Blogs frontpage » Burnout » 5 tips om meer tijd te hebben voor jezelf
08/12-14 om 12.43 door: Barbera

5 tips om meer tijd te hebben voor jezelf

tijd voor jezelf 2beinbalance arnhemHet leven is druk en snel, daar is geen ontkennen aan. Mensen en families hebben altijd te weinig tijd, iedereen heeft haast en werkt meer dan ooit. Laten we het principe van "waar we onze focus op leggen, dat groeit" eens toepassen om ons te helpen onze focus te veranderen.

Als je de hele dag bezig bent om jezelf te vertellen dat je het te druk hebt en dat je geen tijd hebt, dan garandeer ik je dat je meer drukte zult aantrekken en zult manifesteren en dat je inderdaad geen tijd hebt in je leven. Maar, als je je gedachten en je focus verandert naar wat wel binnen je controle ligt - het NU - dan zul je merken dat je meer voor elkaar krijgt in een dag en met stukke minder stress.

Als tijd een probleem is voor jou, dan heb ik hier wat suggesties om je te helpen:

1. Neem tijd voor jezelf om elke dag te beginnen

Het belang hiervan om stress en burnout te verminderen, kan ik niet genoeg benadrukken! Je kan niet iets weggeven wat je niet hebt, dus zorg ervoor dat je tijd maakt voor jezelf. Is het mogelijk om een uur eerder op te staan om, ongestoord, tijd aan jezelf te besteden? Of een uur te vinden per dag, alleen voor jezelf? Zelfs al is het maar een half uur, vind welke tijd je maar kan, ergens gedurende de dag, voor jezelf.

Het uur dat ik mijzelf elke ochtend geef, is mijn kracht uur. In dit uur bereid ik mij voor op de dag. Zonder dit uur, zou geen enkele van mijn dagen hetzelfde zijn. De dagen dat ik dit uur niet in plan voor mezelf, zijn de dagen dat ik me minder energiek en gemotiveerd voel. Meestal ben ik ook stukke minder productief. Ook merk ik dat ik op die dagen minder goed eet dan gewoonlijk, dus alles heeft er last van.

Of je dit uur nou inzet om te sporten, te wandelen, te stretchen, te mediteren of affirmaties te herhalen in je hoofd, is geheel aan jouzelf. Probeer een of meerdere van deze dingen of vind iets anders wat goed bij jou past. Experimenteer met diverse dingen totdat je jouw dagelijkse "ik voel me goed" ritueel gevonden hebt, welke jou het meeste voordeel en plezier oplevert.

2. Zorg voor een dagelijkse routine

Dit gaat niet alleen over zaken als op dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan, maar ook over zaken als werk en een levensstijl routine. Als we geen structuur hebben in ons leven, dan worden we snel afgeleid, gaan we dingen uitstellen en komt niets eigenlijk ooit echt af. Dit zijn de momenten waarop stress en angst om de hoek komen kijken. Door te proberen een regelmatige routine vast te houden, zonder daarin star of rigide te worden, zul je merken dat je je waarschijnlijk meer op je gemak zult voelen, meer tijd zult hebben en je een algeheel gevoel van rust en welzijn zult ervaren.

3. Probeer meer te delegeren

Wat kun jij loslaten en overdragen aan iemand anders? Hoe hard we het ook proberen, we zijn echt niet in staat om alles zelf te doen zonder dat andere delen van ons leven daaronder lijden. Het kan al iets simpels zijn, zoals iemand in je familie vragen om te helpen met het huishouden of het doen van de boodschappen of het bestellen van je boodschappen online en ze aan huis laten bezorgen - vooral als je al een hekel hebt aan boodschappen doen, in de rij staan, een parkeerplek zoeken en met ware tassen sjouwen, is dit een hele goede optie!

Delegeren is een vaardigheid die we niet alleen thuis moeten leren, het is ook een cruciale zakelijke vaardigheid, die zorgt voor een gezonde "work-life" balans. Ook al voel je je niet op je gemak bij delegeren, probeer het eens uit en je zult merken dat niet alleen je persoonlijke leven, maar ook je zakelijke leven en je welzijn zullen floreren.

4. Maak een lijst en word je gewaar waar jij het meeste tijd aan besteedt.

Kun je iets vinden waar je minder tijd aan zou kunnen besteden? Als je in een positie verkeerd waarin je dat kunt doen, koop dan je tijd terug en reken je rijk. Betaal iemand anders om dingen te doen die jou weghalen bij jouw prioriteiten, zoals bijvoorbeeld een huishoudster.

5. Breng minder tijd door met consumerende media.

Zit je op Facebook, Instagram, Twitter en YouTube of download je de laatste nieuwe app wanneer je maar kunt? Doorzoek je constant het internet met Google? Ben je instaat om je telefoon een uur per dag uit te zetten of deze uit te zetten gedurende bepaalde tijden op bepaalde dagen? Kun je misschien minder vaak je email controleren? Zou je de TV eens vaker uit kunnen zetten?

Wat de oplossing ook is, zorg dat je hem vind en dat je een dagelijkse routine creëert die voor jou werkt. Zonder balans zal je leven uiteindelijk de bocht uit vliegen.

Heb je moeite met het indelen van je tijd? Vind je het lastige een dagelijkse routine te creëren die bij je past? Ik help je hier graag mee. Neem contact met me op, zodat ook jij je in balans en in controle van je eigen leven voelt en zo meer tijd hebt voor jezelf!