Blogs frontpage » HSP » Ode aan de hooggevoelige man
08/2-15 om 14.35 door: Barbera

Ode aan de hooggevoelige man

Hooggevoelige man arnhem hsp 2beinbalanceGevoelige mannen zijn enorm aantrekkelijk. Zij maken de weg vrij voor de nieuwe ontwikkelde man. Sterk en gevoelig. Intuïtief en krachtig. Ze zijn in staat om liefde te geven en te ontvangen zonder tegenstrijdigheid, zonder "niet beschikbaar" te zijn en zonder bindingsangst.

Omdat ik empathisch en een groot fan van gevoeligheid ben, wil ik empathische mannen (en vrouwen) helpen dit aspect van hen te cultiveren en om er comfortabel mee te zijn. Empathische mannen hebben het vaak zwaarder dan vrouwen, omdat in de westerse cultuur en gevoelige man al gauw gezien wordt als zwak of te vrouwelijk. Dit is een enorme misvatting. De nieuwe geëvolueerd man is bekwaam in het balanceren van zowel het mannelijke als het vrouwelijke in hem en daarmee belichaamt hij zijn volledige kracht.

Empathen zijn hoog-gevoelige, precies afgestemde instrumenten als het gaat om emoties. Ze voelen alles, soms zelfs extreem en zijn minder geneigd om gevoelens te intellectualiseren. Dit is vooral voor mannen een uitdaging, omdat zij tijdens hun jeugd vaak te horen hebben gekregen "Grote jongens huilen niet". Daarom is het voor gevoelige mannen zo belangrijk dat ze het stereo-type loslaten en leren om zichzelf en hun gaven te omarmen. Ik begrijp hoe kwetsend de negatieve boodschappen over "te gevoelig" kunnen voelen en ook hoe snel je overweldigd kunt raken door de vele stimuli in de wereld. Ikzelf ben altijd enorm afgestemd geweest op andermans stemmingen, goed of slecht. Voordat ik leerde hoe ik mijn energie moest beschermen, voelde ik die stemmingen sterk in mijn lichaam. Drukke plekken versterkten mijn empathie.

Wat ik ontzettend mooi vind aan mannelijke empathen is dat ze kunnen voelen waar je mee zit. Sommigen kunnen dit doen zonder andermans gevoelens over te nemen. Maar velen, in voor- en tegenspoed, zullen zoals ikzelf en veel van mijn cliënten, emotionele sponzen worden van andermans stress. Vaak overschrijft dit het sublieme vermogen om positieve emoties te absorberen. Als empathen omgeven zijn door vrede en liefde, dan neemt hun lichaam dat op en floreren ze. Maar negativiteit voelt vaak als aanvallend en vermoeiend. Hierdoor zijn empathen over het algemeen een makkelijk prooi voor emotionele vampieren, wiens angst of woede hen kan teisteren. Als onbewuste afweer kunnen empathische mannen ook aankomen als een soort van buffer. Tevens kan de gevoeligheid van een empaat nogal overweldigend zijn in een romantische relatie. Velen blijven alleen, omdat ze niet geleerd hebben om hun speciale behoeften kenbaar te maken aan een partner.

De empathie van een man stelt hem in staat om dieper lief te hebben en toegewijder te zijn in een liefdevolle relatie. Empathische mannen moeten hun gevoeligheid koesteren terwijl ze zichzelf tegelijkertijd ook goed moeten aarden en grenzen moeten stellen met negatieve mensen, zodat ze niet leeggezogen worden.

Herkennen dat jij een empaat bent is de eerste stap in het de baas worden van je emoties, in plaats van er steeds weer in te verdrinken. Van een empaat tot een andere, ik wil jouw gevoeligheid rechtvaardigen zodat je niet het gevoel hebt dat je gek aan het worden bent. Ik heb al zoveel mensen hier in de praktijk gehad die tegen me zeiden dat ze dachten dat er iets met hen mis was, "ik voel me zo'n mietje". Dat is dus niet waar! Ons systeem laat alleen meer door. Realiseer jezelf ook dat het feit dat jij de enige bent die iets voelt, niet automatisch betekend dat het niet waar is. Om vastberaden te blijven in een emotioneel ruwe wereld, moeten empaten voldoende zelfkennis hebben om duidelijk hun behoeften uit te kunnen spreken. Je empathie de baas blijven zal je zelfzorg en je relaties verbeteren. Hier is een samenvatting van de empaat.

De voordelen van de Empathische Man

- Je hebt een groot hart en je bent goed in het helpen van anderen
- je gevoeligheid maakt jou gepassioneerd, een geweldige minnaar en buitengewoon sensueel.
- je bent intuïtief wat betreft de gedachten en emoties van anderen
- je reageert op emoties en je kunt je verplaatsen in andermans gevoelens.
- je staat in verbinding met je lichaam en je emoties
- je hebt een tastbaar gevoel voor spiritualiteit.

