Blog
10 manieren om je grenzen te ontdekken en aan te geven
10 manieren om je grenzen te ontdekken en aan te geven
Grenzen zijn noodzakelijk in gezonde relaties en bij het hebben van een gezond leven. Het instellen en in stand houden van grenzen is een vaardigheid. Helaas is het een vaardigheid die velen van ons niet geleerd hebben. Misschien dat we hier en daar wat aanwijzingen oppikken, uit ervaring of door te kijken naar anderen. Maar voor velen van ons is het neerzetten van grenzen een relatief nieuw en uitdagend concept.
Het hebben van gezonde grenzen betekent weten en begrijpen wat je grenzen zijn.
Hieronder wat inzichten om betere grenzen te bouwen en ze te handhaven:
1. Benoem je grenzen
Je kunt geen goede grenzen stellen als je niet zeker weet waar je staat in het leven. Dus identificeer je fysieke, emotionele, mentale en spirituele grenzen. Overweeg wat je kunt tolereren en kunt accepteren en wat je juist oncomfortabel en gestrest doet voelen. Deze gevoelens helpen ons te identificeren wat onze limieten, onze grenzen zijn.
2. Stem af op wat je voelt
Twee gevoelens springen eruit als rode vlaggen of aanwijzingen dat we onze grenzen aan het loslaten zijn, namelijk ongemak en wrok. Als je het denken aan deze gevoelens indeelt op een schaal van 1-10, waarbij 10 staat voor er continu aan denken, dan zit je tussen de 6-10 al in de hogere zone.
Als je in de hogere zone zit tijdens een gesprek of in een bepaalde situatie, vraag dan eens aan jezelf, waardoor komt dat? Wat is er met dit gesprek of de verwachting van de ander wat mij zo dwars zit?
Wrok wordt meestal veroorzaakt door het gevoel te hebben dat je niet gewaardeerd wordt of dat er misbruik van je wordt gemaakt. Vaak is het een teken dat we onszelf voorbij onze grenzen gepusht hebben, omdat we ons schuldig voelen (en een goede dochter, vrouw of medewerker willen zijn) of omdat iemand anders ons hun verwachtingen of zienswijze heeft opgelegd.
Als iemand iets doet wat jou je ongemakkelijk doet voelen, dan is dat een aanwijzing dat ze mogelijk over je grenzen heen gaan.
3. Wees direct
Bij sommige mensen is het onderhouden van gezonde grenzen makkelijker en is het niet noodzakelijk om deze direct en duidelijk aan te geven. Vaak is dit het geval bij gelijkgestemde mensen, mensen die op jou lijken qua communicatie stijl, persoonlijkheid en algemene kijk op het leven. Jullie zullen elkaar op een soortgelijke manier benaderen.
Met anderen, zoals bijvoorbeeld mensen met een andere persoonlijkheid of culturele achtergrond, is het noodzakelijk om directer je grenzen aan te geven. Neem het volgende voorbeeld: Een persoon vindt dat het uitdagen van iemands mening een gezonde manier van communiceren is, maar de andere persoon ziet dit als respectloos en voelt zich daardoor gespannen.
Soms zijn er situaties dat het noodzakelijk is dat je direct bent in je communicatie. Bijvoorbeeld, in een relatie met je partner, kan tijd een grenzen probleem worden. Partners moeten praten over hoeveel tijd ze nodig hebben voor zichzelf en hoeveel tijd ze samen kunnen doorbrengen.
4. Geef jezelf toestemming
Angst, schuldgevoelens en twijfelen aan jezelf zijn grote potentiële valkuilen. Misschien zijn we bang voor de reactie van de ander als we onze grenzen aangeven en handhaven. Misschien voelen we ons schuldig als we voor onszelf opkomen of als we nee zeggen tegen een goede vriend of familielid. Veel van ons geloven dat we in staat zouden moeten zijn om te kunnen gaan met elke situatie of dat we ja moeten zeggen omdat we een goede dochter of zoon zijn, ook al voelen we ons leeggezogen of misbruikt. Misschien vragen we ons wel af of we het überhaupt wel verdienen om grenzen te hebben.
Grenzen zijn niet alleen een teken van een gezonde relatie, ze zijn ook een teken van respect voor jezelf. Dus geef jezelf toestemming om grenzen te hebben en ze ook aan te geven.
