balans tussen je werk en je privé leven ontbreekt.
-
Je probeert alles voor iedereen te zijn;
-
Je werkt in een verzorgend beroep, zoals de gezondheidszorg, counseling of het onderwijs;
-
Je het gevoel hebt dat je geen of weinig controle hebt over je werk;
-
Je werk erg monotoon is.
Wat zijn de gevolgen van een baan burn-out?
Het negeren of het niet voldoende erkennen van een baan burn-out kan verstrekkende gevolgen hebben, waaronder:
-
Excessieve stress;
-
Vermoeidheid;
-
Slapeloosheid;
-
Een negatief effect op je persoonlijke relaties en je thuis leven;
-
Depressie;
-
Angststoornissen;
-
Alcohol of drugs misbruik;
-
Hartaandoeningen;
-
Een te hoog cholesterol;
-
Type 2 diabetes, vooral bij vrouwen;
-
Beroerte;
-
Ernstig overgewicht;
-
Vatbaar zijn voor ziektes.
Onthoud dit, als je denkt dat je last hebt van een burn-out, negeer dan niet de signalen die je lichaam afgeeft. Ga naar je huisarts om te kijken naar onderliggende gezondheidsproblemen en/of deze uit te laten sluiten.
Hoe kun je het beste omgaan met je burn-out?
Als je bang bent dat je in een burn-out raakt, onderneem dan actie. Begin met:
Beheers de stressoren die bijdrage aan je burn-out. Zodra je geïdentificeerd hebt wat bijdraagt aan je gevoel burned out te raken, kun je een plan opstellen om deze aan te gaan pakken.
Evalueer je opties. Bespreek specifieke zorgen met je manager. Misschien kunnen jullie samen werken om verwachtingen bij te stellen of een compromis of oplossing te vinden. Kun je werkzaamheden uitbesteden? Kun je misschien meer vanuit huis werken? Zou het helpen om een coach te krijgen? Wat zijn er voor opties om een opleiding of cursus te gaan volgen?
Pas je houding aan. Als je cynische bent geworden op je werk, overweeg dan manieren om je manier van kijken te veranderen. Herontdekt de kanten van je werk die je wel leuk vindt. (H)erken je collega's als ze waardevol werk leveren. Neem gedurende dag korte pauzes. Besteed je tijd buiten je werk aan dingen waar je plezier uit haalt.
Zoek steun. Of je nou steun zoekt bij collega's, vrienden of geliefden, steun en samenwerking kan je helpen om om te gaan met de stress van je werk en je burn-out gevoelens. Als je gebruikt kunt maken van een coaching programma voor medewerkers, maak daar dan ook gebruik van.
Evalueer je interesses, vaardigheden en passies. Een eerlijke evaluatie kan je helpen beslissen of je een andere baan moet overwegen. Bijvoorbeeld eentje die minder van je vraagt of een die beter past bij je interesses en kernwaarden.
Ga bewegen. Regelmatige fysieke activiteit kan je helpen om beter met stress om te gaan. Het kan je ook helpen om niet aan je werk te denken, maar in plaats daarvan te focussen op iets anders.
Zorg dat je voldoende slaapt. Slaap herstelt je gevoel van welbevinden en beschermt je gezondheid. Probeer elke nacht minstens 7-8 uur te slapen.
Probeer open te staan voor de diverse mogelijkheden. Laat een veeleisende of ondankbare baan je gezondheid niet slopen.
Vind je dit lastig, heb je hier hulp bij nodig of heb je een medewerker die begeleiding kan gebruiken hierin? Neem dan contact met me op voor de mogelijkheden.