Blog


Oct 21, 2016
Posted by: Barbera

4 simpele vragen die de gezondheid van een gevoelige ziel kunnen verbeteren

Quality questions create a quality life. - Tony Robbins

Gezondheid verbeteren HSP 2beinbalance arnhemHeb je je ooit wel eens afgevraagd of je misschien zelfs wel zorgen gemaakt over "Waarom het voor anderen makkelijker is om voor hun gezondheid te zorgen?

Waarom hebben zij meer wilskracht?

En minder problemen?"

En "Wat doe ik verkeerd?"

Dit en meer vroeg ik mezelf constant of vroeger. Het was verwarrend; ik probeerde gezond te eten en regelmatig te sporten, maar mijn lijf was het hier niet mee eens. Gewichtsproblemen. Vermoeidheid. Chronische pijn. Blessure na blessure.

Het antwoord leek voor de hand liggend.

Doe harder je best.

Maar dat maakt alles alleen maar erger of er kwam een nieuw probleem bij. Of alle twee.

De doctoren konden geen touw vastknopen aan mijn symptomen. Op het laatst vroeg ik me echt af of het alleen maar in mijn hoofd zat. Ze zeiden me minder stress te hebben. En dan maakte ik me weer zorgen of zorgen maken het erger maakte. Ze vertelden me dat ze me niet konden helpen. Ik was in paniek, was ik onmaakbaar?

Gevoeligheid is geen Aandoening (en die hoef je dus ook niet te maken)

De diagnose was een overactief zenuwstelsel en zodoende kwam ik bij de term Highly Sensitive People van Dr. Elaine Aron, een psychotherapeut en onderzoeker. Zij zegt dat 15-20 % van de bevolking hoogsensitief is.

Deze simpele eigenschap betekent dat ons zenuwstelsel prikkels intenser verwerkt.

We denken veel. We voelen diep (fysiek en emotioneel). We zijn makkelijk overprikkeld.

Klinkt bekent?

Gedachten zijn prikkels die effect hebben op ons fijn afgestelde zenuwstelsel. Hoe negatiever, hoe meer we lijden. Hoe positiever, hoe meer we tot ons recht komen (zelf vergeleken met anderen).

Vragen zijn een krachtige soort gedachten. Ze prikkelen onze hersenen om op zoek te gaan naar antwoorden, bewijs te verzamelen en verbanden en verhalen te creëren, lang nadat onze bewuste geest al met iets anders bezig is.

Het probleem is simpel.

Ik stelde de verkeerde vragen.

En de oplossing werd overduidelijk. Stel goede vragen.

En dat werkte.

Ik herstelde van mijn burn-out met een betere gezondheid en gelukkiger dan voor die tijd. Ik heb geleerd mezelf de volgende vier vragen elke dag te stellen:

1. Ben ik gericht op de vitaliteit die ik wil of het ongemak dat ik niet wil?

Het klinkt gemakkelijk: focus je alleen op de gezondheid die je wilt hebben.

Maar hooggevoelig zijn betekent dat je erfelijk belast bent om dingen van alle kanten te bekijken. Het is een cadeau van voorzichtigheid, een vroeg waarschuwingssysteem. En het betekent dat je obsessief kunt blijven nadenken over de dingen die je liever negeert.

Je geest is krachtig. Als je gefocust blijft op de pijn in je lichaam, dan maak je je zenuwstelsel gevoeliger voor het opmerken van pijn. En als je je zorgen maakt om gewond te raken, dan regelt je onderbewustzijn een ongeluk voor je.

Als je focust op problemen (of het gat tussen je huidige gezondheid en de gezondheid die je wilt hebben) dan creëer je spanning. Fysiek en emotioneel. En dat geeft een rot gevoel van binnen, verergert je gezondheidsklachten en kan zelf nieuwe problemen veroorzaken.

Maar je aandacht richten op je welzijn stuurt een krachtige boodschap naar je hersenen en je lichaam om je richting een betere gezondheid te sturen. Het helpt je te ontspannen en meer te genieten van het leven, NU (zelfs als je gezondheid niet perfect is).

