Blog


May 7, 2016
Posted by: Barbera

11 dingen die je moet weten over het houden van een hooggevoelig persoon

hsp liefde relatie 2beinbalance arnhemIk heb het al vaker gehad over hoog sensitieve personen, ook wel HSP-ers genoemd, maar als dit de eerste keer is dat je deze term hoort, dan hier een korte samenvatting.

Voor 1990 werd er niet veel gesproken over een verhoogde gevoeligheid in mensen, maar in 1991 is een psychologe genaamd Dr. Elaine Aaron begonnen met een studie naar deze eigenschap. Verrassend genoeg ontdekte zij dat maar liefst 15-20% van de bevolking deze eigenschap bezit en dat classificeert hen als hoog sensitief of hooggevoelig. Dit betekent dat zij merkbaarder reageren op externe stimuli dan niet HSP-ers. Zij hebben simpelweg een andere manier van het verwerken van sensorische input, doordat delen van hun hersenen die emoties reguleren reactiever zijn dan de hersenen van hun minder gevoelige tegenhangers.

Voordat je in een relatie stapt met een HSP-er, hier wat dingen die je in gedachten moet houden over hoe je houdt van en zorgt voor de empaat in je leven:

1. Een HSP-er voelt alles veel intenser. Hooggevoelige mensen weten niet hoe ze op een andere manier moeten voelen dan met hun hele ziel - ze worden gemakkelijk gekwetst en zijn fijnbesnaard. Alles lijkt heel intens voor de hooggevoeligen onder ons, dus als je in een relatie zit met een HSP, onthoud dan dat je aandacht schenkt een hun gevoelens en hen in hun waarde laat. Als je ze negeert dan kun je er zeker van zijn dat je schatje bij je weg gaat.

2. HSP-ers hebben veel tijd nodig om in afzondering hun batterij weer op te laden. HSP-ers zijn vaak introvert en dat betekent dat zij hun energie uit henzelf halen en niet uit externe bronnen. Ze hebben de neiging grote groepen te vermijden, omdat die hen vaak overweldigen en zenuwslopend kunnen zijn. Veel HSP-ers houden ervan om rustige activiteiten te ondernemen als wandelen in de natuur, tekenen, schrijven, schilderen en alle andere activiteiten die heb in staat stelt hun creativiteit de vrije loop te laten. Ze pikken gemakkelijk de emoties en de aura's op van andere mensen en dat betekent dat hun eigen energie makkelijk leeg kan lopen als ze geconfronteerd worden met stimuli van alle kanten. Alleen zijn geeft hen dan weer de mogelijkheid om weer in balans te komen en hun energie te bevrijden van de negativiteit en de emoties die ze van andere mensen hebben opgepikt.

3. Een hooggevoelig persoon voelt intuïtief al jouw emoties aan. Een gevoelig persoon kan automatisch voelen hoe jij je voelt, zonder dat jij ook maar iets hoeft te zeggen. Houden van een HSP-er betekent dan ook dat je nooit je gevoelens voor hen kan verbergen, omdat zij zo gemakkelijk jouw emoties oppikken. Je kunt niets verbergen voor een empaat, dus als je een relatie hebt met een empaat, check dan of jij je wel comfortabel voelt met het feit dat je geen enkele emotie voor ze kunt verbergen.

4. Een hooggevoelig persoon zal seks nooit zien als een spelletje. Om als HSP-er geïnteresseerd te zijn in intimiteit met een partner, moet hij of zij zich volledig op het gemak voelen met die persoon op een diep en spiritueel niveau. Misschien is de term 'sapiosexueel' wel van toepassing op hooggevoelige mensen. Dit betekent zoveel als de intelligentie van de mens diens meest aantrekkelijke eigenschap vinden. Ze zullen geen seks hebben met iemand als ze niet een diepe ziel connectie voelen met die persoon. Seks is een serieuze zaak en zal door een HSP-er nooit als spelletje gezien worden.

