Blog


Jun 7, 2016
Posted by: Barbera

6 manieren om een burn-out (in de IT) te voorkomen

6 manieren om een burn-out in de IT, of wel beroep dan ook, te voorkomen

Steeds meer (IT) professionals zijn hun baan en de constante druk om te moeten presteren en wonderen te verrichten met steeds minder middelen, geld en waardering, zat.

Vanwege de economische crisis moesten de (IT) professionals steeds meer doen met steeds minder en dit resulteert in oververmoeidheid. In sommige gevallen voelen ze zich zelfs wat wrokkig vanwege de enorme berg werk die verzet moest worden om als bedrijf het hoofd boven water te houden. En omdat de banen niet voor het oprapen liggen, voeren ze al het werk wat ze toebedeeld krijgen uit, zelf als het niet bij hun taken hoort, omdat ze bang zijn anders hun baan kwijt te raken en niet meer aan de bak te komen.

Gelukkig hoeft een burn-out niet het einde van je carrière te betekenen of te leiden tot werkeloosheid. Pak je burn-out klachten aan met deze 6 tips en blaas nieuw leven in je  (IT) carrière en heel jezelf.

1. Vraag jezelf af om je alleen gestrest bent of dat je echt in een burn-out zit.

Elke (IT) medewerker heeft weleens een slechte dag of twee of zelfs drie. Dit is niets om je zorgen over te maken. Het is echter wel belangrijk dat je voor jezelf helder krijgt of de negatieve gevoelens die je hebt tijdelijk zijn of eigenlijk meer permanent. Vraag jezelf af hoelang je al met je stress rondloopt? Iedereen heeft periodes waarin ze meer stress hebben dan in andere persiodes, maar als je al maanden rondloopt met teveel stress en het wordt alleen maar meer in plaats van minder en je ervaart alles alleen nog als negatief, dan zit je waarschijnlijk al in een burn-out.

2. Ken jezelf

Of je het nou leuk vindt of niet, er zijn nou eenmaal persoonlijkheden die meer risico lopen om een burn-out te krijgen dan anderen. Dus voordat je de schuld geeft aan een veeleisende manager of een te hoge werkdruk, kijk eerst eens goed naar jezelf. Iemand die het graag anderen naar de zin maakt, die niet goed is in "nee" zeggen en die niet op diplomatieke wijze terug kan duwen, loopt het risico om overspannen te raken. Er moet vaak zoveel gebeuren en als je niet weet hoe je terug moet duwen en hoe je effectief je prioriteiten stelt, dan raak je overweldigd. Ook mensen die van nature cynisch zijn, lopen een groter risico op een burn-out. Dit gebrek aan positiviteit kan je uitputten en daardoor beland je sneller in een burn-out.

3. Verken je bedrijf

Als je last hebt van een baan burn-out, dan voelt dit vaak alsof je daar nooit meer uit komt. Kijk echter verder dan alleen jouw afdeling, kijk ook eens buiten jouw team, buiten jouw afdeling naar hoe het gaat op andere afdelingen. Zo weet je of jouw frustraties ook frustraties zijn op andere afdelingen en of de dingen waar jij tegen aan loopt in het hele bedrijf spelen of dat ze unique zijn voor jouw afdeling.

4. Her-ontdek je passie

Voel je je overweldigt door een recent project? Of voel je je niet langer geinspireerd door wat je voor de kost doet?Als je dagelijkse taken je het gevoel geven dat ze je ziel vernietigen, dan is het misschien tijd om eens van baan te veranderen. Ga op zoek naar dat wat je blij maakt, dat deel van je werk wat je passie aanspoort en kijk of je een baan kunt vinden die daar bij aansluit.

5. Ga terug naar school

Een carriere burn-out kan soms ook komen doordat je gestopt bent met jezelf te blijven ontwikkelen. Om deze reden raad ik dan ook iedereen aan om je te blijven ontwikkelen door middel van cursussen, workshops of een opleiding. Je moet gepassioneerd blijven en veel passie komt van het gevoel te hebben dat je blijft leren. Zeker binnen de IT zijn er zoveel verschillende trainingen te doen en certificaten te behalen en de IT verandert zo snel, zorg dat je bij blijft!

6. Neem een week vrij. Serieus.

En met "vrij" bedoel ik ook echt vrij. Geen smartphone, geen e-mail, geen telefoontjes.

Heb je mijn gratis ebook over burn-out al gedownload?

burnout gids 2beinbalance arnhem

Herken je jezelf hierin (of een collega/vriend(in) etc.) en kan jij of zij hierin wel wat ondersteuning gebruiken? Plan dan vrijblijvend een gratis moeiteloze zelf sessie in en we gan samen kijken wat je kunt doen om je ook weer lekker jezelf te voelen!

afspraak plannen 2beinbalance arnhem


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!