5. Oefen zelf bewust zijn
Het hebben van grenzen gaat over het focussen op je gevoels en deze te eren. Als je merkt dat je de teugels laat vieren en dat je niet meer je grenzen bewaakt, vraag jezelf dan af: Wat is er verandert? Overweeg: Wat ben ik aan het doen of wat doet de ander? of: Wat lokt de situatie uit waardoor ik me wrokkig of gestrest voel? Overdenk dan je opties: Wat ga ik aan deze situatie doen? Waar heb ik controle over?
6. Overweeg je verleden en heden
Hoe je opgevoed bent samen met je plaats in je familie kunnen extra hindernissen worden bij het stellen en behouden van je grenzen. Als je de rol had van verzorger, dan heb je geleerd om te focussen op anderen, terwijl je jezelf fysiek en emotioneel liet leeglopen. Het negeren van je eigen behoeftes is misschien wel normaal geworden voor jou.
Denk ook eens na over de mensen in je directe omgeving. Is de relatie wederzijds? Is er een gezond "geven en nemen? "
Naast relaties kan ook je omgeving ongezond zijn. Bijvoorbeeld, als jouw werkdag bestaat uit 8 uur per dag werken, maar je collega's werken allemaal minstens 10-11 uur, dan is er een stilzwijgende verwachting jezelf voorbij te gaan op het werk. Het kan een enorme uitdaging zijn om de enige of een van de weinigen te zijn die probeert er een gezonde werk-prive balans op na te houden. Ook hier is het dus enorm van belang om te luisteren naar je gevoelens en deze ook te eren.
7. Maak voor jezelf zorgen een prioriteit
Een van de dingen waarop ik me richt in mijn coaching is een prioriteit maken van het voor jezelf zorgen. Dit betekent o.a. dat je jezelf toestemming geeft jezelf op de eerste plek te zetten. Wanneer we dit doen, wordt onze behoefte aan het stellen en bewaken van onze grenzen namelijk sterker. Voor jezelf zorgen betekent ook dat we herkennen hoe belangrijk onze gevoelens zijn en dat we die moeten respecteren. Deze gevoelens hebben als doel ons belangrijke aanwijzingen te geven over ons welzijn en wat ons gelukkig of ongelukkig maakt.
Jezelf op de eerste plaats zetten geeft je ook de energie, de gemoedsrust en de positieve kijk om meer aanwezig te zijn bij anderen en er voor hen te zijn. En als wij beter in ons vel zitten dan kunnen we ook een betere vrouw, moeder, man, collega of vriend zijn.
8. Zoek steun
Als je grenzen aangeven lastig vindt,ga dan op zoek naar steun, of dat nou bij vrienden, familie, een support groep, de kerk of coaching is. Bij vrienden en familie kun je zelfs met elkaar afspreken dat je samen grenzen stelt en dat je elkaar erop aanspreekt als de ander zich niet aan die grenzen houdt.
Ook zijn er diverse boeken te vinden over dit onderwerp.
9. Wees assertief
Natuurlijk weten we dat het niet genoeg is om grenzen te bouwen, we moeten ze ook handhaven. Ook al weten we dat mensen onze gedachtes niet kunnen lezen, toch verwachten we van anderen dat ze weten wat ons pijn doet. En omdat ze dat niet weten is het belangrijk om op een assertieve manier te communiceren met de ander wanneer deze over een grens heen gaat.
Laat de ander op een respectvolle manier weten wat je nou precies vervelend vond en kijk samen naar een oplossing.
10. Begin klein
Net als elke andere nieuwe vaardigheid vraagt het assertief communiceren van je grenzen oefening. Begin met een kleine grens die voor jou niet bedreigend is en vergroot deze dan langzaam naar meer uitdagende grenzen. Voel je gesterkt door je successen en probeer niet meteen iets aan te pakken wat te groots is.
Het stellen van grenzen vraagt moed, oefening en steun, maar onthou dat het een vaardigheid is die iedereen kan leren!
Als jij ervaringen hebt met het stellen en handhaven van je grenzen en je wilt ze delen zodat anderen daar baat bij hebben, laat dan een berichtje achter hieronder.
Heb je hulp nodig bij het stellen en handhaven van je grenzen? Wil je weten hoe ook jij dit moeiteloos kunt doen op een manier die bij jou past? Ik help je graag.