Blog


Jul 7, 2016
Posted by: Barbera

Waarom empaten "bevriezen" als ze in contact komen met "nep" mensen

We hebben het al vaak gehad over de hoog sensitieve persoon of empaat, maar als je nog nooit van ze hebt gehoord, hieronder nog een kleine samenvatting.

empaat 2beinbalance arnhemVoor 1990 werd er niet veel gesproken over verhoogde gevoeligheid in mensen, maar in 1991 begon een psychologe genaamd Dr. Elaine Aron aan een studie naar deze eigenschap. Verrassend genoeg, ontdekte zij dat 15-20% van de bevolking deze eigenschap bezit en dat betekent dat zij sterker op externe prikkels reageren dan niet HSP's (hoog sensitieve personen).

Ze hebben ook een andere manier van het verwerken van sensorische input, doordat het gedeelte van hun hersenen dat de emoties reguleert, ontvankelijker is dan dat deel van de hersenen van hun minder gevoelige tegenhangers.

Hooggevoelige mensen reageren sterk op hun omgeving en hebben daardoor snel door wanneer iemand oprecht is of niet. Ze hebben eerlijke, diepe en betekenisvolle relaties nodig met anderen en ze voelen zich meestal niet op hun gemak in de buurt van "nep" mensen.

Dit is waarom empaten "bevriezen" in de buurt van "nep" mensen

Een empaat zijn in een grotendeels ongevoelige wereld kent een hoop uitdagingen en een daarvan is het omgaan met onoprechte mensen. Als een empaat iemand ontmoet die voor hun gevoel "nep" is, dan hebben zij de neiging om of helemaal stil te worden en niets meer te zeggen of om te gaan struikelen over hun woorden.

Empaten kijken recht door een nep of onoprecht persoon heen en dit zorgt ervoor dat ze in een soort alarm toestand terecht komen. Ze gaan fysieke en mentale symptomen ervaren die alleen andere empaten zullen herkennen, zoals klamme, zweterige handen, gevoelens van tegenzin en uitputting, een snellere hartslag etc.

Empaten voelen de pijn die andere mensen proberen weg te stoppen of proberen te verbergen achter een "nep" persoonlijkheid. Empaten weten ook dat deze mensen je hier niet perse pijn mee willen doen, maar ze moeten nog wel een hele hoop genezen hier op aarde.

Deze veel voorkomende situaties kunnen jou als empaat volledig leegzuigen:

 • Iemand die zich gedraagt als een watje om geaccepteerd te worden door iedereen die hij tegen komt.
 • Iemand die zijn haat of boosheid verbergt en overkomt als lief en aardig.
 • Iemand die een slechte opvoeding heeft gehad en zich kwetsbaar en onzeker voelt, maar zich stoer en onwankelbaar gedraagt.
 • Iemand die teveel zijn best doet om zich op een bepaalde manier te gedragen, wat ingaat tegen hun natuurlijke persoonlijkheid.
 • Iemand die constant nep complimentjes uitdeelt om zich zo geaccepteerd te voelen.
 • Iemand die dingen mooier maakt dan ze zijn in de hoop zo aardig gevonden te worden.

En de empaat reageert meestal zo:

 • Ze ontwijken, niet perse omdat ze iets verkeerd gedaan hebben, maar gewoon omdat jij je niet prettig voelt in hun buurt.
 • Je kan geen logische zinnen meer maken en praten wordt lastig. Je vergeet ook belangrijke details uit je leven als ernaar gevraagd wordt.
 • Een overweldigend gevoel van tegenzin en ongemak krijgen, die alleen verdwijnt als je niet meer in hun buurt bent.
 • Je letterlijk ziek voelen als je langere periodes van tijd met hen doorbrengt.
 • Gevoelens van verwarring en schuld omdat je niet in staat bent om tijd door te brengen met deze persoon, vooral als je ze wel aardig vindt.
 • Zo ver mogelijk weg willen rennen.

