Blogs frontpage » Gezondheid » De voordelen van loslaten
26/1-14 om 16.57 door: Barbera

De voordelen van loslaten

Loslaten - HSP -ArnhemKennen we niet allemaal iemand die niet los kan laten? Iemand die levenslang wrok koestert naar anderen? Iemand die alles doet om zijn zin te krijgen?

Al duizenden jaren lang leven mensen op een wraakzuchtige en controlerende manier, waarbij ze elkaar op ernstig pijnlijke manieren behandelen. Wanneer zal dat stoppen? Wanneer gaan we veranderen? Klinkt simpel, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan.

Loslaten is een proces

Loslaten is geen gebeurtenis, het is een proces

Het is niet echt een schakelaar in je hersenen die je even omgooit. Sommige mensen denken dat loslaten een vorm van afstand nemen is. Dat is niet zo. Het is meer een manier van de controle opgeven, zodat je kunt ophouden met de wereld te dwingen zo te zijn als jij graag zou willen. Hoe minder je worstelt om de wereld te laten zijn zoals jij graag zou willen, hoe meer je open staat voor wat de wereld je allemaal te bieden heeft.

Loslaten voelt beter

Loslaten betekent dat jij er bent voor de wereld. Loslaten is edelmoedig.

Loslaten komt van een vriendelijkere plek in jezelf, en plek met diep respect voor jezelf en voor anderen. Het komt van een plek die gebaseerd is op waardering voor de uitdagingen van het leven voor ons allemaal.

Het leven is kort en onvolmaakt en zal dat ook altijd zijn. Dat is waar voor mij, voor jou en voor de 7 biljoen andere mensen op onze planeet. Wij zijn de enige levensvorm die op deze planeet rondloopt die probeert iemand te laten boeten voor een bepaalde situatie. Helaas hebben die persoon of personen die we willen laten boeten,  net zo min controle over de situatie als jij of ik.

Loslaten betekent dat we er het beste van maken

Dus hoe kan iemand anders ons nou veiligheid bieden als zij het zelf ook niet hebben of niet kunnen krijgen? Hoe kan iemand ons het eeuwige leven geven als ze het zelf niet hebben en nooit gaan krijgen? Waarom blijven we volhouden dat de situatie voor ons anders is dan voor een ander? Of waarom houden we vol dat dat zo zou moeten zijn?

We willen allemaal een gelukkig en veilig leven en dat is prima, maar we kunnen dat niet bereiken ten koste van een ander. En daar zit hem nou precies het probleem. We krijgen alleen maar geluk en veiligheid door er het beste van te maken, terwijl we onderdeel blijven uitmaken van de schepping van het leven. We kunnen niet door blijven gaan dingen te doen ten koste van een ander alleen maar om onze zin te krijgen of omdat de situatie ons eigenlijk wel bevalt zoals hij is. Op het moment dat we ons gaan bekommeren om het welzijn van de rest van de wereld is het niet meer nodig om egoïstische te zijn en alleen aan onszelf te denken.

Namaste! En een fijne dag.