5. De hersenen van HSP-ers maken overuren, hierdoor zijn ze gevoelig voor slapeloosheid. De meeste van de tijd maken hun hersenen overuren, dus de lichten uit doen en je hoofd op een kussen neerleggen helpt niet als je hersenen niet willen slapen. Sommige nachten kunnen ze wakker liggen en woelen en nadenken over de zin van het leven en al zijn mysteries. Doordat ze dan wakker hebben gelegen en dus slaap tekort komen, hebben ze de neiging op de meeste vreemde tijdstippen van de dag te slapen om dit te compenseren of weer in te halen. De meeste mensen kennen hen als nachtuilen, omdat het net lijkt alsof ze pas echt tot leven komen in de nacht.

6. Een hooggevoelig persoon wordt gemakkelijk overweldigd door luide, drukke omgevingen. Je maakt meer kans ze te ontmoeten in een rustige omgeving als een boekenwinkel of een klein restaurantje, dan in een drukke bar of druk winkelcentrum. Ze houden van plaatsen waar ze hun eigen gedachten kunnen horen en waar niet te veel externe stimuli aanwezig zijn. Hierdoor zul je ze dus niet vaak tegen komen in drukke, luidruchtige plaatsen. Als je op date gaat met een empaat zul je moeten begrijpen waarom ze zo graag veel tijd doorbrengen in de natuur of in ieder geval op plaatsen waar het rustiger is.

7. Hooggevoelige personen kunnen hun karakter niet veranderen. Vaak worden HSP-ers verkeerd begrepen doordat anderen denken dat ze op zoek zijn naar aandacht. Hooggevoeligheid is echter een aangeboren eigenschap. HSP-ers kunnen er niets aan doen dat hun hersenen anders bedraad zijn dan de hersenen van anderen, maar dit zorgt er helaas vaak wel voor dat ze zich anders voelen dan anderen en daardoor niet geaccepteerd. Als je een HSP-er date, probeer ze dan niet te veranderen. Hou van ze voor wie ze zijn en probeer ze zo best mogelijk te begrijpen en te steunen. Soms kan het lijken of het lastiger is om een relatie te hebben met een HSP-er, maar doordat ze in staat zijn om zo diep van iemand te houden is het dat wel waard.

8. Een hooggevoelig persoon houdt er niet van om te vechten. Omdat ze emoties zo diep voelen, houden ze er niet van om terecht te komen in verhitte discussies met mensen. Ze lopen liever weg van een confrontatie of ze praten de zaak graag rationeel uit. Wees geduldig als je dingen uitpraat met een empaat - ze hebben tijd nodig om hun gedachten te verzamelen voor dat ze de discussie met je aangaan.

9. Hooggevoelige mensen hebben vaak het gevoel dat ze verkeerd begrepen worden. Vaak hebben ze hun hele leven al gehoord dat ze 'te gevoelig' zijn en hebben ze een verkeerd label opgeplakt gekregen of zijn ze veroordeeld vanwege hun gevoeligheid. Als je een relatie aangaat met een HSP-er, zorg er dan voor dat je ze nooit slecht laat voelen over hun aangeboren eigenschappen. Hou van ze zoals ze zijn, ze geven deze wereld namelijk waardevolle cadeautjes. Daarnaast zijn ze prachtige zielen die gekoesterd moeten worden.

10. Hooggevoelige mensen zijn de meest loyale partners die je kunt vinden. Een HSP-er zal je nooit expres kwetsen en ze zullen hun alles geven in een relatie. Je zult je meer geliefd of aanbeden voelen dan ooit te voren.

11. Een hooggevoelig persoon is een geweldige gesprekspartner. In het begin lijken ze misschien wat stil, maar ze hebben zo veel te vertellen op het moment dat ze zich comfortabel voelen met je. Ze houden van diepe, betekenisvolle gesprekken, dus een relatie met hen is nooit saai omdat ze altijd een uniek perspectief te bieden hebben over de wereld om hen heen en ook over de werelden daar weer binnenin.

Weet jij al of je hooggevoelig bent of twijfel je of je partner dat is? Doe de test!

Wil je weten wat jouw persoonlijke strategie zou kunnen zijn?

Plan dan een gratis HSP groeisessie met mij!

HSP Groeigesprek 2beinbalance arnhem


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!