Blogs frontpage » Burnout » 11 simpele manieren om goed voor jezelf te zorgen en zo stress te verlichten
22/1-15 om 09.55 door: Barbera

11 simpele manieren om goed voor jezelf te zorgen en zo stress te verlichten

Zelfzorg HSP Burnout 2beinbalance arnhem
Gedicht door: Marie-Thérèse Mentink

Het leven produceert vaak "voorverpakte gestrestheid" die zich in elke vorm kan aandienen. Het kopen van een auto of een huis, schoolgeld betalen, werk zoeken etc. zijn allemaal voorbeelden hiervan. Echter hoe je met deze stress situaties omgaat maakt het grote verschil. Stress kan je of langzaam aantasten of het kan je kracht geven, het hangt er helemaal van af hoe jij voor jezelf zorgt en welke strategieën jij inzet om adequaat met stress om te gaan als deze op je pad komt. Als je de laatste tijd extra gestrest bent, dan is het belangrijk om te onthouden wat JOUW waarde is en genoeg tijd te nemen voor gepaste zelfzorg.

Vind vrijheid van stress met deze 11 simpele, maar krachtige zelfzorg tactieken:

1. Haal diep adem

In onze snelle maatschappij vergeten we vaak om rustig aan te doen een aandacht te schenken aan onze ademhaling. Het nemen van korte, stotende ademhalingen kan je onrust vergroten, doordat je de instroom van adem beperkt naar je longen. Het nemen van diepe buikademhalingen heeft aangetoond dat het je hartslag vertraagt, je bloeddruk verlaagt en je helderheid van geest geeft.

Als je merkt dat je wel wat zelfzorg kunt gebruiken, neem dan diepe ademhalingen en visualiseer je zelf op een kalme, rustige plek. Hierdoor zal je stress verminderen en je ademhaling zich reguleren.

2.Beoefen meditatie

In het oosten beoefent men al eeuwen het zelfzorg ritueel van meditatie. Men gelooft dat het ons verbind met onze hogere zelf, spirituele leiders, engelen en gidsen. Het herstelt ook cellen en kan zelfs ons DNA transformeren! Wanneer je zit of ligt in een rustige omgeving en je alleen concentreert op je ademhaling en het genot van in leven zijn dan is het mogelijk om stressvolle situaties buiten te sluiten en in contact te komen met datgene waar het echt om gaat, je binnenste zelf.

3. Plaats geneeskrachtige voorwerpen in je leefruimte

Als je je een beetje losgekoppeld en overweldigd voelt, probeer dan eens kristallen in je woon- of slaapkamer te plaatsen. Ook het plaatsten van rustige, inspiratievolle schilderijen, een kleine zen-waterval voor binnen of wat mooie binnenplanten kunnen helpen. Al deze dingen balanceren je energie weer en geven je een veilige plek om te ontspannen en je energie weer op te laden, vooral als je je hectisch en verspreid voelt.

4. Geniet van tijd in de natuur

Vaak bouwt stress zich op, vooral als we niet voldoende tijd buiten, in de natuur, hebben doorgebracht. Een worden met de natuur en moeder aarde, helpt je om geaard en in connectie met jezelf en alles wat is, te blijven. De zon voelen schijnen op je huid laat je op en herinnert jou eraan wat een zegen het is om in leven te zijn.

De natuur geeft ons krachtige geneeskrachtige eigenschappen die ons kunnen doen vergeten wat de oorzaak is van ons ongemak en onze stress.

5. Probeer aromatherapie

Aromatherapie kan automatisch ons stress niveau verlagen en een diep en vredig gevoel oproepen. Naast de verlichting van stress, gelooft men dat aromatherapie ook je immuunsysteem een boost kan geven. Stress kan je vatbaar maken voor ziekte(s) en aromatherapie kan die chemicaliën in ons brein stimuleren die infectie bestrijden.

Een van de meest bekende geuren om te helpen stress te verminderen is lavendel. Probeer eens wat lavendel wierook te branden de volgende keer dat je je gestrest voelt. Je kunt ook lavendel essentiële olie kopen als je er niet van houdt om dingen aan te steken in je huis.

