Blog


Oct 21, 2017
Posted by: Barbera

Hoe te gedijen als hoogsensitief extravert persoon

HSP extravert 2beinbalance arnhem

Ben je zowel hooggevoelig als extravert?

Er zijn veel verkeerde aannames over hoogsensitieve personen (HSPs), bijvoorbeeld het idee dat alle HSPs verlegen, onzeker en introvert zijn. In feite is hooggevoeligheid niet hetzelfde als verlegen, onzeker of introvert. Veel HSPs kunnen zowel gevoelig als verlegen zijn, of gevoelig en introvert, maar dit betekent niet dat alle HSPs dit zijn, of dat het een en hetzelfde is. Elaine Aron zegt dat ongeveer 30 procent van de HSPs extravert zijn en dit kan met zijn eigen set van uitdagingen komen.

Twijfel je op je hoogsensitief bent? Doe dan de quiz!

Introversie en extroversie worden vaak verkeerd begrepen. Mensen denken dat deze termen beschrijven hoe ‘outgoing’ of hoe spraakzaam je bent. Onderzocht door psycholoog Carl Jung, definiëren deze termen in feite waar we onze energie verkrijgen en hoe we het graag gebruiken.

introvert extravert HSP 2beinbalance arnhemIntroverte personen verkrijgen energie door tijd te besteden alleen, met zichzelf, of met een of twee mensen die ze heel goed kennen. Als ze alleen zijn, nemen ze de tijd om te reflecteren en om over ideeën na te denken. Ze houden niet van sociale situaties waar veel mensen samenkomen en ze hebben de neiging om deze situaties te vermijden. Niet omdat ze verlegen of bang zijn, maar meer omdat ze van rustigere, meer doordachte activiteiten genieten.

Extraverte personen verkrijgen energie van hun tijd doorbrengen met veel mensen. Ze gaan graag naar sociale evenementen en activiteiten. Zij houden ervan om anderen te stimuleren en dingen te doen. Gewoonlijk willen extraverte personen zaken uitpraten als een manier om te proberen te dingen te begrijpen en om te gaan met problemen.

Iedereen is in zekere mate een mix van zowel extroversie als introversie. We noemen dit een ambivert. Elke mix heeft zijn eigen beloningen en uitdagingen, vooral voor de HSP.

Hooggevoelige introverten lopen een groter risico om teruggetrokken en geïsoleerd te worden, terwijl gevoelige extraverten gemakkelijk kunnen worden overweldigd door hun sociale activiteiten. HSP extraverten genieten van dingen doen met anderen en ontmoeten graag nieuwe mensen, net als alle extraverten. Maar daarna hebben ze tijd alleen nodig om te herstellen van de stimulatie van het samenzijn met andere mensen en spannende gebeurtenissen.

Hoewel ze echt van sociale activiteiten genieten, zijn extraverte HSPs zoals alle hooggevoelige mensen; ze voelen ook dieper, krijgen veel zintuiglijke informatie binnen en zijn zich zeer bewust van de emoties van anderen. Dit kan ertoe leiden dat ze overweldigd raken ondanks hun wens om deel te nemen. Het uitten van je gevoelens kan ertoe leiden dat anderen je kritiek geven omdat je dingen te persoonlijk neemt of dat je over reageert. Dit kan een uitdaging zijn. Maar ondanks deze uitdagingen, groeien HSP extraverten in het gezelschap van andere mensen en zullen ze altijd proberen om groepsactiviteiten te vinden die zowel plezierig zijn als die hun eigenschap aanvaarden.

Zo kun je je extraverte gevoelige zelf zijn, zonder je sociale leven op te geven:


1. In balans zijn

in balans 2beinbalance arnhemIedereen heeft tijd nodig om te herstellen of 'me-time' zoals ik het graag noem. Dit is vooral belangrijk voor HSPs, zelfs voor extraverte HSPs. Zorg ervoor dat je genoeg ‘me-time’ inplant in je drukke sociale agenda om te reflecteren, te ontspannen en opnieuw op te laden.

Vermijd verzadigd raken met emoties en over stimulatie. Probeer alleen in de natuur te lopen, te mediteren en zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt.

2. Vind een HSP introverte vriendIntroverte HSP  2beinbalance arnhem

Volgens Elaine Aaron worden introverte personen beschouwd als goede luisteraars en ze vinden één op één gesprekken erg fijn. Als HSP extravert kan je medeleven en begrip vinden bij een HSP introvert persoon. Je kunt altijd over van alles praten of diepgaande, zinvolle discussies hebben. En hier genieten we echt van!

3. Vind je passie

Volg je passieJe gevoel is diepgaand en je hebt veel passie voor de doelen waarin je gelooft, dus gebruik die passie om dingen te laten gebeuren in de wereld. De combinatie van je gevoeligheid en extraversie, stelt je in staat om zowel empatisch als inzichtelijk te zijn en waardoor jij je comfortabel voelt om jezelf uit te drukken bij groepen mensen. Deze combinatie geeft u de tools om de wereld te veranderen.


4. Wees jezelf

Wees jezelfJe bent een uniek en mooi mens. Probeer daarom niet om jezelf aan te passen om bij de groep te horen. Trap ook niet in de val om "ja" op alles te zeggen en daardoor jezelf te verliezen. Het kan heel verleidelijk zijn om je hooggevoelige kant te vergeten wanneer je bij de groep wilt horen. Maar je bent een HSP en je hebt andere behoeften dan de meeste andere mensen. Dus geef jezelf toestemming om je unieke zelf te zijn, je ware gevoelens uit te drukken en je unieke kijk op de wereld te delen, door te praten of via een creatieve uitlaadklep.

Twijfel je of je een extraverte of een introverte HSP bent? Plan dan een gratis moeiteloos jezelf sessie met mij en ik geef je het antwoord.

plan afspraak hsp 2beinabalnce arnhem

Heb je mijn gratis HSP overlevingsgids al gedownload?

gratis hsp ebook

 


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!