Blog
10 tekens die je vertellen dat je afstevent op een burn-out
Enige jaren geleden, begon ik aan aan baan waarvan ik overtuigd was dat dit mijn droom baan was. Dit was mijn grote kans en ik ging ervoor.
Ik ben misschien niet de slimste of meest getalenteerde persoon op kantoor, maar ik werk hard en geef altijd 200% van mezelf. Ik begin vroeg, blijf laat en werk vaak ook nog 's avonds of in het weekend. Al die tijd piekerde ik haast obsessief over hoe ik presteerde en hoe mijn toekomst er uit ging zien.
Als ik daar nu op terug kijk dan zie ik dat die levensstijl gewoon niet vol te houden was, maar toen vond ik het normaal. Ik had een geweldige baan en ik werkte zo hard als nodig was om succesvol te zijn in die baan.
Naar mate ik daar langer werkte, ging ik een steeds ongebalanceerder leven leiden. Ik had
geen energie of behoefte om af te spreken met vrienden. Ik besteedde onvoldoende aandacht aan mijn gezondheid en ik voelde me inmiddels gedesillusioneerd over mijn werk. Er was niet een specifieke aanleiding, het was niet zo dat ik, over het algemeen, het soort werk wat ik deed niet meer leuk vond.
Het was meer een klassiek geval van een burn-out: meerdere chronische stressoren gedurende een langere periode zorgden ervoor dat ik me compleet leeggezogen voelde, waardoor ik niet meer op mijn best kon functioneren. In korte tijd ging ik van vrolijk en enthousiast naar een serieuze burn-out.
Hieronder een aantal signalen die jou vertellen dat je mogelijk op het zelfde pad zit als ik toen:
Wat is nou precies een burn-out?
Wat blijkt nou, mijn verhaal is helemaal niet uniek. Veel mensen hebben tegenwoordig al een burn-out voor ze 30 zijn. Een burn-out wordt ook wel omschreven als "een langdurige periode waarin iemand extreme vermoeidheid ervaart en zijn interesse in dingen verliest. Dit resulteert in een daling van hun prestaties op het werk".
Burn-out is eigenlijk altijd gerelateerd aan het ervaren van chronische stress. In die situaties blijkt wat er van je gevraagd wordt, meer te zijn dan de middelen die je tot je beschikking hebt om met die stressoren om te kunnen gaan.
Onderneem je geen actie wat betreft je burn-out klachten, dan kan dit veel schade aanrichten aan je gezondheid, je geluk, je relaties en je prestaties op het werk. Om een burn-out vroegtijdig te signaleren en te adresseren is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten.
Hieronder 10 tekens die erop kunnen wijzen dat je in een burn-out zit:
1. Uitputting
Een duidelijk signaal voor burn-out is je altijd maar moe voelen. Uitputting kan emotioneel, mentaal of fysiek zijn. Het is het gevoel dat je niet voldoende energie hebt of het gevoel dat je helemaal op bent.
2. Gebrek aan motivatie
Als je je niet langer enthousiast voelt over dingen of als je die interne motivatie voor je werk niet meer voelt, dan is er grote kans dat je in een burn-out zit. Waar kun je dat nog meer aan merken? Mogelijk wordt het steeds zwaarder om op te staan in de ochtend om je zelf elke dag weer naar je werk te slepen.
3. Frustratie, Cynisme en andere negatieve emoties
Je kunt het gevoel hebben dat wat je doet er allemaal niet meer zoveel toe doet, of je kunt je gedesillusioneerd voelen over alles. Mogelijk voel je je in het algemeen pessimistischer dan je voorheen voelde. Hoewel iedereen van tijd tot tijd last heeft van negatieve emoties is het wel belangrijk dat je weet wanneer deze emoties niet normaal zijn voor jou.
4. Cognitieve problemen
Burn-out en chronische stress kunnen van invloed zijn op je concentratie en je focus. Als we gestrest zijn, vernauwd onze aandacht en focussen we ons vaak op dat negatieve element die wij ervaren als een bedreiging. Op korte termijn helpt dit ons om te gaan met het spelende probleem. Echter is ons lichaam ontworpen hier maar kort mee om te kunnen gaan om daarna weer terug te keren naar ons normale functioneren. Wanneer stress chronisch wordt, zorgt deze nauwe focus ervoor dat we moeite hebben met aandacht schenken aan andere zaken.
Deze "vecht of vlucht" tunnel visie kan een negatieve invloed hebben op je vermogen om problemen op te lossen of om beslissingen te nemen. Je merkt misschien dat je vergeetachtiger bent en dat het je meer moeite kost om je dingen te herinneren.
5. Verminderde werk prestaties
Weet je niet zeker of je een burn-out hebt? Vergelijk dan eens hoe je in eerdere jaren functioneerde op het werk met nu. Omdat burn-out zich manifesteert over een grote periode, kan terug kijken naar enkele jaren geleden onthullen of je in een tijdelijke dip zit of dat je meer een chronische burn-out ervaart.
6. Interpersoonlijke problemen thuis en op het werk
Dit manifesteert zich meestal in 1 of 2 manieren: (a) Je hebt meer conflicten met mensen, zoals bv ruzies of (b) je trekt je terug en praat steeds minder met je collega's en je familie en vrienden. Misschien merk je zelf dat ook al ben je er fysiek bij, je gedachten zijn er niet bij.
