Blog


Sep 21, 2016
Posted by: Barbera

10 karakter eigenschappen van hooggevoelige mensen (en 5 kleine beetjes advies)

Personal space 2beinbalance arnhemIn de snelle, mega digitale wereld van tegenwoordig is de informatie die we krijgen over hooggevoelige mensen vaak negatief van aard. Maar hooggevoelig zijn is niet per definitie een slechte eigenschap. In tegendeel, het is juist een zeldzame kracht die jou kan helpen om met grote innerlijke kracht in deze wereld te navigeren.

Dus als je hooggevoelig bent, maak je dan vooral niet druk. Er zijn daar buiten meer kansen dan ooit om je te helpen leren hoe je goed voor je gevoeligheid kunt zorgen.

Hieronder noem ik 10 eigenschappen, zowel positief als negatief, die je misschien wel bekend in de oren klinken als je een hooggevoelig persoon bent.

1. Je hebt veel "Alleen" tijd nodig

Hoewel dit geldt voor de meeste introverten, is dit vooral van toepassing voor hooggevoelige mensen. Of je nou net een lange dag op het werk achter de rug hebt of een avondje stappen met vrienden, het idee om gelijk weer door te gaan naar een andere sociale activiteit is vaak uitgesloten.

Tip 1: Het belangrijkste wat je kunt doen als je lichaam aan geeft dat je rust nodig hebt, is hier dan ook aan toe te geven. Zet jezelf niet onder druk, plan je dag niet helemaal vol en laat anderen je niet overhalen om dingen te gaan doen waarvan jij voelt dat ze niet goed zijn voor je. Iedereen heeft andere behoeftes en de mensen om je heen moeten jouw behoeftes respecteren. Doe je dit niet dan loop je een vergroot risico op het krijgen van een burn-out.

2. Je hebt regelmatig "meltdowns"

Dit geldt vooral voor die hooggevoelige mensen die nog niet een gezonde manier hebben gevonden om om te gaan met hun hooggevoeligheid. Laten we het erop houden dat het niet raar zou zijn als deze mensen zomaar ineens in huilen uitbarsten over een hartverwarmende reclame of als ze onredelijk kwaad worden als ze bv een vork laten vallen in de keuken.

Tip 2: Als je overweldigt voelen voor jou normaal is, dan vertel ik je nu dat dat dus niet normaal is. Probeer iets te vinden wat voor jou werkt als een uitlaatklep, zoals bijvoorbeeld van je afschrijven om je hoofd leeg te maken of meedoen aan iets als body pump of een bootcamp les om lekker even stoom af te blazen. Jezelf toestaan om even lekker te janken is al genoeg om je cortisol niveau te verlagen en je weer in balans te brengen.

3. Je voelt je niet ongemakkelijk als mensen emotioneel of heel eerlijk worden

Misschien ben jij de enige op het werk die zich niet ongemakkelijk voelt als een medewerker op het werk zit te snikken omdat haar relatie net is uit gegaan. Waarschijnlijk probeer je haar zelfs te troosten, want wat is nou precies het probleem? Eigenlijk vind jij dat ze er nog best goed mee omgaat.

4. Dingen overkomen jou vaak "per ongeluk"

Als een hooggevoelig persoon is het voor jou makkelijk om empathie te voelen en je voor te stellen hoe iets zou voelen als het jou zou overkomen. Hooggevoelige mensen moeten dan ook niet raar opkijken als ze weer eens de scheidsrechter zijn tijdens een ruzie tussen vrienden of als ze te ver zijn gegaan in het proberen problemen op te lossen voor anderen.

Tip 3: Leer hoe je je intenties kan benutten en hoe je blijft onthouden waar het om gaat. Misschien moet je dit bewust oefenen, zodat anderen niet over je korte en lange termijn plannen heen walsen. Oefen met het herkennen van het verschil tussen jouw prioriteiten en die van anderen.