Empaten kunnen als geen ander de lichaamstaal en energie van een ander lezen en ze tolereren geen leugens en bedrog. Echter, zelfs de empaat kan doen alsof om om te kunnen gaan met de wereld. Ten slotte kent niemand van ons alles van zichzelf, dus laten we de zelf zien waarvan we het gevoel hebben dat die het beste geaccepteerd wordt.

Empaten kunnen kunnen gevoelens of een heel persoon na doen om hun werkelijke emoties te verbergen of om hun pijn te verbergen. Dat hebben we allemaal wel eens gedaan, dus als een empaat dit aan jou merkt, dan betekent dat alleen dat hij die eigenschap waarschijnlijk ook in zichzelf herkent. Het leven is een spiegel, dus we zien in anderen wat we ook in onszelf zien.

Als een empaat een "nep" persoon tegenkomt, dan zuigt die persoon hem helemaal leeg, maar een empaat geeft deze persoon daar niet de schuld van. Empaten proberen van iedereen te houden en zoveel mogelijk compassie te laten zien. Ze zullen deze persoon mogelijk zelfs beterschap of liefde toewensen.

De empaat wil zich niet beter dan jou voordoen op het moment dat hij/zij niet om kan gaan met iemand. Ze hebben simpelweg een verhoogde gevoeligheid voor de wereld en kunnen letterlijk met sommige situaties en/of sommige mensen gewoon niet omgaan zonder zich fysiek en mentaal ziek te voelen.

Als jij een empaat bent, dan zijn dit een aantal dingen die je kunt doen om je kalmte te herwinnen en te vermijden dat je leeggezogen wordt door  "nep" mensen:

Wees niet bang om NEE te zeggen

Vaak hebben empaten het gevoel dat hun gevoeligheid in conflict is met voor jezelf op komen en zijn ze bang om anderen teleur te stellen. Onthoud echter dat als jij nee zegt tegen iemand, dit er niet voor zorgt dat jij een slecht persoon bent. Het betekent alleen dat je als veel op je bord hebt en dat je niet iedereen blij kunt maken. Elke dag hebben we maar een beperkte tijd en we kunnen niet altijd alles zo gedaan krijgen als we zouden willen. Zaken prioriteren kan je helpen om de belangrijkste dingen op je lijst toch gedaan te krijgen en nee zeggen helpt jou om je tijd wijs te managen.

Als iemand gekwetst is doordat jij nee zei, onthou dan dat zij de verantwoordelijkheid hebben over de keuze hoe ze zich voelen en jouw reactie moet niet hun emoties dicteren.

Volg altijd je hart

Empaten kunnen snel hunzelf verliezen wanneer ze denken dat ze moeten doen wat anderen willen. Ze hebben vaak het gevoel dat ze de planeet en iedereen die daar op leeft moeten redden. Empaten lijken op die manier wel een beetje op een super held, maar ze vergeten in dit proces vaak hunzelf. Geef nooit je eigen dromen op om het anderen naar hun zin te maken, dit maakt je op de lange termijn niet gelukkig.

Je hart volgen betekent dat je dapper gaat lopen op het pad van je dromen en dat je je hierin door niemand laat tegen houden. Focus op het verbeteren van je eigen leven en het doen van dingen die jou gelukkig maken. Dit zal je helpen om assertiever te worden.

Maak het mensen niet naar de zin

Het mensen naar de zin maken lijkt misschien onschuldig, maar het kan snel gevaarlijk en zelfdestructief worden. Als jij je in allerlei bochten probeert te wringen om het anderen naar de zin te maken, dan zet je je eigen behoeftes op een laag pitje. En wanneer je dit teveel doet, dan kun je je uitgeput voelen. Als je een groot gevoel voor eigen waarde hebt, dan realiseer je je dat je eerst aan je eigen behoeftes moet voldoen voor je voor iemand anders kunt zorgen.

Herken je jezelf in bovenstaande en zou je graag begeleiding willen om hier anders mee om te gaan? Plan dan een gratis kennismaking met mij in, ik help je graag!

plan een afspraak

Heb je mijn gratis HSP Overlevingsgids al gedownload?

Gratis HSP Overlevingsgids


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!