Tip: Als je merkt dat je je zorgen maakt over dingen die je niet wilt, hou daar dan mee op. Waardeer je gave van het dingen vanuit verschillende perspectieven kunnen bekijken. En richt dan je aandacht op de vitaliteit die je wilt hebben.

2. Vlieg ik door gezonde gewoontes of verdiep ik me in hun waarde?

Gevoelig zijn betekent dat je nadenkt over beslissingen en dat je snel twijfelt aan jezelf. Maar het is makkelijk om verstrikt te raken in de snelheid van het leven en van de ene gezondheidsgewoonte naar de andere te springen.

Je vastbijten in het waarom wil ik een betere gezondheid helpt je committeren aan gezonden gewoontes. Je begrijpt hun waarde.

Maar het is niet genoeg om te weten dat een gewoonte de moeite waard is alleen omdat het je meer energie geeft en je je gezonder en fitter voelt. Je moet dieper graven in je waarom om te ontdekken wat het je brengt wat nog belangrijker is.

Misschien brengt fitter zijn je wel meer gemak en zorgt het ervoor dat je makkelijker contact legt met je familie.

Een paar van mijn diepste waaroms zijn troost, verbinding en erbij horen. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om strenge diëten te vermijden die je voorschrijven wat je wel en niet mag eten (waardoor ik juist meer zin had in 'junk food'). In plaats daar van mag ik alles eten, maar plan ik wel mijn gezonde, troostende maaltijden. En zorg ik voor gezonde snacks gedurende de dag. Een eet ik bewust met mijn volle aandacht bij wat ik proef en voel in mijn mond.

Het blootleggen van je diepste waarom helpt je ontdekken welke specifieke gewoonten je van binnenuit aansporen. Zelfs wanneer het even tegen zit (en dat gebeurd zeker).

Het voor jezelf zorgen werkt dan niet alleen beter, maar je merkt ook minder vliegen en meer blijven.

Tip: Vertraag jezelf en verbind jezelf met de kwaliteiten die van betekenis zijn voor jou zelf en voor anderen. Kies gewoonten die die kwaliteiten ondersteunen.

3. Analyseer ik mijn gezondheid of luister ik naar de wijsheid van mijn lichaam?

Hooggevoelig zijn betekent dat je diep voelt. Het is verleidelijk om in je hoofd te blijven en je te verstoppen van de intensiteit van je emoties en je scherpe gewaarwording van subtiliteiten.

Maar als je dat doet, raak je het contact met de wijsheid van je lichaam kwijt.

Je begint je zorgen te maken over je gezondheid, je analyseert probleem en je zoekt eindeloos naar oplossingen. Ongemak wordt een vijand die je probeert te vermijden. Een probleem om bang voor te zijn. Een aanval om tegen te houden (in plaats van een gezonde boodschap).

Toen ik mijn rug geblesseerd had bijvoorbeeld, duurde de pijn maanden langer dan het me fysiek koste om te herstellen. De fysio schreef rustige oefeningen voor. En hoe meer ik het probeerde, hoe meer pijn ik had en hoe meer het zich verspreidde naar andere plaatsen. Het was niet logisch.

Maar door me af te stemmen op mijn lichaam, voelde ik de spanning van het te vaak te hard proberen. Van het constant verstijven uit angst voor de mogelijke pijn. Van het over-beschermen en overcompenseren. Ik leerde ontspannen om mezelf zo toe te staan steeds zachter te worden en steeds natuurlijker te gaan bewegen. Doordat ik dit deed, kwam mijn lichaam weer in balans en verdween de pijn.

Als je je afstemt op hoe je je voelt dan worden de fysieke sensaties een kompas voor het optimaliseren van je zelfzorg. Voor het bijsturen van je koers. Je hoort je lichaam je zeggen, "Wel dit en niet dat. Het mag wat minder, doe meer je best".

