Blog


Nov 7, 2016
Posted by: Barbera

Introvert? Extravert? Of een beetje van alle twee?

introvert extrovert arnhem 2beinbalanceHeb je je ooit weleens afgevraagd hoe het zou zijn om te verlangen naar het gezelschap van anderen, maar je dan binnen 20 minuten al door hun gezelschap overweldigd te voelen?

Of niet te kunnen wachten op wat "alleen" tijd, maar als je dan alleen bent het gevoel te hebben dat je iets mist?

Dat is de wereld van de extroverte hooggevoelige mens. Net als wandelen op een gespannen koord zonder eraf te vallen, moet de extroverte HSP-er een constante balans zien te bewaren tussen de behoefte naar sociale interactie en de behoefte naar zintuiglijke rust. Dit kan erg verwarrend en uitputtend zijn, maar er zijn wel manieren om hier mee om te gaan.

Hoewel veel HSP-ers introvert zijn, is een kleine minderheid van de gevoelige mensen extrovert. Volgens Elaine Aron is dit ongeveer 30%. Maar het is niet altijd zo duidelijk. De meeste van ons vallen ergens in het midden en bezitten eigenschappen van beide uiteinden van het spectrum. Erachter komen waar jij je bevind op die schaal, zal je helpen om die lijn te blijven bewandelen zonder eraf te vallen.

ambivert 2beinbalance arnhem

Het verschil tussen introvert en extrovert zit hem erin waar zij hun energie vandaan halen. Introverten voelen zich leeggezogen door sociale ervaringen en hebben alleen tijd nodig om hun batterij weer op te laden. Extroverten krijgen hun energie van hun contacten met andere mensen en het doen van dingen en voelen zich leeg als ze allen tijd moeten doorbrengen.

Mogelijk voel jij je als een introvert omdat jouw zintuigen ervoor zorgen dat sociale contacten vermoeiend zijn. Maar als je je moe, depressief of ongeïnspireerd voelt als je te lang alleen bent geweest, dan kan het zo zijn dat je een extrovert bent. En dat is goed nieuws omdat dat betekent dat je mogelijk wat meer naar buiten mag gaan.

introvert extrovert arnhem 2beinbalanceMaar als je hooggevoelig bent, dan verandert dat de zaak een beetje.

Of je nou introvert of extrovert bent, als HSP-er kun je gemakkelijk overweldigd raken door teveel sensorische stimulatie, inclusief andermans energie. HSP-ers hebben veel downtime nodig en een creatieve manier om al die energie die ze oppikken een uitweg te geven. Deze stilte tijd voelt natuurlijker en ontspannener voor introverten, dus mensen die extrovert zijn hebben minder alleen tijd nodig en ook minder vaak.

Extroverten krijgen energie van sociale activiteiten, dus laat je gevoeligheid je niet tegenhouden om op pad te gaan, naar feestjes te gaan, te reizen of evenementen te bezoeken waar je blij van wordt. Zorg er alleen wel voor dat je daarna wat downtime voor jezelf inplant. Dus als je grote plannen hebt voor vrijdag avond, overweeg dan om het zaterdagavond rustig aan te doen. Zo geef je jezelf de tijd en de ruimte om weer op te laden. Tijd nemen om te reflecteren en om werk te maken van je andere creatieve interesses zal je helpen om je gevoelige kant weer op te laden.

Onthoud dat het altijd ok is om nee te zeggen tegen uitnodigingen, ook al ben jij het middelpunt van het feestje.

Wil je meer inzicht in jezelf, je eigen gebruiksaanwijzing en wat hooggevoelig zijn nou specifiek voor jou betekent? Boek een gratis moeiteloos jezelf worden sessie met mij!

Moeiteloos jezlef sessie


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!