Blog


Oct 7, 2016
Posted by: Barbera

Hoe je werk voor je laat werken als HSP

Hoe je werk voor je laat werken als HSP 2beinbalance arnhem

Proactief zijn en niet reactief is de sleutel tot succes. Ben jij proactief?


hsp werk 2beinbalance arnhemVoor hooggevoelige mensen is het makkelijk om vast te komen te zitten in de slachtoffer rol, zelf als je het hebt over je werk en de manier waarop we onze vrije tijd indelen. We worstelen met het vinden van een goede baan die ons voldoening geeft in deze wereld die nog altijd meer gericht is op financieel gewin.

We proberen een gevoel van kameraadschap te ontwikkelen met onze collega's in kantooromgevingen die ons vaak overweldigen. En we streven ernaar een verbinding te vinden met onze gemeenschap in een tijdperk van elektronische communicatie. Uiteindelijk hebben we vaak het gevoel dat ons leven bestaat uit een aaneenschakeling van worstelingen waar we steeds maar weer mee om moeten zien te gaan. Maar terwijl het ons natuurlijke instinct is om ons terug te trekken, kan juist een proactieve aanpak de sleutel zijn tot succes.

Als we merken dat we ongelukkig zijn over onze situatie, dan klagen we daar over, we voelen ons uitgeput en gefrustreerd en hebben het gevoel dat we "vast" zitten. Met deze mindset plaatsen we onszelf in de rol van slachtoffer als we niet oppassen en daarmee dwingen we onszelf om maar genoegen te nemen met wat het ook is dat er op je pad komt.

Jezelf staande houden in de wereld van vandaag is niet altijd makkelijk voor een hooggevoelig persoon, maar het betekent niet dat je vast zit aan wat je krijgt.

Zelfkennis is de eerste stap tot het leven leiden dat je wilt hebben. Hoe beter je jezelf begrijpt, wie je bent en wat je wil en nodig hebt, hoe makkelijker het wordt om je te focussen op je doelen en je doelgericht die kant op te bewegen.

Het is het gebrek aan richting die jou doet dwalen van de ene onbevredigende ervaring naar de volgende. Een persoonlijkheidstest kan erg behulpzaam zijn om je te helpen ontdekken wie je nou echt bent.

Zodra je weet wat je wil, wacht dan niet tot het vanzelf naar je toe komt. Ga erop af en claim het. Zorg dat het gebeurd. Als jij je eigen bedrijf wilt hebben, begin dan met het schrijven van een ondernemersplan en maak vast berekeningen. Als je schilder wilt zijn, ga op schilderles.

Wat het ook is, maak er tijd voor in je leven en onderneem actie. Het lijkt misschien een onbereikbare droom of een te grote droom om te laten uitkomen, maar het gebeurd zeker niet als jij geen actie onderneemt. Deel het op in kleinere stukjes, zodat het er niet zo ontmoedigend uitziet.

Hemingway schreef een stuk over het schrijven van een boek, "Het enige wat je moet doen is een echte zin schrijven. En toen ik dat eenmaal had gedaan, kon ik van daar uit verder". Je hoeft niet gelijk een heel boek te schrijven vandaag, maar alleen die ene echte zin. Zet gewoon de eerste stap. Maar zet die stap wel. Actie is de sleutel tot succes.

Creativiteit is een van de plus punten van hooggevoelig zijn, dus gebruik je creatieve geest om mogelijkheden te bedenken voor hoe jij graag zou willen werken. Werkgevers worden tegenwoordig steeds flexibeler als het gaat om werktijden. Voorheen werkte ik fulltime en studeerde ik in de avonduren en het weekend, dus op een gegeven moment vroeg ik mijn baas of ik 2 dagen in de week mocht thuiswerken.

Dit scheelde me enorm veel aan reistijd en die tijd gebruikte ik dan weer om te studeren, terwijl ik toch fulltime aan het werk bleef. Daarnaast gaf het me ook de broodnodige balans tussen werken met anderen in een druk kantoor en de rustige alleen tijd die ik als HSP-er gewoon nodig heb. Ik heb dit alles uitgelegd aan mijn werkgever en die ging akkoord.

Door proactief te zijn, zeg je tegen jezelf en de wereld dat wat jij nodig hebt en wilt belangrijk is. Als je dit gelooft, dan geloven andere mensen dit ook. Mogelijk pas je niet binnen de bedrijfscultuur en heb jij het nodig dingen op een andere manier te doen, maar door te begrijpen wat het is dat je nodig hebt en het bedenken van creatieve oplossingen hiervoor, kun je balans vinden tussen het leven dat je jezelf toestaat te leven en het leven dat je graag wilt leiden.

Vond je dit een fijn artikel en/of herkende je jezelf hierin, deel dat dan met me via info@2beinbalance.com Ik hoor graag van je en geef altijd een reactie.

Loop je tegen dingen aan en kun je hierin wel wat hulp gebruiken? Plan dan een Moeiteloos Jezelf Zijn sessie met mij in en zet die eerste stap!

moeiteloos jezelf zijn sessie


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!