Je blaast je instinctief weten nieuw leven in. Je versterkt je intuïtieve spieren. Je maakt gezonde keuzes die reflecteren wie jij bent.

Tip: Denk na over een aspect van je gezondheid en je zelfzorg en voel dan welke sensaties er in je lichaam plaats vinden als reactie daarop. Waar en wat voel je? Voelt het licht of juist zwaar? Open of gesloten? Voel welke gedachten en gewoonten jouw ondersteunen.

4. Sta ik onder gezonde druk of maak ik het mezelf nodeloos zwaar?

We hebben allemaal een bepaalde hoeveelheid doorzettingsvermogen nodig om onze gezondheid te verbeteren en gezond te blijven. Maar het is veel makkelijker om weg te glijden bij zelf motivatie vandaan naar het jezelf veroordelen. Hooggevoelig zijn betekent dat je je eigen grootste criticus bent.

We zien anderen schijnbaar moeiteloos lange werkdagen maken en daarna ook nog ff uren naar de sportschool gaan, terwijl je slecht eten en weinig slapen. De verleiding is groot dit ook te doen. Maar als onze gevoelige lichamen dit niet aan kunnen of te heftig reageren, dan voelen we ons in de war en teleurgesteld.

"Ik ben lui. Ik haat mijn lijf. Ik ga het nooit redden."

Jouw zenuwstelsel reageert op het tegen jezelf praten alsof het de harde waarheid is. Vaak is dit echter niet.

Het is vaak niet zo moeilijk om te bepalen of je nou gezonden of ongezonde druk ervaart. Vraag jezelf: "Zorgt dit [gevoel of wat je tegen jezelf zegt] ervoor dat ik me anders wil gedragen op een manier waardoor ik me beter voel?"

Als het antwoord nee is, laat het dan los. Het is ongezond. Het doet je geen dienst.

Als het antwoord ja is, kies dan een actie die goed voelt. En waardeer jezelf voor het verkrijgen van grip op de druk in plaats van erin te verdrinken.

Tip: Probeer liefdevol en nieuwsgierig te zijn als je tegen jezelf praat. En controleer of het je helpt of niet. En handel daar dan naar. Behandel jezelf met dezelfde liefdevolle compassie die je ook aan anderen geeft.

Antwoord terug met je super kracht!

Je bent gezegend met een nieuwsgierige geest en een scherp afgesteld innerlijk navigatiesysteem, cadeautjes die jou helpen om verstandige keuzes te maken wat betreft je gezondheid als je de tijd neemt om daar aandacht aan te schenken.

Gebruik je verhoogde waarneming om je gewaar te worden van je emoties en gevoelens en hoe je tegen/met jezelf praat.

Stel jezelf bewust vragen die je in je kracht zetten en wees nieuwsgierig naar de antwoorden. Zonder oordeel.

Behandel jezelf met vriendelijkheid, ongeacht welke keuzes je maakt (en blijf doorgaan met goed voor jezelf zorgen).

En nee dit is niet een instant oplossing. Blijf je koers elke dag bijstellen. Maar welzijn komt van het creëren van een ondersteunende samenwerking tussen je lichaam en je geest.

Stel positieve vragen. Stem je af op de antwoorden. Onderneem actie vanuit je hart. Dan gaat net maken van gezondere zelfzorg keuzes als vanzelf.

Dus waar wacht je nog op?

Nu is het jouw beurt. Zie jij jezelf als hooggevoelig? Zo ja, vertel mij dan welke vraag het grootste verschil heeft uitgemaakt in jouw leven?

Wil jij graag jezelf zijn en blijven ongeacht de situatie waarin je je bevindt?
Wil je kunnen leven vanuit jezelf, je gevoelens goed kunnen uiten en niet alleen je grenzen kunnen stellen, maar ze ook kunnen bewaken?

plan dan een moeiteloos jezelf worden sessie met mij, geheel gratis, via de website!

moeiteloos jezelf zijn


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!