6. Knuffel iemand

Een warme knuffel van iemand die je kent of zelfs een vreemde is simpel, maar erg effectief in de bestrijding van stress. Daarbij herinnert het je aan alle positieve dingen die het leven te bieden heeft. Knuffelen verhoogt de productie van het "liefdeshormoon" oxytocine. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je bloeddruk daalt, je hartslag vertraagt en dat alle spanning die je voelt kan wegvloeit. Het zorgt er ook voor dat je je geliefd, verwelkomt en getroost voelt.

De volgende keer dat je je gestrest voelt, probeer dan eens een knuffel! De menselijke aanraking is er krachtig en kan onmiddellijke voordelen bieden, ongeacht wat het leven je voorzet.

7. Ga sporten in een groep

Sporten heeft bewezen je stress niveau te verlagen. Tijdens het sporten komen er ook endorfines vrij, die er voor zorgen dat je je meteen euforisch en vol energie voelt. Sporten met andere mensen geeft je ook nog eens een gemeenschapsgevoel en een gevoel van verbondenheid met anderen terwijl je iets doet wat goed is voor je lichaam. Als je een sportschool in de buurt hebt, probeer dan eens een paar groepslessen uit als je een leuke manier wilt ontdekken om je stress niveau te verlagen,

8. Elimineer oorzaken van stress

Als je er in slaagt om een paar oorzaken van stress te elimineren, dan heb je gelijk meer tijd voor jezelf, meer energie en een grotere 'emotionele capaciteit'. Natuurlijk kun je je werk of je rekeningen niet onmiddellijk elimineren, maar als je stress ervaart van het hebben van te veel verplichtingen, probeer dan die gene te laten vallen die niet strikt noodzakelijk zijn. Ongeacht wat anderen misschien zullen denken of zeggen, jij hebt de vrijheid om te bepalen hoe jouw eigen schema er uit ziet en wanneer je wat 'jou' tijd inplant.

9. Vraag om een massage

Of je nou je partner om een massage vraagt of je maakt een afspraak bij een massagesalon in de buurt, een massage is een uitstekende manier om voor jezelf te zorgen en om zo stress te verlagen en je zelf te laten vervoeren naar een plek van volledige gelukzaligheid. Massage therapie kan de knopen in je schouders en rug aanpakken, terwijl je gelijktijdig werkt aan het loslaten van eventuele emotionele grauwen die je voelt, waardoor je een schat aan voordelen over houdt, zowel fysiek als emotioneel. Je bent het waard om je bruisend en ont-strest te voelen!

10. Neem een Epsom zout bad

Epsom zout baden staan bekend om hun positieve effecten op lichaam en geest. Warm water helpt bij zeurende en pijnlijke gewrichten, maar door er epsom zout en een paar druppels van je favoriete essentiële olie aan toe te voegen, ontspan je ook het zenuwstelsel en help je het magnesium niveau in je lichaam weer aan te vullen. Magnesium helpt bij de productie van serotonine, een stemming-verbeterende chemische stof in je hersenen die het gevoel van kalmte en sereniteit vergroot. Zoutbaden helpen ook bij het verwijderen van toxinen uit het lichaam, wat weer helpt bij het verlichten van stress een vastzittende spanning.

11. Eer je innerlijk kind

Deze laatste tip kan je helpen om je meest kinderlijke wensen te kanaliseren en je volwassen verantwoordelijkheden en tijdje te vergeten. Als je klaar bent met werken, doe dan eens iets waar je achtjarige zelf blij van zou worden. Ga buiten spelen in je tuin en ga volledig op in de wonderen van de natuur, ga met je kinderen karten of speel verstoppertje met ze. Er gaat niets boven het kind in ons naar buiten laten om een tijdje te spelen om ons eraan te herinneren dat het leven niet altijd zo serieus hoeft te zijn als wij het vaak maken!

Heb jij nog meer tips? Deel ze dan hieronder, dank je!

Heb je moeite met 1 van bovenstaande tips toe te passen in je leven of zou je het fijn vinden hier samen met iemand aan te werken? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvende gratis sessie en leer je eigen innerlijk kind weer ruimte te geven!