Blog


Nov 21, 2016
Posted by: Barbera

5 krachtige stappen die je helpen om los te laten en minder pijn te voelen

Sommige van ons denken dat ergens aan vasthouden je sterk maakt, maar soms is dat juist iets loslaten. - Herman Hesse

Het probleem van te vaak terug kijken op je verleden is dat je dan ineens kan ontdekken dat je toekomst ook bij je is weggelopen. - Michael Cibenko

Loslaten 2beinbalance arnhemLeren hoe je iets uit je verleden loslaat, iets dat een onbelangrijke afleiding is of iets waarover je probeert de controle te houden terwijl je geen controle over hebt, kan er voor zorgen dat je enorme hoeveelheden aan tijd en energie overhoudt die je weer kunt spenderen aan zaken die je plezier en voldoening geven.

Het is niet altijd makkelijk. Maar het kan levens veranderend zijn.

In dit artikel vind je 5 stappen die het mij makkelijker hebben gemaakt om in de loop der jaren dingen los te laten.

Ik hoop dat ze jou ook zullen helpen.

Stap 1: Wees je bewust van de voordelen van het niet loslaten.

Waarom is het soms zo moeilijk om dingen los te laten?

Om eerlijk te zijn, zitten er ook voordelen aan het niet loslaten van zaken. In ieder geval voor onmiddellijke bevrediging op de korte termijn.

Je blijft het gevoel houden dat jij gelijk hebt. En de ander fout zit. En dat kan een heel fijn gevoel zijn en een fijne manier van naar de situatie kijken.

Je kan in de rol van slachtoffer kruipen. Zo krijg je aandacht, steun en troost van andere mensen.

Je hoeft niet uit je comfort-zone te stappen. Je kan blijven vasthouden aan wat je kent, wat vertrouwd en veilig voelt, ook al is dat nu slechts een droom.

In het verleden heb ik om deze redenen vastgehouden aan dingen. Soms stel ik nog steeds het loslaten van dingen uit om deze redenen.

Maar ik ben me er wel van bewust dat dit redenen zijn om dingen niet los te laten. En uiteindelijk weet ik dat ze me dat niet waard zijn.

Omdat.....

Wat zijn de lange termijn gevolgen voor mijn leven als ik dingen niet los laat?
Welke invloed hebben zij op de komende 5 jaar van mijn leven en de relaties die ik heb met andere mensen en met mijzelf?

De combinatie van weten dat die voordelen mij op de lange termijn pijn doen en weten dat er nog grotere voordelen kleven aan het loslaten van dingen zijn een krachtige motivator die mij drijft om dingen los te laten voor mijn eigen bestwil en mijn eigen geluk.

Stap 2: Accepteren wat is en dan loslaten

Op het moment dat je accepteert wat er is, wat is gebeurd, dan wordt het makkelijker om los te laten.

Waarom?

Zolang jij in je geest nog worstelt met wat er gebeurd is, dan voed je die herinnering of situatie met meer energie. Je maakt dan wat iemand gezegd of gedaan heeft nog groter en nog krachtiger in gedachte dan het in werkelijk is geweest.

Door te accepteren dat het is gebeurd en dat toe te laten in plaats van je er tegen blijven verzetten, gebeurd er iets vreemds na een tijdje.

De herinnering of de situatie in je hoofd wordt dan steeds minder krachtig. Je voelt je niet meer zo overstuur of verdrietig als eerder. Je wordt emotioneel vrijer.

En dus wordt het makkelijker om los te laten en door te gaan met je leven.

Stap 3: Vergeef

Wanneer iemand je onrecht aandoet, zal dat je waarschijnlijk een tijd zeer doen.

Maar daarna heb jij een keuze. Je kan weigeren los te laten wat er gebeurd is. En de gebeurtenis in plaats daarvan invloed laten hebben op je relatie en in je geest steeds weer herhalen wat er nou is gebeurd.

Of je kunt kiezen om te vergeven.

Eerst accepteren wat er nou is gebeurd maakt het makkelijker om te vergeven.

Wat je ook kunt doen is de focussen op het "moeten" vergeven, omdat dat iets is wat er van je verwacht wordt.

Zoek in plaats daarvan de motivatie om te vergeven voor je eigen bestwil. Do het voor je eigen welzijn, je geluk en voor de tijd die jou nog resteert in je leven.

Catherine Ponder zegt daarover het volgende: "Als je wrok koestert richting iemand anders, blijf je verbonden met die persoon of gebeurtenis door middel van een emotionele band die sterker is dan staal. Vergeven is de enige manier om die band te breken en echt vrij te zijn."

En vergeven betekent ook niet dat je daarmee goedkeurt wat de ander heeft gedaan. Integendeel. Je kiest ervoor om te vergeven, omdat je niet wil dat de persoon of gebeurtenis nog langer invloed heeft op jouw toekomst. Dit zorgt ervoor dat je in de toekomst niet langer tijd en energie hoeft te stoppen in iemand die jou pijn heeft gedaan.

Stap 4: Focus op datgene waar je wel invloed op hebt in je leven

Door telkens in gedachte weer opnieuw te beleven wat er is gebeurd, verander je eigenlijk niet echt iets. Tenzij je een tijdmachine hebt, heb je geen controle over het verleden.

En afgeleid zijn door of je zorgen maken over dingen waar je geen controle over hebt in je leven op dit moment, is verspilde tijd en energie.

Dus vraag jezelf af:

Waar kan ik mijn tijd en energie dan op focussen zodat ik positieve vooruitgang of veranderingen bewerkstellig in mijn leven?
En welke kleine stap kan ik vandaag zetten om daar een start mee te maken?

Mijn ervaring is dat door mijn focus te verplaatsen van waar ik geen invloed op heb naar dat waar ik wel invloed op heb in mijn leven en dit telkens weer opnieuw te doen - door gebruik te maken van bv bovenstaande vragen - het steeds makkelijker wordt om op te houden met piekeren en los te laten van de dingen die gebeurd zijn waar ik toch geen controle over heb.

Stap 5: Opnieuw loslaten (als dat nodig is)

Als je iets los gelaten hebt wat gebeurd is of je afleidde in je leven dan hoeft dat niet te betekenen dat het nooit meer terug komt.

Het leven werkt in dat opzicht niet altijd even goed mee. Het probleem of de afleiding kan opnieuw de kop opsteken.

Dus laat het dan opnieuw weer los.

Ik heb gemerkt dat elke keer als ik iets loslaat, het steeds minder vaak weer terug komt en het elke keer ook steeds minder macht heeft over me.

Bijkomend voordeel is dat dit extra oefenen met loslaten je in de toekomst helpt steeds makkelijker los te kunnen laten. Loslaten is iets waar je na een tijdje steeds beter in wordt.

Kun jij goed loslaten of wat betekent loslaten voor jou? Deel het met me :)

Wil je hulp bij het (leren loslaten), meld je dan aan voor een Moeiteloos Jezelf Zijn sessie en zet de eerste stap naar een vrijer en zorgelozer leven!

Plan moeiteloos jezelf zijn sessie


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!