5. Je emotionele leven is gevarieerd en kleurrijk

Dit is niet iets dat je met opzet hebt gekweekt. Je lijkt juist meer emoties te ervaren dan de gemiddelde persoon ervaart zonder daar je best voor te hoeven doen. Tegen de tijd dat jij je ontbijt op hebt 's ochtends, zijn er al een handvol aan emoties, openbaringen en ambities door je hoofd gegaan.

6. Je wordt gemakkelijk en vaak ziek

Dit kan je op 2 manieren voorkomen. Als eerste is het voor hooggevoelige mensen makkelijker om zichzelf uit te laten putten door veel voorkomende stressoren. Hiermee verlagen ze hun weerstand en dit draagt bij tot het gemakkelijk ziek worden. Als tweede kan het ook voorkomen door een onmiddellijke ervaring. Bijvoorbeeld dat je flauw valt als je bloed ziet of dat je je misselijk voelt als je iets gewelddadig ziet op TV.

Tip 4: Als je je vaker ziek voelt dan normaal, wordt het misschien tijd om wat levensstijl veranderingen toe te passen. Minimaliseer het contact met mensen en activiteiten die je energie aftappen. Chronische ziektes komen voort uit chronische situaties.

7. Je wordt sterk beïnvloed door de gevoelens van anderen

Heb je ooit weleens een dag doorgebracht met een vriend(in) die zich vreselijk ellendig voelde, maar het toch enorm naar diens zin had? Nee, dat dacht ik al niet. Over het algemeen hebben hooggevoelige mensen de neiging om de energie van de mensen om hen heen te absorberen. Dit is super als de energie positief is, maar niet zo leuk als deze negatief is.

8. Je bent zorgvuldig en je werk soms te hard

Hooggevoelige mensen hebben vak een hoop mentale energie en intelligentie. Combineer deze componenten en het is niet zo moeilijk om te begrijpen waarom ze zich overweldigt kunnen voelen. Door hun gevoelige zenuw stelsel kunnen hooggevoelige mensen een Bijnier burn-out en extreme vermoeidheid ontwikkelen voor dat ze in de gaten hebben wat er nou aan de hand is. Zonder actie leidt dit dan tot uitval door burn-out.

Tip 5: Een harde werker zijn wordt zelden gezien als iets slechts, maar het kan wel extreme vormen aannemen. Diep en ononderbroken slapen kan een enorm verschil maken als we het hebben over een burn-out. Leren wat er met je gebeurd als je hersenen niet genoeg slaap krijgen kan enorm motiverend werken.

9. Je bent een klein beetje paranormaal

Deze eigenschap wordt vaak gekoppeld met hooggevoeligheid. De overtuiging is dat hooggevoelige mensen een diepere connectie hebben met hun intuïtie of buik gevoel. Soms zorgt dit er letterlijk voor dat ze toekomstige gebeurtenissen kunnen voorspellen of een crisis kunnen afwenden omdat iets gewoon "niet goed aanvoelde".

10. Je houdt van dieren en dieren houden van jou

Veel mensen houden van dieren,maar hooggevoelige mensen hebben vaak een diepe onuitgesproken verbinding met dieren die hen in staat stelt ze te begrijpen op een diep niveau. Het is niet ongewoon dat je op een druk feestje een hooggevoelig persoon in een hoek veel plezier ziet hebben met de enige hond op het feest. Huisdieren voelen dit ook aan en zullen vanaf de eerste kennismaking niet meer weg te slaan zijn bij je.

Herken je veel van jezelf in mijn artikel dan zou ik het fijn vinden als je je ervaringen met me wil delen.

Zie je momenteel vooral de vervelende kanten van hooggevoelig zijn en wil je leren hoe je het kunt gaan zien als iets moois en fijn?

Neem dan contact met mij op voor een gratis Moeiteloos Jezelf Zijn sessie en zet de eerste stap op weg naar jouw moeiteloze zelf!

moeiteloos jezelf zijn


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!