7. Niet voor jezelf zorgen
Wanneer je last hebt van een burn-out, gaan sommige mensen over op ongezonde overlevingsstrategieën zoals teveel drinken, teveel roken, alleen nog maar junk food eten, helemaal niet of veel te weinig eten of niet genoeg slapen. Zelfmedicatie is een ander probleem en dat kan bv zijn dat je alleen nog maar slaapt met slaappillen, meer alcohol drinkt aan het einde van de dag om te ont-stressen of juist meer koffie gaat drinken om jezelf elke morgen naar je werk gesleept te krijgen.
8. Alleen nog bezig zijn met je werk.... vooral als je niet aan het werk bent
Ook al ben je vrij en niet aan het werk, je besteedt enorm veel energie aan piekeren over je werk. Je werk zorgt er dan voor dat je niet in staat bent om te herstellen van de stress van je dag. Om wel te kunnen herstellen heb je tijd voor jezelf nodig als de daadwerkelijke taak stopt....en tijd om te stoppen met nadenken over die taak.
9. Algemeen verminderde voldoening
Dit is de neiging om je minder gelukkig en voldaan te voelen met je carrière en je thuissituatie. Je kunt je zelf onvoldaan voelen of het gevoel hebben dat je vast zit in wat er ook maar aan de hand is.
10. Gezondheidsproblemen
Na een lange periode kan chronisch stress voor serieuze gezondheidsproblemen zorgen, zoals maag/darm klachten, hart problemen, depressie of overgewicht.
En wat nou als je al in een burn-out zit?
Wat doe je als je bovenstaande symptomen herkent:
Neem ontspanning serieus
Of je nou gaat mediteren of een boek lezen of muziek luisteren of lange stukken gaat wandelen of op visite gaat bij vrienden of familie, denk goed na over wat je doet en of het jou ontspant en maak er dan tijd voor vrij.
Zorg voor een leuk "buiten het werk om" leven
Ga op zoek naar iets buiten het werk om waar je passie voor voelt, wat je uitdaagt en waar je blij van wordt. Of dat nou een hobby is of sport of vrijwilligerswerk, dat maakt niet uit.
Haal de stekker eruit
Hoewel communicatie technologie productiviteit kan stimuleren, kan het soms ook als een stressor werken en tijd afpakken van familie tijd, vakantie of andere sociale activiteiten. Bewaak je grens door je mobiele telefoon uit te zetten tijdens het eten bv. en kijk alleen nog maar op bepaalde tijden naar je email.
Zorg dat je voldoende slaapt
Onderzoek wijst uit dat minder dan zes uur slaap per nacht het risico op burn-out aanzienlijk vergroot. Niet alleen omdat slecht slapen een negatieve invloed heeft op je werk inzet, maar vooral omdat het kan leiden tot extreme uitputting en verminderde motivatie. Daarnaast maakt het je gevoeliger voor stressvolle gebeurtenissen, belemmert het je mentale vermogen, wordt de kans groter dat je fouten maakt en wordt het steeds moeilijker om alle balletjes tegelijk in de lucht te houden. Het omgekeerde is ook waar. Voldoende slaap kan je geheugen verbeteren bv.
Herstellen van Chronische stress en burn-out betekent dat je de eisen aan en van jezelf moet verminderen/verwijderen. Slaap is een strategie om je eigen hulpbronnen weer aan te vullen.
Organiseer jezelf
Als mensen in een burn-out zitten besteden ze vaak een hoop tijd aan piekeren of zorgen maken dat ze belangrijke dingen zijn of gaan vergeten. Organiseer jezelf, maak je hoofd leeg, hoi je agenda bij. maak een to-do lijst voor jezelf en prioriseer die. Op die manier hoef je niet alles zo krampachtig in je hoofd te houden en heb je een systeem waar je op kunt vertrouwen.
Stem je af
Het is belangrijk dat je je afstemt op de voorlopers van burn-out en chronische stress. Signalen van je lichaam die je vertellen dat je teveel stress hebt zoals: meer hoofdpijn, stijven schouders en nek, misselijkheid of kramp in je buik. Qua mentale gezondheid moet je letten op tekens van depressiviteit. Dus als de problemen waar je mee worstelt ernstig zijn en erger worden, dan wordt het misschien tijd om op zoek te gaan naar professionele help.
Weet wanneer jij het bent en wanneer zij het zijn
Burn-out komt soms door interne factoren, maar soms is het ook een gevolg van externe factoren. Vraag jezelf dit: "Waar komt dit vandaan?", zodat je op zoek kunt gaan naar datgene wat jou zoveel stress bezorgt en hoe jij je interne hulpbronnen op peil kunt houden, zodat je je beste beentje voor kan blijven zetten.
Soms is burn-out echt veroorzaakt door het werk. Denk bv aan de crisis, reorganisatie of faillissement etc. Dit alles verhoogt de druk op de werknemers en burn-out kan daar het gevolg van zijn. Om erachter te komen of het tijd wordt voor een andere baan, kijk dan vooral eerst of jouw functie niet meer past bij wat jij wil of dat jij niet meer past bij de organisatie.
Ontdek wanneer genoeg genoeg is
Overweeg om te praten met je manager of met HR over bv een stress management training of bv een communicatie training en creëer een betere positievere werkomgeving. Zeg bv dat deze trainingen jou gaan helpen om een betere medewerker te worden en daarmee help je ook het bedrijf.
Voel je je aangesproken door mijn artikel en heb je het gevoel dat je over bepaalde dingen wil praten met mij? Meld je dan aan voor een je-moeiteloze zelf sessie. Ik sta je graag te woord.