De nadelen van de Empathische Man

- je bent een emotionele spons, je absorbeert andermans negativiteit
- je bent zo gevoelig voor emoties, dat het soms voelt alsof je een elektriciteitsdraad bent zonder isolatie
- je bent gevoelig voor spanning, depressie en vermoeidheid
- je kunt je ingesloten voelen als je samen woont met anderen
- je kunt last hebben van chronische, slopende lichamelijke klachten
- je hebt moeite met het stellen van grenzen bij leegzuigende mensen en ze lopen dus gemakkelijk over je heen.

Jezelf goed leren kennen en weten welke eigenschappen productief zijn en welke niet maakt jou vrijer. Natuurlijk wil je emotioneel liefdadig, intuïtief en open - alle middelen van een empaat -  zijn. Maar empathie zorgt er niet voor dat je vrij en blij rond loopt als je je constant rauw, gemakkelijk gebroken en emotioneel uitgeput voelt of omdat je jezelf steeds weer emotioneel moet verdedigen. Als je je als mannelijk empaat op je gemak wilt voelen in je eigen huid, dan is het belangrijk dat je de juiste mix vind van intellect, gevoelens en aarding. Hier wat oefeningen die jou daarbij kunnen helpen.

Emotionele actie stap: Hoe empathische mannen (en vrouwen) balans kunnen vinden.

Beoefen deze strategieën:

Doe een beroep op je intellect. Als je je emotioneel uitgewrongen voelt of als je vermoed dat je de emoties van iemand anders hebt overgenomen, gebruik dan je verstand om er logisch naar te kijken om zo spanning tegen te gaan. Herhaal deze mantra: "Het is niet mijn taak om de emoties van anderen op me te nemen. Ik kan liefdevol zijn zonder dat te doen."

Plan stilte tijd in om emotioneel te decomprimeren. Maak er een gewoonte van en kalmerende mini-breaks in te bouwen in je dag routine. Adem frisse lucht in. Rek je uit. Wandel even kort door kantoor. Deze korte pauzes verminderen excessieve stimulatie en het non-stop doorgaan.

Beoefen guerrilla meditatie. Om een emotionele overbelasting tegen te gaan, ga je zodra je dit voelt een paar minuten mediteren. Zoek een rustige plek en sluit je ogen. Nu doe je 2 dingen tijdens het mediteren. Als eerste blijf je opgebouwde negatieve emoties - eenzaamheid, zorgen en meer- uitademen. Voel hoe ze verminderen en uiteindelijk verdwijnen bij elke uitademing. Als tweede leg je je hand over je hart en visualiseer je dat je van kop tot teen omgeven wordt door een soort liefdevolle-vriendelijkheid. Hierdoor zul je je snel weer ontspannen.

Definieer en eer je empathische behoeften. Bescherm je gevoeligheid. In een kalm moment, maak een lijst van je top 5 meest emotionele-stress situaties. En bedenk dan een om daar mee om te gaan, zodat je beslagen ten ijs komt als ze zich voordoen. Bijvoorbeeld:

Als iemand teveel van je vraag, vertel ze dan beleeft "nee". Je hoeft die nee ook niet uit te leggen.
Als je weet dat je na 3 uur socialiseren je max. bereikt hebt - ook al ben je gek op die mensen - ga er dan heen met je eigen auto of zorg dat je alternatief vervoer hebt, zodat je weg kunt wanneer jij dat wil.
Als grote menigten overweldigend zijn, eet dan van te voren een maaltijd hoog in proteïne (dit aard jou) en ga in een hoek zitten of staan, blijf in ieder geval niet midden in de menigte.
Als je neus overweldigd wordt door parfum, vraag dan aan je vrienden of ze in het vervolg geen parfum meer willen dragen. En als je het niet kunt vermijden, ga dan in de buurt van een raam staan of loop regelmatig even weg, bijvoorbeeld naar buiten, om een frisse neus te halen.
Maak een privé, alleen voor jou plek in je huis. Hier kun je je dan terugtrekken als je even de behoefte hebt om je terug te trekken en alleen te zijn.

Als empathische mannen bovenstaande zaken kunnen leren om zo hun gevoeligheden verder te ontwikkelen en negativiteit weg te jagen, dan zullen ze zich levendiger, liefdevoller en creatiever voelen. Na een tijdje kun je nieuwe strategieën aan deze lijst toevoegen na gelang waar je tegen aan loopt. Je hoeft niet elke keer weer het wiel uit te vinden elke keer als je je emotioneel overweldigd voelt. Met pragmatische strategieën om met dingen om te gaan ter beschikking, kunnen empaten zich veiliger voelen en kunnen hun gevoelige talenten floreren.

Heb jij het gevoel dat je hier wel wat hulp bij kunt gebruiken? Of (her)ken je iemand in bovenstaande die begeleiding hierin nodig heeft? Neem dan contact met met op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, waarin je al handige tips van me mee krijgt. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

Ook kun je je opgeven voor mijn cursus Omgaan met Hooggevoeligheid. Doel van de cursus is om een voor jou meer passende stijl van leven te vinden, om stress en overprikkeling tegen te gaan, om je kwaliteiten te ontdekken en methodes te leren om weer energie op te doen. Om jezelf weer te waarderen om wie je bent.

Heb je ervaringen en/of tips die je wilt delen na het lezen van mijn artikel? Ik zou het leuk vinden als je die hieronder wilt achterlaten!